Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Sparta udržela před derby klíčový náskok. Slavii čeká zápas sezony, nemá kam uhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta zvítězila na Slovácku a do klíčového duelu sezony půjde se čtyřbodovým polštářem a i Slavia se drtivou výhrou dobře naladila. Opačný pól tabulky ale také nabídl zajímavé duely a zápletky. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři ohlíží za prvním kolem nadstavby Fortuna ligy a na závěr prozrazuje, jak by se obě pražská S mohla postavit k nadcházejícímu derby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavii čeká klíčový zápas sezony. Do derby půjde s dobře naladěným Schranzem.

Článek

Slavia po výhře v Hradci ustálila sestavu, potvrdil bych slova trenéra Trpišovského: hráči, kteří jsou do těchto zápasů platní, mají aktuálně vzrůstající formu. Baník přijel do Edenu s hodně kombinovanou sestavou. V první půli ještě měli dvě slibné příležitosti, ale když dostali červenou a prostřídali, tak už byli bez šance. Nechci říct, že by to Baník přijel do Prahy odevzdat, ale bylo patrné, že mají už mají v hlavách příští zápas: klíčovou bitvu s Mladou Boleslaví o čtvrtou příčku. Sešívaní hráli dobře, v tempu, ve druhém poločase byli hodně dominantní.

Není tajemstvím, že už mám dlouhou dobu slabost pro Ivana Schranze. Bohužel pro něj laboroval během jara často se zraněními, nenaskakoval pravidelně. Je ale vidět, že v aktuálním rozpoložení je jedním ze stěžejním hráčů Trpišovského ekipy. Jeho nesmírnou výhodou je univerzalita, navíc je produktivní.

Do ustálené sestavy červenobílých nepatří David Zima. Ani v duelu s Ostravou, kdy Slavia hrála na tři stopery, se do základní sestavy nevešel. Na konci základní části se sešívaným pár zápasů nepovedlo a odnesl to právě Zima se Zafeirisem. Samozřejmě dovnitř mužstva nevidím, může tam být nějaký zdravotní problém, ale i vzhledem k vyjádření Trpišovského po zápase v Hradci si to nemyslím.

Uvolněná Plzeň

Plzeň v suchém triku přehrála Boleslav. Výkon Středočechů mi hodně připomínal ten Baníku: jakoby se oba týmy šetřily na vzájemný duel. Viktorka už v podstatě v lize o nic nehraje, a tak jsem se trošku obával, jak k tomu přistoupí. Přece jenom naši hráči jsou občas náchylní k tomu, něco podcenit či vypustit. To ale Miroslav Koubek nepřipustil. Plzeň hlavně v první půli koncertovala, podala opravdu skvělý výkon. Potom, co do toho David Holoubek sáhl, se k Západočechům přidala i Boleslav. Hráči Plzně možná i s vědomím toho, že už můžou hrát úplně bez tlaku, nabrali výbornou formu a na hřišti to je vidět.

Velkou šanci na nominaci na Euro má trojice Hranáč, Šulc, Chorý. Můžete si být jistí, že všichni tři pojedou naplno každý zápas až do konce sezony. Účast na závěrečném turnaji je silným hnacím motorem. Z kádru Plzně by směrem k reprezentaci přicházeli ještě v úvahu Jedlička s Kalvachem, ani jednomu však příliš šancí nedávám.

Rozjetá Sparta

Řekl bych, že Sparta se už definitivně dostala z té jarní krize, ve které se chvíli nacházela. Je logické, že na vás padne deka, nikdo nevydrží jet celou sezonu strojově přesně. Stačí, když se podíváme na tým, který Spartu do krize poslal: Liverpoolu se teď taky nedaří a během pár týdnů přišel o tři trofeje. Není to tedy jen osud pražských S, stává se to úplně všem.

Sparta hrála první poločas fantasticky, kdyby nasázela ještě více branek, tak by se nemohl nikdo divit. Slovácko dokázalo dvakrát snížit na rozdíl jediné branky. V těch chvílích zažívala Sparta těžké momenty, speciálně po brance na 2:3. Tým z Uherského Hradiště nasadil na hrot dvě věže. Vždycky tam může něco spadnout, ale sparťané se s tím dobře poprali. Výhra je zasloužená.

Spartu za obhajobou titulu táhne útočný trojzubec Haraslín–Kuchta–Birmančevič. Všichni tři mají výborný pohyb, dobře si odskakují do meziprostorů a jsou nečitelní. Když k tomu připočtu, že jsou ve formě Sadílek s Kairinenem, kteří se skvěle doplňují za nimi, tak Sparta na konci sezony nabírá velký lauf.

Tvrdá bitva o záchranu

Rozehrála se i skupina o záchranu, všechny tři domácí týmy urvaly vítězství. Úplné překvapení to není, jak Budějovice, tak Pardubice s Jabloncem využily známého prostředí. Začal bych u Dynama, které porazilo Bohemians. Jihočeši potvrdili svoje jarní tažení za záchranou. Pod trenéry Lerchem s Kladrubským udělali velký progres, co se týče spodní části ligové tabulky, tak jsou pro mě největším překvapením. O to víc, když přihlédneme k tomu, co se v Budějovicích dělo po konci podzimu.

