Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Proč Palátův gól proti Finům neplatil? Expert ČT Francouz situaci podrobně rozebral

Situace před gólmanem. Velké téma prvních dnů světového šampionátu. Průběh duelu Česka s Finskem mohl být jiný, kdyby rozhodčí trvali na svém původním verdiktu a gól Ondřeje Paláta uznali. Jenže po trenérské výzvě Finů otočili a stav zůstal nerozhodný. Expert ČT a bývalý reprezentační brankář Pavel Francouz s rozhodnutím souhlasil a ve studiu MS moment vysvětlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Experti ČT rozebírají sporné situace před gólmany

O2 arena propukla za bezbrankového stavu v jásot v čase 38:18, jenže předčasně. Po bekhendové přihrávce minul David Tomášek, Palát u levé tyče z nulového úhlu poslal puk za Säteriho.

"Vyplaval puk před brankou, šel jsem do dorážky. Samozřejmě mě to vzalo do brankoviště, byl jsem v kontaktu s jejich beky. Ovšem puk byl za brankou a vedle ní, takže vlastně ten zákrok měl být ode mne dozadu," popsal situaci Tomášek.

"Neviděl jsem nic. Nevím, gólman tam objal Tomasovu (Tomáškovu – pozd. red.) nohu. Sporný moment, ale rozhodčí tak rozhodli," uvedl Palát.

Podle pravidel nesmí v rozhodné chvíli nic bránit ve výhledu ani v chytání. A právě kontakt Tomáška se Säterim byla podle Francouze patrně klíčová.

"Tomášek přijíždí do brankoviště, levou nohou brzdí a naráží do Säteriho levého kolena. V ideálním scénáři, kdyby tam Tomášek nebyl, Säteri by zvedl pravou nohu, zařízl by ji do ledu před sebe a odrážel by se kolmo k levé tyči a ucpal by prostor zákrokem, který se dneska používá. Ondra Palát by neměl žádnou šanci puk do brány dostat," komentoval detailně rozbor v elektronické tužce.

Reprezentační trenér Radim Rulík byl z výroku lehce rozpačitý. "Nevyznám se v tom. Měli jsme včera coaches meeting, kde nám to bylo vysvětlováno. Pravidla jsou trochu jiná v extralize, jiná v NHL a malinko jiná u IIHF. Potom je v tom zmatek nebo ne zmatek… Myslel jsem si, že by ten gól mohl být uznaný," podotkl.

Na otázku, zda k tomu dostali trenéři ještě nějaké dodatečné vysvětlení, řekl Rulík lakonicky: "Ne."

Rozhodčí museli posuzovat situaci v brankovišti v prvních dnech hned třikrát. Slováci s trenérskou výzvou v utkání proti Německu neuspěli a gól platil, naopak trefa Liama Kirka proti Kanadě byla po konzultaci u videa odvolána.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články