recenze
Dying Light 2: Stay Human

Dying Light 2: Stay Human - recenze
Dying Light 2: Stay Human - recenze
19:29, 23.02.2022

Poľská spoločnosť Techland figuruje na scéne už viac než tri dekády. Za tento dlhý čas si stihla vytvoriť obrovskú základňu stabilne platiacich zákazníkov po celom svete a aj keď si samotná firma prešla niekoľkými turbulentnými momentmi, kde nechýbali ani kritické existenčné situácie, dnes je jej renomé stále pevne ukotvené medzi AAA produkciou. Ja osobne na nich nedám dopustiť, minimálne keď začne diskusia ohľadom série Call of Juarez, avšak rovnakou mierou nadšenia oplývam aj pri ich zombie dielach. Techland dozaista pomohol k obrode tohto dnes sotva prežívajúceho žánru krútiaceho sa okolo nemŕtvych a dôkazom je aj aktuálne vydané pokračovanie značky Dying Light. O existencii dvojky vieme už takmer štyri roky a keďže prvý diel bol zmesou slušnej akčnej RPG v prostredí otvorenej mapy, kde sa medzi hlavné priority radila sloboda v pohybe (nazývajme to pokojne ako parkour), na pokračovanie by sa len málokto z hráčov jednotky netešil. Dnes, kedy prichádza naša recenzia na Dying Light 2 Stay Human, je hra už nejaký čas vonku aj po boku prvého free DLC, a preto vás nebudem ďalej zdržiavať nejakou omáčkou a prejdeme rovno k meritu veci.

Zub času

Klik pro zvětšení (Dying Light 2: Stay Human - recenze)

Vďaka ochote samotného Techlandu som mal možnosť testovať dve verzie ich novinky. V prvom rade som Stay Human hral na PC v maximálnom nastavení čo do vizuálnej kvality a súbežne som skúšal pre oko rovnako atraktívnu verziu pre PlayStation 5, čo je akýsi konzolový strop po stránke výzoru. Prvé, čo v tejto súvislosti chcem uviesť, je fakt, že akonáhle sa trocha porozhliadnete po inak dostatočne veľkej sanbox ploche v Dying Light 2 Stay Human ( poznáte to; apokalypsa, ľudia bojujú o posledné zvyšky surovín, ostala už len jedna čokoládka na dobrú noc a pena na koberce je tak maximálne na mesiac), okamžite zbadáte nemilosrdný otlačok efektu zvaného zub času. Komplikovaný a zdĺhavý vývoj sa podpísal na vizuálnej stránke viac, než by sme si možno chceli pripustiť a toto dielo sa preto len sotva dá označiť za súčasnú AAA značku, ktorá by vás v tomto smere posadila na zadok. Tým však nechcem zhadzovať ostatné aspekty, kam spadá prepracované a citlivé ovládanie, možnosti interakcie, kooperácia či progres vo výpravnej časti. Toto všetko si však rozoberieme postupne. Techland dokázal voči prvej časti posunúť dejovú linku na novú úroveň. Priznajme si ale, že to zase nebol až tak zásadný problém, keďže prvý Dying Light mal scenár vytvorený doslova na kolene a bez hlbšej myšlienky. Príbeh dvojky vykazuje jasné znaky generického opakovania rôznych filmových motívov a je tu rovnako silný moment predvídateľnosti, avšak cieľ ústrednej postavy menom Aiden Caldwall, ktorá je motivovaná záchranou vlastnej sestry, je cez to všetko napínavým ťahákom od začiatku až do konca.

Komunikácia a oťukávanie

Klik pro zvětšení (Dying Light 2: Stay Human - recenze)

Prichádzate do mesta Villedor na základe informácie vedúcej k doktorovi Waltzovi, ktorý by mohol vedieť, kde je vaša milovaná sestrička. Mesto je však plné NPC postáv, aké vám nechcú ani náhodou okamžite otvoriť náruč a podeliť sa s vami o tie zbytky jedla, a tak je nutné si začať budovať priateľstvo pozvoľna a postupne. Ide o zaujímavú formu akéhosi oťukávania na základe komunikácie a plnenia menších či väčších úloh a akonáhle nastane moment, kedy vám na jednotlivých postavách začne skutočne záležať, zamilujete sa do Dying Light 2 a na nejaké zubaté hrany objektov a doskakovanie textúr prestanete myslieť. Skutočne by som rád vyzdvihol ten cit, s akým Techland pracoval pri tvorbe jednotlivých postáv a dozaista k tomu prispel aj profesionálny dabing, kde napríklad ženský charakter s menom Lawan nadabovala známa herečka Rosario Dawson (Sin City, Tranz). Spomínané oťukávanie sa však neskôr pretaví do skutočne závažných rozhodnutí, kde posledné slovo ostane už len na vašich bedrách a v istých momentoch pôjde doslova o krk všetkým na okolo. Vaše rozhodnutia začnú meniť osudy ľudí a nie je možné, aby prežili všetci tak, ako to býva v rozprávkach. Krásne tu funguje ono pozvoľné tempo náhle premenené na závažné situácie a každý hráč, čo si chce interaktívny softvér užívať tak, ako keby bol jeho skutočnou súčasťou, bude mať so scenárom Stay Human čo robiť, aby sa mu v kútiku očí náhle nepretrhla hrádza so slanou vodou.

