Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

SESTŘIH: Kazachstánci přehráli Francouze a do pomyslného souboje o udržení v elitní skupině MS vstoupili lépe

Popáté v historii se Francie střetla s Kazachstánem, teprve podruhé mu podlehla. Hokejisté Kazachstánu vstoupili do mistrovství světa v Ostravě výhrou 3:1 nad Francií. Gólem a asistencí se na tom podílel útočník Kirill Savickij, 28 úspěšných zákroků si připsal brankář Andrej Šutov. Kazchstánci se prosadili v přesilové hře i v oslabení.

Vstup do utkání vyšel ideálně Francouzům. Již po sto dvaceti sekundách hry našel Boudon zpoza branky nováčka šampionátu Cantagalla, který se prosadil ráznou trefou k tyči. Kazachstánci ale dokázali rychle odpovědět, když o 66 sekund později vyrovnal kapitán Starčenko, jenž vyjel zpoza branky a překvapil Ylönena, který nedokázal včas a řádně zabednit pravou stranu brankové konstrukce. V 6. minutě Francouzi špatně střídali a soupeř je potrestal, sekundu před koncem přesilové hry posunul Kazachstán do vedení Muchametov, jenž skóre navýšil díky lišácké střele z negativního úhlu do Ylönenových zad.

Vyrovnat mohl na začátku druhé části Da Costa, brankáře Šutova ale nepřekonal. Bertrand poté trefil tyč a jeho další příležitost gólman Kazachstánu zlikvidoval. Ve 37. minutě zastavil Metalnikov Simonsena jen za cenu faulu, místo vyrovnání však přišla další branka Kazachů. Savickij bez problémů přebruslil vlažného obránce Auvitua působícího v extraligových Vítkovicích, objel branku a než se stihl značně vyjetý Ylönen přesunout ke vzdálenější tyčce, posunul puk hbitě do brány.

Francouzi se snažili zápas zdramatizovat a skóre alespoň snížit. Aktivní byl zejména Tim Bozon, Šutov ale všechny jeho střely dokázal zastavit. Neprosadili se ani Bellemare nebo Gallet. Tři minuty před koncem zápasu Francie odvolala brankáře, ale ani v power play druhý gól nepřidala.

Francie – Kazachstán 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Cantagallo (Boudon, Rech) – 4. Starčenko (Rymarev), 8. Muchametov (Orechov, Savickij), 38. Savickij (Danijar). 

Francie: Ylönen – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Cantagallo, Crinon, Thiry – Claireaux, Bellemare, T. Bozon – Simonsen, Da Costa, Perret – Bertrand, Boudon, Rech - Treille, Ritz, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Kazachstán: Šutov – Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar, Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Šesťakov, Starčenko – Michajlis, Omirbekov, Savickij – Muratov, Muchametov, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články