Hlavní obsah

Snaha o odvolání Fouska? Ne, žádost nedorazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý sociální sítí X zahýbal příspěvek hráčského agenta Pavla Vandase. Ten na ni umístil dokument, ve kterém měly české divizní fotbalové kluby iniciovat svolání mimořádné Valné hromady Fotbalové asociace ČR. Jedním z jejích bodů mělo být hlasování o odvolání současného předsedy FAČR Petra Fouska. V úterý proběhly tzv. provolby, kde se tato iniciativa řešila. Podle informací Sport.cz ji ale kluby dál nerozvinou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Když během úterý redakce Sport.cz požádala FAČR o reakci, zda dokument kolující po sociálních sítích na Strahov dorazil, odpověď zněla, že nikoliv. A ani nedorazí.

České divizní kluby se v úterý sešly, v „provolbách“ vybíraly, koho ze svých řad na řádnou valnou hromadu vyšlou. Návrh, který zveřejnil Vandas, ale iniciovat nebudou.

Největší sportovní spolek v zemi tak čeká řádná valná hromada ve čtvrtek 30. května, hostit ji bude Olomouc. Její program už je naplánován, na ní se žádné odvolání řešit nebude.

Onu mimořádnou valnou hromadu může svolat samotný Výkonný výbor FAČR nebo o ni může požádat nadpoloviční většina klubů ČFL a MSFL, klubů českých divizí, klubů moravských divizí, krajských fotbalových svazů nebo okresních fotbalových svazů. Takto navržená valná hromada se musí konat do šesti týdnů ode dne podání žádosti.

Podobný návrh ale není na pořadu dne, nebude se hlasovat o pozici Fouska nebo jeho místopředsedů Jiřího Šidliáka a Jana Richtera. I tak zůstávají otázky, kdo všechno za rozdmýcháním této iniciativy stojí a o jak velkou politiku jde.

Nicméně pnutí ve fotbalovém hnutí je v posledních týdnech cítit. Přispělo k tomu mimo jiné to, když Fousek se Šidliákem podepsali za STES, což je dceřiná obchodní společnost Fotbalové asociace ČR, a oba jsou v jejím vedení, novou smlouvu s agenturou Sport Invest. Ostatní členové výkonného výboru o tom nevěděli, smlouvu pak podrobila kritice dozorčí rada STES.

  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.