Sloboda, pohyb a boj

Klik pro zvětšení (Dying Light 2: Stay Human - recenze)

Pohybovať sa po členitom teréne obrovského mesta a jeho priľahlého okolia je v podaní tohto softvéru skutočnou zábavou. Level dizajn korešponduje so všetkými predstavami o tom, čo by apokalypsa dokázala narobiť s modernými budovami a ako sa čas postará o vytvorenie tej správnej a temnej kulisy. V nej Dying Light 2 využíva parkour ako formu úniku, ale súčasne ho zapája do bojov - celé je to v drvivej väčšine situácií skutočne zábavné a akonáhle nájdete to svoje ideálne tempo v pohybe, prestanete využívať možnosť zrýchlených presunov. Okrem nôh je možné od istého momentu siahnuť po padáku alebo háku, s ktorými je Aiden schopný prepájať extrémne skoky a meniť si zdanlivo nepriestupný terén na jednu nekonečnú bežeckú dráhu s prekážkami. Samotný boj je pochopiteľne kapitolou samou o sebe. Poruke máte obrovský zástup upravených sečných zbraní, ako aj lukov a tam, kde sú zombie hlavnou témou, alebo v tomto príbehu skôr kulisou oveľa agresívnejšou pod rúškom noci, nemôže chýbať dostatok výbušnín a zápalných fliaš. Oheň a výbuch sa stane vaším dobrým kamarátom pri riešení kritických momentov a keď už nebudete vedieť, akým spôsobom sa dostať z presily nepriateľov, použijete záchrannú brzdu menom parkour. Vývoj hlavného hrdinu, respektíve jeho RPG strom, je v dokonalej symbióze s mapou a možnosťami interakcie, začo dávam vývojárom ďalšie percentá smerom hore. Hráč, ktorý bude využívať drvivú väčšinu možností tohto akčného survival hororu, bude odmenený obrovskou porciou zábavy a zadosťučinenia.

Veľa vedľajších misií

Klik pro zvětšení (Dying Light 2: Stay Human - recenze)

Hlavná dejová linka vám zaberiem zhruba 22 hodín čistého času a ak by ste chceli v rámci ponuky Dying Light 2: Stay Human zostať len u nej, sotva dokážete precitnúť do komplexnosti atmosféry tohto po hrateľnostnej stránke podareného diela. Popri ústrednej dejovej linke má hlavný hrdina plné ruky práce s pomocou preživších v meste a dokonca im môže nadnesene povedané odovzdávať kľúče od jednotlivých teritórií po tom, ako ich dokáže vyčistiť od zombie a iného smrtiaceho odpadu. Všetko je to previazané väčším či menším množstvom skúsenostných bodov a po stránke motivácie pracujú postranné misie výborne a svojou náplňou vás nebudú nudiť. Významná zmena nastane, tak ako tomu bolo v prípade prvej časti tejto, teraz už, série, počas noci. Nakazené existencie sú oveľa agresívnejšie a aj keď sa presúvajú v menšom počte, upútať ich pozornosť môže znamenať spustenie lavínového efektu, aký len tak neprežijete. Lov na vzácne predmety a súčiastky je preto práve v noci oveľa lepšie odmeňovaný a ten, kto sa rád plazí pomedzi zombie, aby si zvýšil úroveň adrenalínu, nájde práve v tomto momente svoju novú drogu. Ak sa nad tým celým teraz spätne zamyslím, aj cez generický príbeh plný predvídateľnosti som sa pri hraní tejto novinky ani raz nenudil a bohatosť prostredia to celé umocňovala viac než u akejkoľvek podobe koncipovanej videohry. Boj o prežitie je tu spracovaný ako skutočný boj a nie fádne cestovanie z bodu A do bodu B, na základe čoho často trpia hry odohrávajúce sa nielen v otvorených mapách.

Kooperácia

Kooperačný režim využíva rozmedzie dvoch až štyroch hráčov súčasne a je možné ho aktivovať kedykoľvek počas základnej kampane s tým, že všetci hráči pripájajúci sa na človeka, čo priamo založil kooperáciu, majú možnosť sledovať vývoj mesta na základe jeho rozhodnutí. V tomto ohľade všetko funguje výborne a ide tak o ďalší argument, prečo by ste sa o hru samotnú mali zaujímať. Dostali sme sa na záver recenzie Dying Light 2: Stay Human, hry určenej pre milovníkov sandboxovej interakcie so zombie nákazou. Techland dokázal pôvodnú myšlienku ešte o kus vylepšiť a prináša nám symbiózu medzi NPC postavami a rozhodnutiami hlavného hrdinu. Cez to všetko tu je stále badať onen zub času a nie práve presvedčivá vizuálna stránka, čo je však aspekt, na aký môžete, ale aj nemusíte, počuť. Ak ste si ale zamilovali prvý diel, budete rovnako, ak nie ešte viac, milovať aj ten druhý a to je asi to najpodstatnejšie.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Dying Light 2: Stay Human - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5 / PC
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Projekt, kde je všetko to explicitné násilie len správne využitým prvkom na dotvorenie ideálnej atmosféry

CGwillWin