Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepřišel jsem se babrat v minulosti, říká nový šéf rady o výstavní síni Mánes

  9:39
Pražská Výstavní síň Mánes čelila v posledních letech kritice, že slouží jen komerci a zapomíná na umění. Vedení správní rady Nadace českého výtvarného umění, pod kterou galerie spadá, to chce změnit. „V Mánesu chceme výstavy předních tuzemských i světových autorů nebo mladých talentů,“ říká nový předseda rady Daniel Netušil.
Daniel Netušil, předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění (18....

Daniel Netušil, předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění (18. dubna 2024) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ve Výstavní síni Mánes před nedávnem skončila výstava děl profesora Vladimíra Kopeckého, kterou organizovala Retro Gallery. Proč právě tato kombinace?
Mánes vnímám jako jednu z nejfantastičtějších výstavních síní v Praze. Svou atmosférou pomáhá návštěvníkům vystavená díla skvěle navnímat a propojit se s nimi. Díky tomu je pro galeristy a organizátory tak atraktivní a případ této výstavy není výjimkou. S Jakubem Slukou z Retro Gallery jsme se proto domluvili velmi rychle.

Byla to první výstava pod vaší taktovkou coby předsedy správní rady Nadace českého výtvarného umění. Jaké na ni byly ohlasy?
Kurátorka Anna Nová výstavu poskládala opravdu dobře a reakce z uměleckých kruhů tomu odpovídaly. Byly v zásadě jen pozitivní. Kladné ohlasy jsme dostávali i od laických návštěvníků. Těší mě to. Obzvláště když vezmeme v potaz, že se Mánes musí vyrovnávat s pošramocenou pověstí a vysokým zadlužením kvůli deset let staré rekonstrukci. Na naši práci by se tedy snadno dalo dívat skrz prsty.

Daniel Netušil

Daniel Netušil, předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění (18....
  • Vystudoval Státní konzervatoř a mezi lety 1992–1996 FAMU, katedru produkce audiovizuální tvorby.
  • Podílel se na produkci výstav, dokumentů, reklam i videoklipů. Byl například vedoucím produkce série Bigbeat o české rockové hudbě či koproducentem představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit.
  • V pražském Obecním domě byl vedoucím produkce výstav 1912, Lendl: Mucha a Art Nouveau – Secese. Od roku 2019 je programovým ředitelem Výstaviště Praha, a. s.
  • Před pár týdny se stal předsedou správní rady Nadace českého výtvarného umění. Už mezi lety 2011–2014 tam působil jako člen správní rady.

Můžeme současnou výstavu brát jako vzor do budoucna?
Ano, přesně tímto směrem míříme. V Mánesu chceme výstavy předních tuzemských i světových autorů nebo mladých talentů. Ty do prostoru, jako je ten náš, patří. Už nyní jednáme o celé řadě dalších projektů.

Dá se říct, že jste nastoupil jako krizový manažer?
Zpátky v nadaci jsem pár měsíců a v pozici předsedy správní rady jen pár týdnů. Všichni v nadaci ale víme, jaké úkoly nás čekají, a jdu do toho s přesvědčením, že dokážu s jejich splněním výrazně pomoci. Nerad bych se pasoval do role krizového manažera, ale naše dosavadní kroky náplni té role v zásadě odpovídají. Jdu do toho ale hlavně s tím, že Mánes pokládám za dědictví našich předků a záleží mi na tom, aby tady byl i pro další generace českých umělců.

Co tedy musíte v nadaci změnit?
Musíme ji v první řadě personálně posílit, profesionalizovat a stabilizovat. Současná paní ředitelka se vzhledem k délce funkčního období rozhodla odstoupit a my brzy začneme hledat jejího nástupce či nástupkyni. Pro nadaci to bude klíčový člověk – bude muset být schopným manažerem a zároveň mít umělecké cítění.

Díky posílení týmu dokážeme nadaci zmodernizovat a ve výsledku zatraktivnit Výstavní síň Mánes, která je pro naši nadaci klíčová. Právě péči o Mánes a rozvoj výstavního programu vnímám jako naše zásadní poslání. A splnění těchto úkolů je nezbytnou cestou ke stabilizaci finanční situace nadace. Z historické rekonstrukce Mánesu tu zbyl dluh převyšující sto milionů korun, se kterým se musíme vypořádat.

Tímto dluhem předešlé vedení často omlouvalo umělecky méně hodnotný program v Mánesu a jeho časté komerční pronájmy. S tím je konec?
Do nadace jsem nepřišel, abych zkoumal minulost. Rád bych se soustředil na to, co bude. V minulosti se babrají jiní, podle mě to nemá moc význam. Ani na komerční pronájmy se nedá dívat jen skrz prsty a odsuzovat je. Každá výstavní síň či galerie občas komerční pronájmy poskytuje. Jde ale o zdravou míru. Umělecké a kulturní akce by měly vždy jasně převažovat a komerční pronájmy by měly tvořit minoritní část programu.

Umím si představit, že třeba devět měsíců kvalitních výstav a tři měsíce komerčního pronájmu je zdravá kombinace. Ten pronájem totiž opravdu pomáhá financovat chod galerií po celém světě a umožňuje jim pořádat lepší výstavy. Zároveň je jasné, že komerční akce musí mít svou úroveň. A dovolte mi ještě poslední komentář – skvěle udělaná komerční akce může být i estetickým zážitkem. Je spousta firem, které si dávají na designu a formě opravdu záležet.

