The Capitals: Po atentátu na Fica čelí výhrůžkám smrtí i jeho polský protějšek Tusk

Donald Tusk © European Council, 2024

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


VARŠAVA

Po střelbě na Fica dostává Tusk výhrůžky smrtí. Zatímco slovenský premiér Robert Fico po středečním útoku pokračuje v boji o život, jeho polský protějšek Donald Tusk ukázal na sociálních sítích několik příspěvků vyzývajících k jeho zavraždění.

Polský premiér sdílel snímek obrazovky jednoho z anonymních příspěvků na sociálních sítích, který chválil pachatele a vyzýval k zavraždění Tuska.

„Slováci nám dali příklad toho, co dělat s Donaldem Tuskem, pokud selže na CPK,“ uvedl příspěvek s odkazem v polštině na Centrální komunikační port, megaprojekt bývalé vlády Práva a spravedlnosti (PiS, ECR). Projekt má postavit od nuly nové letiště asi 40 kilometrů jihozápadně od Varšavy. K projektu je ale Tuskova vláda skeptická.

„Včera toho bylo hodně,“ řekl Tusk a ukázal na další výrok. „Fico byl dnes zastřelen. Tusk má v očích strach, očekává něco?“. „Tak končí Putinovi přátelé. Tusk teď bude dávat pozor,“ říká další.

Loni byl 43letý muž odsouzen k 10 měsícům vězení za vyhrožování Tuskovi zabitím. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


BERLÍN

Německá policie prohledala kanceláře Petra Bystroně. Bystroň je druhý na kandidátce Alternativy pro Německo (AfD/ID) v evropských volbách a byl nařknut z přijímání peněz z Ruska v souvislosti se sankcionovanou zpravodajskou platformou Voice of Europe.

Politik, který v současnosti zasedá ve Spolkovém sněmu, obvinění odmítl, policejní pátrání ale zatím nekomentoval. Německý Bundestag ještě před prohlídkami, do nichž bylo zapojeno jedenáct státních zástupců a přibližně 70 policistů, Bystroně zbavil poslanecké imunity. Pátrání se týkalo Bystroňových kanceláří v německém parlamentu a také objektů ve třech bavorských župách a na Baleárském ostrově Mallorca.

Mnichovská generální prokuratura v tiskovém prohlášení vysvětlila, že „provádí vyšetřování proti členovi Spolkového sněmu kvůli podezření z korupce volených představitelů a praní špinavých peněz“, aniž by Bystroně jmenovala. Podle mluvčí byly zajištěny listiny a datové nosiče, které budou ještě analyzovat. (Kjeld Neubert | Euractiv.com)


STOCKHOLM

Švédští sociální demokraté navrhují ověřovat identitu na sociálních sítích v rámci boje proti trollům. Švédští sociální demokraté vyzývají Evropskou unii, aby zavedla požadavek na ověření identity na sociálních sítích. Chtějí tím zabránit vytváření falešných účtů. Ve čtvrtek to uvedly bývalá premiérka Magdalena Andersson a socialistická europoslankyně Heléne Fritzon.

Jejich požadavek vychází ze zjištění švédské TV4, že komunikační oddělení krajně pravicové strany Švédských demokratů (SD/ECR) využilo četné anonymní účty k propagaci a sdílení obsahu na sociálních sítích. „Toto je způsob práce, který připomíná Rusko, a ve Švédsku nemá místo,“ komentovala zjištění bývala premiérka Andersson. (Charles Szumski, Eliza Gkritsi | Euractiv.com)


BRATISLAVA

Peter Pellegrini po střelbě vyzývá k pozastavení eurovolební kampaně. Nově zvolený prezident Slovenska a koaliční partner premiéra Roberta Fica Peter Pellegrini ve čtvrtek vyzval všechny národní strany, aby po středečním pokusu o atentát pozastavily nebo zmírnily kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Pellegrini své poselství adresoval nejen politikům, ale i influencerům a médiím, přičemž trval na tom, aby politici nevyužívali pokus o atentát k získání politických bodů a k dalšímu posílení extrémní polarizace země.

„Jestli něco dnes obyvatelé Slovenska nutně potřebují, je to alespoň základní konsensus slovenské politické reprezentace. A když ne konsenzus, tak alespoň civilizovanou diskusi,“ řekl. (Charles Szumski and Natália Silenská | Euractiv.sk)


SOFIE

Bulharsko požaduje od Gazpromu 400 milionů eur za pozastavení dodávek plynu. Bulharská státní plynárenská společnost Bulgargas požaduje od ruského plynárenského monopolu Gazprom Export-Import odškodné ve výši více než 400 milionů eur za náhlé zastavení dodávek zemního plynu na konci dubna 2022.

Gazprom zastavil dodávky do Bulharska poté, co země odmítla platit za ruský plyn v rublech po začátku války na Ukrajině. Ačkoli Bulharsko hledalo způsoby, jak nahradit ztráty, nyní požaduje náhradu škody přímo od Gazpromu.

„Ruská společnost bude mít lhůtu jednoho měsíce na dobrovolné vyrovnání nároku. Pokud nedojde k dohodě, bude v Paříži podána arbitráž,“ řekl ve čtvrtek ministr energetiky Vladimir Malinov. Odškodné ve výši 400 milionů eur bylo podle něj vypočítané po právní a finanční analýze vypracované mezinárodními advokátními kancelářemi. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář