Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Od Jágrova učně přes neoblíbence fanoušků až po respektovaného reprezentanta. Červenku čeká 200. zápas

Je to příběh o hokejové i psychické vytrvalosti. Kapitán české reprezentace Roman Červenka nastoupí proti Norsku k dvoustému utkání za národní tým. Neuvěřitelná meta je vzhledem k okolnostem o to vzácnější. Přímý přenos utkání Norsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 19:40.

Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Červenka vyprodukoval ve 199 odehraných zápasech 53 gólů a celkem 134 bodů. Osobní úspěchy ale tolik neřeší, na domácím šampionátu mu jde hlavně o výsledek mužstva.

"Je to něco, o čem jsem ani nesnil. Až tak vysoko. Je to příjemné, ale není to nic, co bych teď řešil. Tady je nějaký cíl, velký závazek. Asi až jednou se na to podívám s odstupem, budu s tím spokojený. I teď si toho vážím, že jsem reprezentační dres mohl obléknout tolikrát. Je to speciální. Ale není to něco, o čem bych přemýšlel. Není na to čas," prohlásil Červenka, jenž přispěl k úvodní výhře nad Finskem na šampionátu suverénně proměněným nájezdem.

Zkušený 38letý útočník, jenž je na jedenáctém mistrovství světa potřetí v řadě kapitánem, toho prožil v reprezentaci opravdu hodně. Ještě jako juniorský reprezentant zažil poslední medaili před dlouhým půstem, který skončil až v roce 2023. Talentovaný hráč tehdy získal se spoluhráči a pod vedením trenéra Aloise Hadamczika v roce 2005 bronz.

Přes extraligové úspěchy ve Slavii, kde ho trénoval Vladimír Růžička, se zapracoval do hlavního národního týmu pod stejným koučem a brzy se stal důležitou součástí reprezentace po boku Jaromíra Jágra, zpravidla v jednom útoku. V roce 2010 nechyběl na olympiádě ve Vancouveru ani na následném světovém šampionátu, kde čeští reprezentanti dosáhli na poslední zlato, a podílel se také na bronzu o rok později.

Po dvouleté odmlce se do reprezentace v roce 2014 Červenka vrátil, a zřejmě někdy poté začala a postupně sílila nevraživost části českých fanoušků, kteří nemohli Červenku v reprezentačním dresu vystát a s nepochopením sledovali jeho další účasti na světových šampionátech. Vrcholem nevole byly olympiády v Pchjongčchangu v roce 2018, kde národní tým skončil bez medaile čtvrtý, a v Pekingu 2022, kde zaznamenal vůbec nejhorší umístění po vyřazení už v osmifinále.

Připomeňte si vývoj reprezentační kariéry Romana Červenky v podcastu Hokej bez červené s Robertem Zárubou:

Na mistrovství světa se ale Červenka vrátil poprvé od roku 2018 snad ještě silnější než kdy dřív. Na šampionátu v roce 2022 ovládl kanadské bodování turnaje se 17 body a dotáhl národní tým pod vedením trenéra Kariho Jalonena a společně s posilami z NHL Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím k bronzu, první medaili A týmu po deseti letech.

Červenkova bilance odehraných zápasů v národním týmu je o to obdivuhodnější, že něco podobného se bude v dalším období opakovat jen těžko. Reprezentačních utkání v neolympijské sezoně je zpravidla mezi 25 až 28, přičemž žádný hráč zdaleka neodehraje všechny duely Euro Hockey Tour v kombinaci s dubnovými souboji Euro Hockey Challenge, nehledě na velkou fluktuaci v kádru národního týmu. U zástupců z NHL je přitom ve hře jen světový šampionát.

V samostatné české reprezentaci pokořili metu 200 utkání jen David Výborný (219) a Petr Čáslava (201). V historickém pořadí se může Červenka stát teprve dvacátým hráčem, který na bájnou metu dosáhne. Nedostižný zůstává Jiří Holík s 319 reprezentačními starty z československé éry.

Zdroj
ČT sport, ČTK, eliteprospects.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články