Denník N

Fico sa správa k peniazom ľudí ako pubertiak k prvej výplate za brigádu v Tescu (udalosti týždňa)

Štrasser, Tódová, Hudák a Javorský vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a citát týždňa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Účasť maliara, multimediálneho umelca a tvorcu inštalácií Ota Hudeca na tohtoročnom benátskom Bienále. Tomáš Janovic zvykol nadpisovať niektoré svoje aforizmy titulkom Slovenčina je presná. Pokračujem v jeho duchu: riaditeľku Bibiany Zuzanu Liptákovú ministerka kultúry od-volala, generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú si pred-volala na koberec za údajné „protislovenské aktivity“. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale pred-volanie vnímam ako prvú fázu od-volania. Osobne vidím v projekte Ota Hudeca výraznú proslovenskú aktivitu – svojím projektom vracia význam slovnému spojeniu „verejnosť proti násiliu“. Pamätá si ešte niekto november ’89? Násilie je tu, verejnosť tiež, čo tak konečne oživiť aj tú predložku?

Prešľap týždňa

V pondelok Robert Fico (to je predseda vlády Slovenskej republiky!) absolvoval kontrolný deň na Ministerstve kultúry SR. Nekontroloval sa a správal sa nekultúrne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie