Polský developer 7R vstupuje do Česka, na Vysočině postaví halu za 750 milionů korun

Polský developer 7R

Polský developer 7R Zdroj: 7R

Na český trh s průmyslovými nemovitostmi vstupuje polský developer 7R. U dálnice D1 na Vysočině prostaví skladovací halu za 750 milionů korun. V tiskové zprávě společnost uvedla, že získala stavební povolení. Po plánovaném dokončení ve třetím čtvrtletí příštího roku by stavba měla mít rozlohu 26 tisíc metrů čtverečních. Své působení v Česku společnost plánuje do budoucna dále rozšířit.

„Český trh nabízí společnosti 7R nové příležitosti k růstu a vyznačuje se omezenou nabídkou a silnou poptávkou investorů a nájemců. Jsem přesvědčen, že se na zdejším trhu setká se zájmem potenciálních nájemců. Současně aktivně usilujeme o další akvizice a rozšíření našeho působení v České republice,“ řekl ředitel investic 7R odpovědný za rozvoj skupiny v ČR Chris Zeuner.

Objekt 7R Park Lavičky D1 Highway se bude nacházet na Vysočině u Velkého Meziříčí, 50 kilometrů od Brna a 135 kilometrů od Prahy. Vybaven bude řadou ekologických řešení, jejichž cílem je podle developera snížit emise oxidu uhličitého a provozní náklady. Mezi tyto prvky patří LED osvětlení, fotovoltaická instalace, nabíjecí stanice pro elektromobily a využívání přečištěné odpadové vody pro splachování toalet. V okolí parku budou vysazeny květinové louky, stromy a keře. K údržbě zelených ploch bude využívána dešťová voda.

Skupina 7R je polským developerem komerčních nemovitostí, který nabízí k pronájmu skladové a průmyslové prostory včetně projektů stavěných na mírů pro předem dohodnuté nájemce (BTS). Její portfolio zahrnuje velkoplošné logistické parky, ale i malé obchodní jednotky a městské sklady známé jako 7R City Flex. K dnešnímu dni společnost dokončila projekty o celkové rozloze více než 1,8 milionu metrů čtverečních a připravuje dalších přibližně 2,3 milionu metrů čtverečních plochy v Polsku i České republice.

Podle analýzy realitně-poradenské společnosti Colliers se průmyslové a logistické plochy v Česku loni rozšířily o téměř milion metrů čtverečních, což bylo o 22 procent více, než je pětiletý průměr. Současně se ale zvýšila míra neobsazenosti a klesla poptávka. Nejvyšší dosažitelné nájemné se na začátku roku 2023 snížilo o tři procenta a po zbytek roku se drželo na úrovni 7,5 až 7,7 eura (asi 190 až 195 korun) za metr čtvereční.