Nadace českého výtvarného umění má nového předsedu. Plánuje vylepšit Mánes

Kdo bude zodpovědný za další program v Mánesu? A kdy přijdou další výstavy?
Určitě to bude nový ředitel či ředitelka nadace. To bude klíčová role. Ale budoucí zadání jsem již zmínil. Do Mánesu patří špičkové tuzemské i zahraniční výstavy, které přispívají k rozvoji umění. Sice už nyní jednáme o dalších akcích, ale musíme být realisté. Dokud má nadace poněkud pošramocenou pověst, budou se ti nejlepší z nejlepších hodně rozmýšlet. A mediální rozmíšky Mánesu rozhodně nepomáhají, to vidím už dnes. Výstavy, které budou spadat pod nového ředitele, tu můžeme čekat řekněme v první polovině příštího roku. Do té doby budeme pracovat především uvnitř nadace, stabilizovat ji a nastavovat procesy. To je daň za budoucí úspěch a rozvoj Mánesu.

Bude na pozici ředitele výběrové řízení? A nastanou i další personální změny?
Výběr ředitele budeme řešit v blízkém časovém horizontu, výběr kandidátů si zaslouží péči, která odpovídá významu této funkce. Další případné personální změny budeme řešit následně a v kooperaci s novým ředitelem.

A samotná správní rada? Proč do ní nebyly vyhlášeny volby?
Ve správní radě jsme o nich diskutovali a shodli se, že nyní není ten správný čas. Nadace se nenachází v situaci, kdy by si mohla dovolit být zároveň bez ředitelky, bez správní rady a bez dozorčí rady, které končí v polovině května mandát a kterou volí právě správní rada. Důvody jsou objektivní, ekonomické, kdy nejprve považujeme za správné stabilizovat nadaci jako takovou a akcelerovat její činnost směrem k plnění její hlavní činnosti, tedy podpory umění a umělců.

Zmínil jste stabilizaci finanční situace Mánesu, co si pod tím mám představit?
Poloha, historie, určitý genius loci, to všechno může Mánesu většina výstavních síní a galerií závidět. Ale pak je tu sto milionů korun dluhu, který nám rozhodně nikdo nezávidí. S tímto cejchem se musíme vyrovnat a finance nastavit tak, abychom na jedné straně zvládali splácet dluh a na druhé straně zvyšovali kvalitu uměleckého programu a pečovali o budovu Mánesu. V tom vidíme tu stabilizaci.

Zadlužený Mánes zapomněl na umělce. Vystavuje PlayStation či Ferrari

V budově Mánesu jsou kanceláře, ale i restaurace a kavárna s výhledy na okolí. Pomůže výnos z nich k zalepení stomilionové díry?
Upřímně, ten dluh je tak velký a budeme ho splácet tak dlouho, že výnosy z těchto aktiv pro nás nejsou spásou. Tím ale neříkám, že pro nás nebudou důležité. Každý příjem je důležitý. Jsou tam ale smluvní vztahy, na které se budeme muset podívat, a přiznám se, že teď nejsem v míře detailu, kdy bych byl schopen odhadnout, jak se to bude dát řešit.

V jakém stavu je budova Mánesu?
Stejně jako každá jiná budova potřebuje i Mánes svou péči. Na výstavy je ale plně připraven.

Potom je zde otázka dalšího majetku nadace. Vlastníte několik nemovitostí po celé republice. Jaké s nimi máte plány?
Čeká nás něco, co by se dalo nazvat realitním úklidem. Například lovecký zámeček Aleje je na prodej. Nechci předjímat konečnou prodejní cenu, ale myslím, že by pro nadaci mohla být zajímavým přínosem pro částečný restart. S prodejem nám pomáhá renomovaná realitní kancelář a hotovo by mohlo být velmi brzy. Druhým významným objektem je penzion Staré splavy u Máchova jezera. Tady dobíhá nájemní smlouva a zároveň běží výběrové řízení na nového nájemce.

Právě pronájem Starých splavů je součástí kritiky předchozího vedení. Už jste rozklíčovali, co bylo špatně?
Nechci se opakovat, ale musíme se dívat do budoucna. Současný nájemce Splavů už nyní platí o více než třetinu více než dřív a výběrové řízení na budoucího nájemce je v plném běhu. To mě zajímá. Je to dílčí problém, který ve své podstatě nemá faktický vliv na celkové zlepšení ekonomické kondice nadace. Zkrátka to vyřešíme a budeme se moci plně soustřeďovat na samotnou nadaci a Mánes. To je náš společný úkol.

  • Nejčtenější

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Starej, na..anej dědek. Dokument o Petru Jandovi je polotovar

2. května 2024

Premium K 80. narozeninám a zároveň 60 letům kariéry kapely Olympic se Petr Janda dočkal roztříštěného a...

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Z klobouku do maringotky? Anifilm představí nový film s Bobem a Bobkem

4. května 2024  13:51

Od světové elity po tuzemské pohádky sahá program 23. mezinárodního festivalu animovaných filmů...

Světelné meče i psí přehlídka kostýmů. Příznivci Star Wars slaví svůj den

4. května 2024  13:36

Fanoušci filmové sci-fi série Star Wars v sobotu slaví mezinárodní den Hvězdných válek. Desítky...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

TELEVIZIONÁŘ: Kdysi Blbý a blbější, teď už je Jeff Daniels Muž na vrcholu

4. května 2024  9:45

Nedávno sbíral pocty za postavu sarkastického moderátora televizních zpráv v seriálu Newsroom, nyní...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...