Kadyrovova ‚drahého bratra‘ zatkla policie v Dagestánu. Osvobodit ho přijelo čečenské komando

Čečenského ministra pro mimořádné situace zadrželi v sousedním Dagestánu kvůli řízení auta v opilosti. Ministra Alichana Cakajeva ale vzápětí z vězeňské cely osvobodilo čečenské komando speciálních sil. A odvezlo jej i s autem, které v opilosti řídil a po kterém vyhlásila pátrání kanadská pobočka policejní centrály Interpol. Napsal to zpravodajský server Meduza.

Moskva/Groznyj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ramzan Kadyrov (archivní foto)

Ramzan Kadyrov (archivní foto) | Foto: Chingis Kondarov | Zdroj: Reuters

Případ se dostal i do celostátních médií, a to zásluhou vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. Ten zadržení svého spolupracovníka označil za „hanebnou provokaci“. A od dagestánského vedení se domáhal potrestání policistů, kteří vztáhli ruku na jeho ministra, který se podle něj vůbec ničeho nedopustil.

Ukrajinu brání i čečenští bojovníci. ‚Nepřítel je silnější, je jich zkrátka víc,‘ popisuje Aslan

Číst článek

„Kdyby byl Cakajev ve své generálské uniformě, neodvážili by se na něj ani podívat,“ uvedl Kadyrov. Podle listu Kommersant také tvrdil, že Cakajev bojoval proti teroristům a podílel se na evakuaci civilistů z Pásma Gazy. Kreml se podle deníku zdržel komentáře.

Záběry ze zadržení čečenského ministra na kontrolním stanovišti na dagestánsko-čečenské hranici za asistence strážců zákona vyzbrojených automatickými zbraněmi zveřejnil zpravodajský kanál Ostorožno, novosti. Ze záběrů je zřejmé, že Cakajev kladl odpor, než jej dagestánští policisté vyvlekli z auta a povalili na zem.

Ministr se podle těchto zpráv vřítil na kontrolní stanoviště v protisměru, odmítl uposlechnout pokyn k zastavení a místo toho se pokusil do policistů najet. Ti jej pak zadrželi. Řidič podle poslance ruského parlamentu z Dagestánu Sultana Chamzajeva jevil známky silné podnapilosti.

‚Zmlátil ho a udělal správnou věc.‘ Kadyrov sdílel video, kde jeho patnáctiletý syn bije vězně

Číst článek

Cakajev se ovšem krátce po zadržení opět ocitl na svobodě. Pro ministra si podle zdroje serveru Gulagu.net na kontrolní stanoviště dagestánské policie přijeli ve 14 autech, včetně několika policejních vozů s blikajícími majáky, příslušníci zásahové jednotky Achmat. Tito ozbrojenci jsou běžně označovaní jako kadyrovci.

„Kadyrovci během potyčky, při které vyhrožovali použitím zbraní, zadrženého osvobodili a odvezli. Zjevně překročili své služební povinnosti a vyhrožovali zabitím pracovníkům (dagestánského) ministerstva vnitra,“ napsal server.

Cakajev, který má hodnost generálmajora, stál v letech 2007 až 2019 v čele čečenských pořádkových sil. Kadyrov jej oslovoval „drahý bratře“ a vyznamenal nejvyšším řádem autonomní republiky, dodala Meduza, která působí z lotyšského exilu. Podobné incidenty v minulosti ruská nezávislá média označovala za „čečenský syndrom bezpráví“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme