Americký Halloween

Juraj Kríž
Juraj Kríž
Trumpov prízrak desí republikánov. Demokrati nevedia čo s "upírom" Bidenom...
Trumpov prízrak desí republikánov. Demokrati nevedia čo s "upírom" Bidenom...
Juraj Kríž

Juraj Kríž

Americký Halloween

Voľby do oboch komôr v polovici volebného obdobia v USA („midterms“) predznačujú, kam sa krajina uberá. Ľudia dávajú signál prezidentovi a vládnucej administratíve, či sú spokojní s ich prácou. Obidve strany sa tohtoročné zápolenie snažia vykresliť ako „kľúčové“. Demokrati poukazujú na „fašizujúce tendencie“ v republikánskej strane ad ktorou sa vznáša tieň Donalda Trumpa. Republikáni sa snažia voľby urobiť akýmsi „referendom“ o Joe Bidenovi, ktorého popularita klesá (podľa portálu „538“, s jeho prácou súhlasí 42,4% Američanov, naopak, kritizuje ho 53,3% obyvateľov, hoci od leta sa jeho pozícia trochu zlepšila).

Obmieňať sa bude 1/3 senátu a 435 členov Snemovne reprezentantov. Už spomínaná webová stránka „538“ („Five Thirty Eight“, podľa počtu elektorov, ktorý volia amerického prezidenta) prognózuje voličské nálady (v 2016 predpovedala ako jedna z mála víťazstvo Donalda Trumpa) a odhaduje, že je šanca  53 ku 47, že demokrati udržia Senát a 80 ku 20, že republikáni opätovne ovládnu Snemovňu reprezentantov.

Tieto „sviatky americkej demokracie“ sú kombináciou reality show, ultimátneho zápasu v klietke a tiež súťažou (veľmi nedokonalej) krásy. Zároveň ide o potravu pre novinárov, politológov, stratégov, marketérov a prognostikov. V zásade okrem bežnej „prevádzky“ amerického zákonodarstva, budú predznačovať dva zásadné trendy. Či je stále  GOP („Grand Old Party“, staré pomenovanie republikánov) ovládaná z Mar-a-Lago na Floride, alebo sa strana postupne oslobodzuje od zovretia exprezidenta Trumpa. Zároveň bude zaujímavé, aké vysvedčenie voliči vystavia demokratom, a prezidentovi Bidenovi. Táto skutočnosť môže ovplyvniť, či čoskoro 80-ročný prezident bude kandidovať v roku 2024, alebo strana postaví niekoho iného (ak niekto vhodný existuje).

Trumpovo panoptikum

Napriek prehre v ostatných voľbách, ktorú „stabilný génius“ (prezývka, ktorú si sám Trump udelil), nikdy nepriznal, je jeho vplyv na republikánsku stranu stále výrazný. Trumpovské krídlo je stále robustné. Pozostáva s kariérnych politikov, ktorí si osvojili Trumpov agresívny štýl a populistický program (menšia podpora Ukrajine, vysoké clá na dovoz, izolacionizmus, nízke dane) a  exotov z politického podsvetia, prípadne šoubiznisu. Vďaka jeho podpore v straníckych  primárkach (hlavným kritériom je lojalita a spochybnenie regulárnosti volieb 2020) tak do oboch komôr Kongresu kandiduje viacero Trumpových lojalistov. Ak im voliči vyslovia dôveru, môže to znamenať dlhodobý „únos“ strany Lincolna, Roosevelta a Reagana, Trumpom a jeho rodinou. Ak voliči GOP týchto kontroverzných apoštolov „trumpizmu“ odmietnu, je  šance, že republikáni môžu získať profil serióznej strany. V senátnych voˇpbách budú za republikánov kandidovať 4-5 „trumpovci“, skúsme si porzieť dva najvypuklejšie prípady.

Georgia by mala byť pre opozičných republikánov samozrejmosťou, keďže obyvatelia subtropického štátu na juhovýchode USA zväčša volia konzervatívnych kandidátov (hoci v roku 2020 Joe Biden v štáte prekvapivo zvíťazil tesným rozdielom 12 tisíc hlasov). Kandidát demokratov čiernej pleti Raphael Warnock, bude obhajovať mandát. Trump však cez primárky pretlačil svojho favorita, tiež čiernej pleti, bývalú hviezdu amerického futbalu Herschela Walkera. Okrem slabej kvalifikácie pre kandidatúru na senátora, alebo na akúkoľvek prácu, ktorá vyžaduje priemerný intelekt („Veda tvrdí, že človek pochádza z opice. Ale ak je to pravda, prečo stále žijú aj opice aj ľudia? Porozmýšľajte nad tým!“), sa viackrát chvastal že robil agenta FBI (nerobil), a ohrozoval svoju ex-manželku strelnou zbraňou. Navyše, vo svojom programe navrhuje úplný zákaz potratov, hoci práve jednu z matiek svojich detí poslal na interupciu.V prípade Georgie, ktorá mohla zmeniť pomer síl v Senáte, tak zrejme Trumpova intervencia môže pomôcť práve demokratom.

