Hlavní obsah

Prošel drsnými bitvami, dal i 11 červených. Na Euro míří nečekané jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to úplně běžná záležitost. Na fotbalové Euro přijede rozhodcovská výpomoc z jiného kontinentu, Argentinec Facundo Tello se svými asistenty. Seznam arbitrů pro letošní vrcholnou akci, které se v Německu zúčastní i česká reprezentace, zveřejnila Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) na svém webu. Celkem devatenáct hlavních sudích se podělí o 51 zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Argentinský sudí Facundo Tello

Článek

Český zástupce podruhé za sebou chybí, naposledy se na Euru 2016 představil Pavel Královec. Aktuálně žádný český sudí nepatří do elitních evropských rozhodcovských skupin, které pískají vybrané top zápasy.

Jednačtyřicetiletý Tello je i pro evropské fanoušky relativně známou postavou. Na listině FIFA je od roku 2019, pískal mistrovství světa 2022 v Kataru, mj. čtvrtfinále Maroko - Portugalsko (1:0), po němž to mj. schytal od Ronalda a spol.

Je ošlehán těmi nejdrsnějšími jihoamerickými bitvami.

Rozhodčí pro ME
Marco Guida (Itálie)
Daniele Orsato (Itálie)
Michael Oliver (Anglie)
Anthony Taylor (Anglie)
Daniel Siebert (Německo)
Felix Zwayer (Německo)
Clément Turpin (Francie)
François Letexier (Francie)
Artur Soares Dias (Portugalsko)
Jesús Gil Manzano (Španělsko)
Istvan Kovacs (Rumunsko)
Ivan Kružliak (Slovensko)
Danny Makkelie (Nizozemsko)
Szymon Marciniak (Polsko)
Halil Umut Meler (Turecko)
Glenn Nyberg (Švédsko)
Sandro Schärer (Švýcarsko)
Slavko Vinčič (Slovinsko)
Facundo Tello (Argentina)

Upozornil na sebe i tím, že ve finále argentinského Superpoháru Boca Juniors - Racing Avellaneda udělil 11 červených karet (z velké části pro osoby na hře momentálně nezúčastněné).

Foto: FAČR

Szymon Marciniak.

Na velké akci si opět zapíská i Polák Szymon Marciniak, který kdysi odřídil i derby pražských S v české lize.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Nechybí také Slovák Ivan Kružliak. „Všichni vybraní rozhodčí opakovaně předvádějí výkony, které splňují nejpřísnější měřítka,“ uvedl k nominaci předseda komise rozhodčích UEFA Roberto Rosetti.

Někteří z nominovaných zažili v uplynulých týdnech na hřištích hodně třaskavé momenty. Švéd Nyberg byl terčem zloby slávistů po Holešově vyloučení při utkání s AC Milán a složité momenty zažil i při střetnutí Arsenal - Bayern. Pojede nejen na ME, vybrán je i na následnou olympiádu ve Francii.

Také mezi 20 videorozhodčími jsou jména, která budila v minulých týdnech emoce - Stuart Attwell a Tomasz Kwiatkowski. Angličana Attwella po nedělní prohře 0:2 na Evertonu kritizoval Nottingham Forest. A nešlo o úplné banality. Poražení tvrdili, že jim Attwell coby VAR upřel tři penalty a ještě ho označil za fanouška Lutonu, s nímž Nottingham bojuje o záchranu.

Polák Kwiatkowski se pro změnu v listopadovém utkání Ligy mistrů mezi Paris St. Germain a Newcastlem podílel na tom, že Marciniak odpískal pro domácí penaltu, z níž v osmé minutě nastavení srovnal Kylian Mbappé na konečných 1:1. Kwiatkowski pak byl stažen ze zápasu Ligy mistrů mezi San Sebastianem se Salcburkem. V březnu už ale nechyběl u osmifinálové odvety LM Atlético Madrid - Inter Milán. A pojede i na ME.

Turnaj začíná 14. června. Češi se ve skupině utkají s Portugalskem, Gruzií a Tureckem.

Reklama