Setkání Windows User Group – květen 2024

První máj, přednášek WUGu čas. Ačkoliv tedy spíše až druhý máj. Nyní především online, protože klimatizace chrání nás.

Online – Azure SQL Managed Instance: SQL Server, o který se nemusíte starat
2. května 2024 – David Gešvinder
Na přednášce si představíme službu Azure SQL Managed Instance, což je doslova „instance SQL Serveru jako služba“ o jejíž provoz a údržbu se vám stará přímo Microsoft v rámci cloudu Microsoft Azure. Vysvětlíme si, jak službu nasadit, kolik nás to bude stát a za co budeme vlastně platit, a ukážeme si různé cesty, jak do této služby přesunout stávající databáze z našeho vlastního Microsoft SQL Serveru.

Olomouc – Async a await pěkně od podlahy
2. května 2024 – Jiří Činčura
Kolem Tasku, TPL, async a awaita IO operací, … jsem už jako přednášející povídal hodně věcí, ale stále vidím, že se opakují stejné chyby. Chyby, které pramení z míchání pojmů a nedodržovaní základních principů. Potom veškeré použití vede ke zneužití a lepení oprav na opravy, místo „vyztužení“ základu. Takže to vezmeme pěkně od základu, žádné fajnové věcičky. Něco na čem se dá stavět a dává solidní vědomosti.

Online – Intelligent Query Processing
30. května 2024 – David Gešvindr
Jak by se vám líbilo, kdyby bez nutnosti opravovat T-SQL kód optimalizátor sám dokázal vyřešit řadu výkonnostních problémů vašich dotazů? Zní to příliš jako pohádka? V SQL Serveru 2022 je to však realita. Na přednášce se seznámíte s třetí generací technologií z rodiny Intelligent Query Processing, která optimalizátor dotazů naučila novou černou magii.