V štáte Pensylvánia voľby do Senátu naozaj pripomínajú halloweenský karneval, keďže obaja kandidáti sú fyzicky veľmi extravagantní.  Dr. Mehmet Oz, ktorý zvíťazil v primárkach s podporou Trumpa je „televízny doktor“, celebrita tureckého pôvodu a tak trošku šarlatán. Známy je obhajobou využitia hydroxychlorochínu na liečbu covidu, alebo reklamného predaja zázračných tabletiek. Postaví sa proti nemu viceguvernér štátu, John Fetermann, chlap svojim fyzickým vzhľadom pripomínajúci obra. Zástanca progresívnych politík chodí zásadne v mikine s kapucňou. Má veľké šance televízneho doktora poraziť, ale na jar dostal mŕtvicu, ktorá mu neumožnila plnohodnotne sa venovať kampani. Prieskumy stále favorizujú demokrata, ktorý Dr. Mehmeta v najnovšej predvolebnej reklame prirovnal k podvodnému lekárovi v Simpsonovcoch.

Joe Biden na hojdačke

Denník Washington Post prišiel počas víkendu so zaujímavou rozsiahlou reportážou o impozantných úspechoch aj nepravdepodobných prešľapoch Bidenovho vládnutia. Prezident mal ambíciu zjednotiť polarizovaný národ a „vyliečiť spoločnosť“ po divokých štyroch rokoch trumpizmu. Zatiaľ sa mu to však podľa prieskumov nedarí. Najčernejšie obdobie jeho administratívy bol chaotický, krvavý a zbabraný odchod Američanov z Afganistanu v lete 2021, ktorý pravdepodobne upevnil presvedčenie prezidenta Putina, že USA nie sú akcieschopnou veľmocou. Na druhe strane, Biden si svoje zahraničnopolitické renomé vylepšil podporou Ukrajine vo vojne s Ruskom, obnovenie transatlantického spojenectva, aj budovanie zázemia USA v Tichom Oceáne. Najnovšie regulácia americkej administratívy zablokovať export mikročipov do Číny podľa pozorovateľov spomalí úsilie čínskych súdruhov o technologickú a strategickú paritu so Spojenými štátmi.

Na domácej pôde vďaka Bidenovi došlo k relatívne úspešnej distribúcií vakcín proti covidu, podnikli sa kroky k regulácií strelných zbraní, a podporili infraštruktúrne projekty. Prezidenta však môže povaliť ekonomika, ktorá napriek miernemu rastu HDP (2,6%) smeruje k výraznej inflácií (8,2%), prehlbuje sa verejný dlh a krajina zrejme zažije recesiu.

Kandidáti demokratov sa v kampani skôr sústredili na vlastnú agendu, a veľmi nespomínali v súčasnosti nepopulárneho prezidenta. Biden avizuje, že je pripravený kandidovať opätovne v roku 2024. Vtedy takmer 81-ročný prezident si trúfa, je však na ňom vidieť, že je opotrebovaný a ak by sa mu postavil silný kandidát republikánov, mohol by ho poslať definitívne do penzie. Navyše, v prípade zdravotných problémov by ho nahradila jeho vysoko nepopulárna viceprezidentka Kamala Harris (ktorá nulovým talentom a obrovskými ambíciami nápadne pripomína britskú ex-premiérku Liz Truss), čo by mohlo mať pre svetové dianie veľmi nepríjemné následky...

Americký Halloween

Či už ide o predvolebné napätie, vyhrotené emócie aj množstvo obskúrnych kandidátov, skoro sa zdá, že nie je náhoda, že sa voľby uskutočnia týždeň po spomínanom Halloweene. Ak prepadnú kandidáti trumpistov, republikánska strana sa môže vrátiť ku konzervatívnej opozičnej alternatíve, ktorá má šancu poraziť demokratov a získať o dva roky Biely Dom. Ak uspejú demokrati, Biden bude zrejme usilovať obhajovať mandát. Problém je, že v strane až na niektorých guvernérov nie je výraznejší potenciálny kandidát, ale súčasný prezident je nepopulárny. V minulosti ho však mnohokrát odporocovia aj priaznivi odpisovali, aby sa ako pomyselný upír vždy vrátil s čerstovu krvou..teda silou! Preto budú voľby svojim spôsobom strašidelné aj komické. V tieni dvoch sedemdesiatnikov. Taký americký Halloween.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia