Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

V Senátu bylo předáno ocenění 82 absolventům programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (09.04.2024)

Perex:

9. dubna 2024, Praha. Pod taktovkou senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice bylo dnes na půdě Senátu předáno ocenění 82 absolventům programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Ocenění úspěšným absolventům zlaté úrovně DofE v Hlavním sále Valdštejnského paláce společně předali předseda školského výboru Jiří Růžička a britský velvyslanec Matt Field.

Předseda školského výboru Jiří Růžička

Předseda školského výboru Jiří Růžička

„Program DofE je mimořádně důležitou součástí systému rozvoje osobnosti mladého člověka. Pomáhá objevovat správné hodnoty, rozvíjet vlastní potenciál, posilovat odolnost, odvahu a schopnost zasadit se za sebe i za druhé. V době, kdy je svět zaplaven přemírou informací a mladí lidé tráví čím dál více času jejich pasivním přejímáním, je velmi žádoucí podporovat právě aktivní zapojení mladých lidí do dění kolem nich,“ uvedl předseda senátního školského výboru Jiří Růžička.

V České republice program inspiruje mladé lidi ve věku od 14 do 24 let již od roku 1995, v roce 2023 se do něj zapojilo 9200 studentů ze 350 škol. Každý účastník si volí dovednost, sportovní aktivitu a dobrovolnickou pomoc dle svého zájmu, a těm se pak věnuje po dobu, která je spojena s absolvováním bronzové, stříbrné a zlaté úrovně. Po splnění programu následuje ještě týmová expedice.

„Od mého loňského příjezdu do Česka na mě udělalo velký dojem, jak mladí Češi přijali Cenu vévody z Edinburghu. Sám vévoda z Edinburghu byl nadšený, když se o tom zde loni v květnu na vlastní oči přesvědčil,“ řekl britský velvyslanec Matt Field ve svém proslovu ke studentům.

Absolventům pogratuloval také výkonný ředitel DofE Tomáš Vokáč: „Došli jste do cíle programu, prokázali jste odvahu, odhodlání a smysl pro zodpovědnost. To jsou hodnoty, které pro Vás budou důležité na další cestě životem. Zlatou ceremonií to nekončí, věřím, že ve svých oblíbených aktivitách budete pokračovat a že dobrovolnictví Vás bude bavit i nadále, protože má svůj nenahraditelný význam.“

Program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu založil princ Philip, vévoda z Edinburghu, v roce 1956 jako podporu seberozvoje chlapců a dívek bez ohledu na jejich zázemí, fyzické schopnosti či dovednosti. V roce 1988 byla založena mezinárodní asociace, která podporuje fungování i mimo Velkou Británii.                                                                                                            

Kontakt pro média: Silvie Riegerová, PR a komunikace DofE, tel.: 771 295 100, mail: silvie.riegerova@dofe.cz

 

Lada Faldynová, 09.04.2024