The Capitals: Atentát na premiéra Fica šokoval Evropu

Robert Fico © European Union 2024

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BRATISLAVA

Atentát na premiéra Fica šokoval Evropu. Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyvolal po celé Evropě šok. Mnozí evropští představitelé násilí okamžitě odsoudili a vyjádřili Ficovi podporu. Nechyběla mezi nimi ani předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola či předseda Evropské rady Charles Michel.

„Důrazně odsuzuji zákeřný útok na premiéra Roberta Fica. Takové násilné činy nemají v naší společnosti místo a podkopávají demokracii jako naši nejcennější společnou hodnotu. V myšlenkách jsem s premiérem Ficem a jeho rodinou,“ uvedla von der Leyen.

Fico po včerejším střeleckém útoku postoupil operaci. Informace o jeho stavu se rozcházejí. Podle televize Markíza je slovenský premiér stále v ohrožení života. Státní tajemník Filip Kuffa nicméně uvedl, že premiér je ve stabilizovaném stavu.

Prezidentka Zuzana Čaputová útok ostře odsoudila a označila jej za „brutální a bezohledný“. Opoziční strany zrušily dnešní plánovaný protest proti Ficově kontroverzní reformě veřejnoprávní stanice RTVS.

„Vzhledem k útoku na premiéra rušíme dnešní shromáždění. Absolutně a důrazně odsuzujeme násilí a dnešní střelbu na premiéra Roberta Fica,“ uvedl lídr hlavní opoziční strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Předseda SaS Branislav Gröhling vyzval poslance, aby se navzájem neobviňovali ze situace, zatímco konzervativní opoziční KDH vyzvalo k jednotě.

Když se zpráva o střelbě dostala k místopředsedovi slovenského parlamentu Ľuboši Blahovi, okamžitě přerušil zasedání parlamentu. „Je to vaše práce,“ křičel na opozici.

Podle Ficova koaličního partnera Andreje Danka, lídra ultranacionalistické strany SNS, je zřejmé, že jde o důsledek sociálního konfliktu.

„Stále se mi nechce věřit, že by někdo ve společnosti byl ochoten překročit takové hranice. Je pro mě zřejmé, že je to výsledek společenského konfliktu, který musí skončit,“ řekl Danko.

Dodal, že pro SNS „začíná politická válka“, a oznámil změny ve vztazích s médii a politiky bývalé vlády.

Zvolený prezident Peter Pellegrini, lídr koaliční sociálnědemokratické strany Hlas, označil atentát za bezprecedentní ohrožení slovenské demokracie. (Natália Silenská, EURACTIV.sk)


PAŘÍŽ

Francouzští socialisté mají před volbami velké plány, představili volební manifest. Francouzská socialistická strana jde do evropských voleb s manifestem věnujícím se na válce na Ukrajině, zelené transformaci, sociální spravedlnosti i institucionální reformě. Představil ji ve středu na tiskové konferenci lídr kandidátky pro evropské volby Raphaël Glucksmann, stávající europoslanec a stoupající hvězda průzkumů.

Glucksmann stihl vyjmenovat jen zlomek z 337 politických návrhů, které hodlá během svého nadcházejícího volebního období prosadit. Jeho hlavní ambicí ale je dát EU „jasný směr“, který podle něj nyní potřebuje.

Nedokázala se podle něj například dostatečně dobře postavit k ruské agresi na Ukrajině a přicházela se svými opatřeními příliš pozdě. Glucksmann proto vyzval, aby zmrazená ruská aktiva ve výši 206 miliard eur připadla Kyjevu. Podporuje také vytvoření ukrajinského fondu v objemu 100 miliard eur.

Glucksmann se ve svém projevu věnoval také otázce energetické nezávislosti. Zdůraznil, že je naléhavě nutné odklonit se od ruského plynu a všech fosilních paliv. To znamená přistoupit k nové evropské půjčce na financování zelených investic, zdaněním nejbohatších Evropanů a rozšíření uhlíkového cla (CBAM) na veškeré zboží a služby vyráběné způsobem, který neodpovídá evropským nárokům.

Podle průzkumu Toluna-Harris Interactive, který byl zveřejněn ve středu, mají francouzští socialisté v současnosti 15 %. Vyrovnávají se tak Macronovu táboru, který zaznamenal pokles z lednových 19 %. Pořád jsou ale daleko za krajně pravicovým Národním shromážděním (Rassemblement national) Marie Le Pen, které má 31,5 %. (Theo Bourgery-Gonse | Euractiv.fr)


BERLÍN

Poradci německé vlády varují před dlouhodobější hospodářskou krizí. Německo, čtvrtá největší ekonomika světa, bylo obzvláště silně zasaženo potížemi, které pronásledují světovou ekonomiku od ruského útoku na Ukrajinu v roce 2022. S ročním poklesem HDP o 0,3 % bylo Německo v roce 2023 nejhůře prosperující velkou ekonomikou.

V souladu s dalšími nedávnými prognózami nyní nejvyšší poradní orgán německé vlády pro ekonomiku, Rada ekonomických expertů, potvrdil, že oživení Německa bude pomalejší, než se očekávalo. „Německá rada hospodářských expertů předpokládá pro letošní rok růst hrubého domácího produktu o 0,2 % a pro příští rok o 0,9 %. To jsou špatná čísla,“ řekl novinářům Martin Werding, jeden z pěti členů tohoto orgánu. Skupina dříve předpovídala růst ve výši 0,7 % v roce 2024. (Nick Alipour | Euractiv.de)


ŘÍM

Chudoba v Itálii se za deset let zvýšila na nebývalou úroveň. Ukazatele absolutní chudoby v Itálii dosáhly rekordní úrovně, přestože se italské HDP vrátilo na úroveň před krizí v roce 2007. Uvedl to ve své výroční zprávě zveřejněné ve středu Italský národní statistický institut (ISTAT).

Konkrétně v oblasti chudoby zpráva poukazuje na nárůst absolutní chudoby, která postihuje 9,8 % italské populace. Tedy přibližně o tři procentní body více než v roce 2014. Zpráva zároveň konstatuje, že se prohloubily rozdíly mezi nejbohatšími a nejméně majetnými rodinami. Nárůst absolutní chudoby postihl především obyvatele v produktivním věku a jejich děti. (Alessia Peretti | Euractiv.it)


MADRID

Sanchezova PSOE chce porazit krajní pravici, která se snaží „rozložit“ EU zevnitř. Španělská vládnoucí Socialistická strana (PSOE/S&D) chce porazit krajní pravici a ty, kteří chtějí rozbít EU zevnitř, uvedla ve středu hlavní kandidátka strany v eurovolbách Teresa Ribera. A to navzdory průzkumům veřejného mínění, které dávají pravici velké naděje. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


LISABON

Portugalský prezident je znepokojen eskalací situace na Ukrajině. Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa vyjádřil znepokojení nad eskalací války na Ukrajině poté, co byla zrušena návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na jihu Evropy. Ta navíc podle portugalského lídra nebyla nikdy potvrzena. (Inês Lima | Lusa.pt)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář