Hlavní obsah

Sigma dostala nabídku od Američanů, projedná ji příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek SK Olomouc Sigma MŽ, který vlastní 77 procent akcií fotbalové Sigmy, obdržel od americké společnosti Blue Crow Sports Group nabídku na akcionářský vstup do klubu. Tu nyní projednají příslušné klubové orgány. Klub to oznámil na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Slavia hostila ve 29. kole Fortuna ligy Olomouc. Ilustrační foto

Článek

„Detaily o nabídce nebudeme v tuto chvíli sdělovat. Další informace budou poskytnuty v souladu s vývojem situace,“ uvedl k tomu předseda SK Olomouc Sigma MŽ Jakub Beneš.

V zákulisí se mluví o tom, že Američané spolku za určitý balík akcií nabízejí částku okolo 50 milionů korun. Nikdo to však nepotvrdil. „Tak jednoduše a konkrétní částkou ta nabídka nelze popsat. Je tam spousta dalších podmínek. Navíc je v angličtině, takže si ji musíme nechat detailně přeložit. Jednat o ní budeme příští úterý,“ řekl k tomu dnes Sportu.cz bez dalších podrobností člen výboru spolku a předseda klubového představenstva Petr Konečný.

Společnost Blue Crow Group se sídlem v texaském Houstonu zastupuje několik investorů. Vlastní fotbalové kluby ve Španělsku, Mexiku, Dubaji a před nedávném zvýšila svůj vliv také ve druholigovém Vyškově, když zvedla svůj podíl z padesáti na 99 procent.

Její nabídka přichází v době, kdy se Sigmou už několik týdnů válčí vlastní fanoušci a požadují odstoupení jejího vedení. Stalo se už pravidlem, že poslední domácí zápasy provází protesty. Na tribunách i ve městě se objevují transparenty, billboardy a plakáty například s heslem „Prasata z vedení, vzdejte se velení“ a podobiznou sportovního ředitele Ladislava Mináře. Právě na něj, Konečného, místopředsedu představenstva Jiřího Ficnera a člena dozorčí rady Martina Majora si fanoušci stěžují nejvíce.

Před posledním ligovým domácím utkáním s Jabloncem dokonce pocákali zdi Androva stadionu krví a před vstup naaranžovali uříznuté prasečí hlavy. Zabývají se tím už i policisté, kteří v této souvislosti nedávno zadrželi devatenáctiletého cizince.

Vedení fanoušci vytýkají hospodaření nebo to, jak zachází s majetkem či některými legendami. „Myslím, že Sigma dlouhodobě není vedená správně. Je tam něco zkaženého,“ řekl nedávno v pořadu Přímák na Sport.cz i bývalý reprezentant Jan Rajnoch, jenž v Olomouci hrával. Podobně smýšlí i Robert Runták, který v letech 2009 až 2012 byl spolumajitelem klubu. Nevyhnutelná je podle něj změna vlastnické struktury klubu „Je totiž dlouhodobě nešťastná. Město je navíc z klubu na odchodu a spolek, který má výraznou majoritu, není schopen sám jeho chod zajistit,“ vysvětluje s tím, že i atmosféra v klubu je od úplatkářské aféry, která ho postihla před třinácti lety, krajně negativní. „Veřejnost vedení přestala věřit. Důvěra v lidi, co tam jsou, je pryč,“ podotkl.

Reklama

Související témata: