Americká Sněmovna reprezentantů schválila Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu desítky miliard dolarů

Kongres Spojených států amerických

Kongres Spojených států amerických Zdroj: profimedia.cz

Po dlouhých měsících odkladů schválila dolní komora amerického Kongresu vojenskou a finanční podporu Ukrajině. Série čtyř přijatých zákonů zahrnuje také pomoc Izraeli a Tchaj-wanu. Obsahuje i nové sankce proti ruským a íránským představitelům. Normy zároveň připravují půdu pro zákaz sociální sítě TikTok v USA a eventuální využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny. 

Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun) na podporu Ukrajiny napadené Ruskem zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po schválení finanční pomoci pro svoji zemi na síti X uvedl, že je vděčný Sněmovně reprezentantů USA, oběma americkým politickým stranám a osobně předsedovi sněmovny za rozhodnutí, jež podle něj udrží chod dějin na správné cestě.

Kreml krátce nato vydal prohlášení, v němž stojí, že schválení návrhu zákona o vojenské pomoci Ukrajině jen způsobí smrt ještě více Ukrajinců, podle něj vinou "kyjevského režimu". Informovala o tom agentura AFP.

Odklepnutí miliard brzdily spory

Spojené státy jsou největším zahraničním vojenským podporovatelem Kyjeva, podle údajů Pentagonu mu od začátku války poskytly vybavení v hodnotě 44,2 miliardy dolarů (1,05 bilionu korun).

Pomoc však v posledních měsících vázla kvůli vnitropolitickým sporům v Kongresu a stále více západních partnerů Ukrajiny, včetně Česka, upozorňovalo, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzívu.

Předseda české vlády Petr Fiala rozhodnutí amerických zákonodárců uvítal. Připomněl, že během své návštěvy USA v tomto týdnu o americké pomoci diskutoval s předsedou Sněmovny reprezentantů, kterým je republikán Mike Johnson. "Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví," uvedl Fiala v česky a anglicky psaném příspěvku na sociální síti.

Americká Sněmovna reprezentantů také většinou 385 ku 34 hlasům přijala návrh zákona, který vyčleňuje téměř osm miliard dolarů (190 miliard korun) na vojenskou pomoc pro Tchaj-wan a další americké spojence v jihovýchodní Asii. I tuto normu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Biden.

USA chtějí předejít válce s Čínou

Zastánci opatření v dnešní několikahodinové debatě argumentovali, že zákon je klíčový pro americkou národní bezpečnost, jelikož podporou svých partnerů v indicko-tichomořském regionu USA předcházejí válce s Čínou, která má podle nich expanzivní ambice.

Z osmi miliard dolarů připadnou asi dvě miliardy přímo na vojenský materiál pro Tchaj-wan a další partnery, dvě miliardy na doplnění zásob armády USA a přes tři miliardy na „rozvoj ponorkové průmyslové základny“.

Americký balík pomoci

Téměř 61 miliard dolarů pro Ukrajinu – z toho zhruba 23 miliard na doplnění amerických zásob, zbraní a zařízení; 11 miliard na financování současných amerických operací v regionu; téměř 14 miliard na pomoc s nákupem pokročilých zbraňových systémů a dalšího obranného vybavení pro Ukrajinu

Přes 26 miliard dolarů pro Izrael – z toho 5,2 miliardy na systémy protivzdušné obrany; 4,4 miliardy na doplnění obranného vybavení a služeb poskytovaných Izraeli; 3,5 miliardy na nákup moderních zbraňových systémů a dalších položek prostřednictvím programu financování zahraničních vojenských operací; 9,2 miliardy na humanitární pomoc

Přes osm miliard dolarů pro zabezpečení Indo-Pacifiku – z toho 3,3 miliardy na rozvoj ponorkové infrastruktury; dvě miliardy na zahraniční vojenskou pomoc Tchaj-wanu a dalším klíčovým spojencům; 1,9 miliardy na doplnění obranných systémů a služeb poskytovaných Tchaj-wanu a regionálním partnerům

Zdroj: CNN

Další přijatý zákon může vést k celostátnímu zákazu TikToku, rozsáhlým sankcím vůči Íránu nebo umožnit využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny, jež se brání ruské invazi.

Návrh opatření podle stanice CNN stanovuje devítiměsíční lhůtu, v níž majitel TikToku, čínská firma ByteDance, musí síť prodat, američtí činitelé se totiž obávají napojení ByteDance na Komunistickou stranu Číny. Ohledně Íránu zákon, pokud bude přijat, umožní prezidentovi sankcionovat například íránské přístavy a rafinerie či výrobce raket a dronů.

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Mike Johnson, původně jednotné zákonné opatření rozdělil na čtyři, aby zajistil, že odpor skupiny zákonodárců vůči jedné části nebude znamenat odmítnutí celého balíku, uvádí deník The New York Times (NYT). Média podotýkají, že Johnson zákony k hlasování na plénu předložil s podporou demokratů a navzdory opozici konzervativního křídla Republikánské strany.

V úvodu schůze od kongresmanů z obou stran zaznívaly apely na pomoc Ukrajině. Zákonodárci zdůrazňovali, že země jako Rusko, Írán, Severní Korea a Čína sledují, jak Spojené státy zareagují. Podotýkali například, že teď je chvíle na ukázku síly a přesvědčení.