Česko a dalších 14 zemí EU žádají nová řešení pro boj s nelegální migrací

© Canva

Ministři 15 členských zemí EU včetně České republiky žádají v dopise Evropskou komisi, aby společně se státy navrhla nové způsoby a řešení, jak zabránit nelegální migraci do Evropy. Koalici zemí, které chtějí jít dál než současný migrační pakt, dalo dohromady Česko spolu s Dánskem a Rakouskem.

Dopis, který podepsalo 15 ministrů vnitra, byl ve středu večer doručen do Bruselu, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Unijní exekutiva se podle ní nyní bude zabývat jeho obsahem, nicméně vedle toho bude řešit i uvedení do praxe těch předpisů, které jsou obsaženy v nedávno přijatém migračním balíčku.

„Níže podepsaní ministři sdílejí přesvědčení, že EU musí pokračovat v práci na vytvoření spravedlivějšího, více humánního, udržitelnějšího a účinnějšího azylového systému na celém světě,“ uvádí se na úvod dopisu.

Jak text dodává, tento systém by měl být zaměřený na prevenci a řešení nelegální migrace, jak jejích kořenů, tak i migračních tras, ale zároveň i poskytovat adekvátní ochranu a přístřeší těm, kteří to potřebují, a rovněž posilovat návratovou politiku. „Od tohoto cíle jsme bohužel daleko,“ dodávají ministři vnitra ČR, Bulharska, Dánska, Estonska, Řecka, Itálie, Kypru, Lotyšska, Litvy, Malty, Nizozemska, Rakouska, Polska, Rumunska a Finska.

Členské státy Evropské unie již dříve odsouhlasený migrační balíček definitivně potvrdily tento týden v úterý na jednání v Bruselu. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi, stejnou pozici držela česká vláda už od února. Proti všem částem migračního paktu hlasovaly Maďarsko a Polsko, některé z předpisů nepodpořily ani Slovensko či Rakousko.

Český premiér Petr Fiala v této souvislosti již v pondělí uvedl, že migrační pakt je krokem k rozumnému řešení, nicméně nedostatečným. Právě proto se Česko zapojilo do neformální skupiny států, které chtějí jít v této záležitosti dál, řešit migraci i mimo území Evropské unie a bojovat s převaděčstvím a pašeráctvím lidí.

Migrační pakt bez emocí: Co přináší nová pravidla?

Pakt o migraci a azylu dostal poslední razítko a je oficiálně schválený. Kromě velké reformy ale přináší také zmatek a nové otázky. Euractiv.cz nabízí klíč, jak se v něm vyznat.

Kalendář