The Capitals: Vztahy německé a francouzské krajní pravice jsou znovu napjaté

Marine Le Pen © European Union

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BERLÍN 

Vztahy německé a francouzské krajní pravice jsou znovu napjaté. Německá krajně pravicová strana AfD opět vyprovokovala francouzskou podobně smýšlející stranu Národní shromáždění (RN) tím, že v oficiální písemné žádosti adresované německé vládě zpochybnila územní status francouzského zámořského departementu Mayotte. Podle předsedkyně strany Marine Le Pen by se měla AfD raději soustředit na problémy Německa. Pro AfD byla reakce Le Pen překvapením, její mluvčí Matthias Moosdorf agentuře AFP řekl, že „nikdo nemohl tušit, že to RN rozčílí“.

Po referendu v roce 2009 se Mayotte 31. března 2011 stal zámořským departementem a má stejný status jako francouzské pevninské departementy. Od roku 2014 je toto malé souostroví v Indickém oceánu nejvzdálenějším regionem Evropské unie.

Vztahy mezi oběma předními krajně pravicovými hráči v Evropském parlamentu jsou od začátku roku napjaté. Le Pen zpochybnila jejich spolupráci na evropské scéně po uveřejnění vyšetřovací zprávy o členech AfD, kteří podpořili myšlenku „remigrace“ německých občanů s původem ve třetích zemích. (Kjeld Neubert | Euractiv.de)


PAŘÍŽ

Francie je zaplavena ruskými dezinformacemi, vatuje tamní ministr. Francouzský ministr pro EU Jean-Noël Barrot v sobotním rozhovoru pro Ouest-France varoval před masivní záplavou dezinformačních kampaní, které přicházejí z Ruska a v posledních týdnech se dostaly i na titulní strany celostátních médií. Barrot hovořil o „prokázaném riziku“, že by mohly zkreslit výsledky červnových voleb do EU.

Francie je první zemí v Evropě, která vytvořila orgán specializovaný na odhalování zahraničních kyberútoků, VIGINUM. (Theo Bourgery-Gonse | Euractiv.fr)


VARŠAVA | VILNIUS

Polský prezident Duda ovlivnil Trumpův postoj k Ukrajině, myslí si litevský prezident. Polský prezident Andrzej Duda možná minulý týden ovlivnil postoj bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa k Ukrajině, řekl litevský prezident Gitanas Nausėda.

Duda s Trumpem nedávno večeřel při své cestě do USA. Setkání proběhlo před schvalováním podpory Kyjevu ve výši 60 miliard dolarů v americkém Kongresu. Trump při té příležitosti poprvé veřejně prohlásil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité.

„V poslední době slýchám o odlišné rétorice Donalda Trumpa a ochotě amerických úřadů učinit potřebná a dlouho očekávaná rozhodnutí. Domnívám se, že (Dudova) návštěva a rozhovory s Donaldem Trumpem byly pozitivní, přinesly pozitivní výsledek, a tento úspěch Andrzeje Dudy mě velmi těší,“ uvedl litevský prezident. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


SOFIE

Bulharsko zrušilo největší projekty v rámci plánu obnovy. Bulharsko překvapivě ukončilo tendry na obnovu vlaků bulharských státních železnic BDZ. Teď hrozí, že přijde o 1,2 miliardy eur z evropského fondu obnovy, protože výrobci nemusí být schopni zakázky splnit do poloviny roku 2026, což je nutný termín, který musí státy splnit, aby mohly peníze z fondu čerpat. Projekt, jehož celková částka činí 6 miliard eur, má pro státní železniční společnost zásadní význam. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


ŘÍM | MADRID | ATHÉNY | VALLETTA | NIKÓSIE

Skupina Med-5 kritizuje migrační pakt EU, chce se zaměřit na prevenci přívalu migrantů. Skupina Med-5 vyzvala Evropskou komisi, aby se zaměřila na prevenci migračních toků. Skupina zároveň kritizovala nedávno přijatý pakt EU o migraci a azylu pro jeho „nedostatečné ambice“. Uznala však, že je to nejmenší možný společný jmenovatel, od kterého se může EU dále odrazit. Skupina sdružuje Itálii, Řecko, Kypr, Maltu a Španělsko, tedy pět hlavních jihoevropských zemí, jež jsou vystaveny největšímu tlaku nelegální migrace. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář