Na Masarykově okruhu opět o víkendu zaburácí Histo Cup

Nefalšovaná závodní vřava legendárních vozů se opět hlásí. Na Masarykově okruhu zaburácí Histo Cup

Automobily, které by byly ozdobou každého motoristického muzea, vyrazí o tomto víkendu 11. a 12. května do ostré závodní bitvy. Na Automotodrom Brno míří populární šampionát Histo Cup, který fanouškům nabídne exkurz do zlatých časů motorsportu.

Mezinárodní série, ve které primárně startují vozy z druhé poloviny 20. století, má co nabídnout všem věkovým kategoriím. „Histo Cup je výkladní skříní výjimečné závodní doby a určitě není zajímavý pouze pro pamětníky. I mladší generace dostávají jedinečnou příležitost zažít na vlastní oči souboje ikonických automobilů, které psaly historii motorsportu,“ říká předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

O atraktivitě Histo Cupu má jasno i komentátor Masarykova okruhu Martin Straka: „Z původně malého rakouského seriálu vyrostl za více než čtvrtstoletí existence mezinárodní šampionát, který fanoušky táhne. Nabité startovní pole pestrých kategorií, zástupy automobilů, které budí úžas, jen když stojí. A ony přitom závodí na pecky plné.

 

K tomu domácí dvojnásobný celkový šampion David Bečvář, který druhým rokem vyrazí s Fordem Sierra RS 500 Cosworth. Letos nás čeká patnáct závodů ve dvou dnech, dopoledne vždy série kvalifikací a pak ostré závodnické řeže. K tomu volný vstup do paddocku. Být divákem, neváhám.“

Ve startovních listinách figuruje bezmála 200 závodníků. „To je v porovnání s jinými víkendy mistrovství mimořádné číslo. Důvod je prostý, závodníci i jejich stáje Brno milují,“ dodává Straka. Se spíkrem Automotodromu Brno se mohou fanoušci setkat i v rámci doprovodného programu.

Komentované promítání fotografií na téma Hvězdy F1 v Brně se uskuteční v sobotu od 18:15 v tiskovém středisku.

Velký návrat slavného vozu

Návštěvníky Histo Cupu čeká zážitek v podobě odhalení výjimečného závodního šperku. Do Brna se po mnoha letech vrátí nově rekonstruovaný originální vůz BMW 635 CSi Hartge z roku 1983, ve kterém na evropské scéně sbírala úspěchy slavná dvojice Zdeněk Vojtěch a Břetislav Enge.

„O rekonstrukci se zasadil Milan Vinecký. Podařilo se nám vypátrat původní karoserii, na níž jsme vůz postavili přesně podle dobových reálií. Auto bylo rekonstruované pod přímou patronací tehdejšího manažera týmu pana Bervida i pana Hartgeho,“ vysvětluje Vlastimil Furmánek, člen týmu, který rekonstrukci úspěšně dokončil.

 

Vůz bude slavnostně představen v sobotu ve 12:30 a následně bude po celý víkend vystaven v jednom ze závodních boxů.

Jednodenní vstupné na Histo Cup zájemci pořídí za 350 korun. Víkendová vstupenka vyjde na 600 korun, respektive na 500 Kč v online předprodeji. Otevřené budou přírodní tribuny C a F, stejně jako sedadlové tribuny u cílové rovinky s velkoplošnou obrazovkou.

Přístupný bude i paddock. Pro návštěvníky bude k dispozici motokárová dráha, F1 simulátor a skákací hrad pro nejmenší fanoušky.

 

Histo-Cup-Timetable-Brno-Friday-Testing-2024

Startovní-listina_HistoCup_předběžná

PR