V nastavení druhé půle rozhodl o třech bodech pro Dynamo krásnou ranou zpoza vápna Trummer. Hlavně pro psychiku se bude jednat o velké povzbuzení, Budějovicím se bude dýchat o dost lépe, když nebudou na ligový peloton koukat z úplného spodku. Čtyři kola před koncem se může jednat o veledůležitý impulz. Jsou na dobré cestě za záchranou, touha po udržení je z nich cítit.

Pardubice zvládly zápas se Zlínem a vypadá to, že si loňskou účast v baráži nezopakují. Zas a znovu musím ocenit práci Radoslava Kováče. Ví, co dělá, hráči pod ním rostou a i přesto, že má nejmladší kádr v lize, nebojí se hrát fotbal i pod obrovským tlakem, jenž hrozba pádu do druhé ligy bezesporu představuje. Po dlouhé době se Východočechům podařilo zvítězit doma, naopak Zlín se topí dál, v posledních týdnech se mu nedaří pravidelně bodovat a čekají ho extrémně náročné týdny.

Karviná v závěru duelu v Jablonci přišla o tři body, to bude velké mrzení. Nejprve srovnali Severočeši v 89. minutě na 2:2, definitivní hřebíček do karvinské rakve zarazil v nastavení svou premiérovou ligovou trefou Náprstek. Slezané se už možná viděli v autobuse se třemi body v kapse, ale tímto kolapsem si boj o baráž extrémně zkomplikovali. Naopak Látalova parta vykročila rázně za záchranou a už si mohou být celkem jistí, že se jich barážová klání týkat nebudou.

Papírově se sice baráž může týkat ještě všech šesti týmů, reálně už to ale vidím jenom na poslední trojku + Pardubice. Kováčově partě ale letos věřím, z posledních čtyř týmů na mě působí nejlepším dojmem. Zlín o víkendu pocestuje do Karviné. Zápas o šest bodů, který může směrem k přímému sestupu leccos napovědět.

Ve skupině o Evropu ještě není nic rozhodnuto

Hradec si v úvodním semifinále skupiny o Evropu poradil s Olomoucí. Votroci jenom potvrdili vzestupnou výkonnost pod trenérem Horejšem, hlavně směrem do defenzivy jim to šlape o dost více. Nepředpokládám, že by se Olomouc měla nějak na Hané rozstřílet a zvrátit průběh dvojutkání, rozhodně bych ale neřekl, že už je rozhodnuto.

To duel o „krále Severu“ mezi Teplicemi a Libercem vidím daleko vyrovnaněji. A to i přesto, že skláři dokázali doma zvítězit o dvě branky. Slovan nepodal špatný výkon, jen nedokázal správně vyřešit finální fázi. Určitě se prezentoval lépe než v jarním utkání, kde padl shodně 0:2. Luboš Kozel na pozápasové tiskové konferenci ohlásil, že po sezoně na lavičce Severočechů končí, přesto si myslím že udělá společně se svým týmem maximum, aby přes Teplice přešel. Mám takový pocit, že se jim to podaří, protože na domácím stadionu jsou velice silní.

Slavia se v sobotu představí na Letné a půjde pro ni o zápas sezony. Je tak trochu zatlačená do kouta, už nemá nad čím kalkulovat, musí bezpodmínečně vyhrát. Sparta se ale musí mít na pozoru, protože Slavia už mnohokrát ukázala, že tyto velké zápasy umí hrát, dokáže se na ně připravit. Bude to zápas, na který by se měla těšit celá fotbalová veřejnost, a já věřím, že obraz hry bude jiný než v uplynulých dvou ligových derby. K tomu podzimnímu se už ani nechci vracet a to jarní bylo takticky extrémně svázané, téměř nekoukatelné.

Bude se jednat o velký souboj strategií. Slavii nic jiného než útočit nezbyde. Sparta je v jiné pozici, k zápasu může přistoupit jako k loňskému nadstavbovému derby, kdy hodně zalezla a v podstatě jenom bránila, ale uhrála si potřebný výsledek. Nemyslím si však, že Priske zvolí stejnou taktiku. Za ten rok se Sparta hodně posunula, nahoře má obrovskou kvalitu. Na derby se půjdu podívat osobně a věřím, že uvidím skvělý fotbal.

Těším se také na mistrovství světa v hokeji, které v pátek začíná. Jsem rád, že lidi chodí na fotbaly a na hokeje, i extraligová sezona měla skvělou návštěvnost, což je výborná vizitka klubů, a jen tak dál. Našim hokejistům bych chtěl popřát hodně štěstí, ať ten obrovský tlak ustojí. Slovy legendárního trenéra Ivana Hlinky: „Hlavně se z toho nepos…“ To samé platí i pro závěr fotbalové ligy…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články