Hlavní obsah

Gudas viděl navzdory porážce s Finy pozitiva. Podstatná bude forma na MS, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup do závěrečného dílu Euro Hockey Tour českým hokejistům nevyšel. V úvodním zápase na turnaji v Brně sice Finy výrazně přestříleli, avšak zejména kvůli nízké produktivitě 1:4 padli. Z výkonu národního týmu však nebyl obránce Radko Gudas rozhodně zklamaný.

Sestřih zápasu Česko - FinskoVideo: Sport.cz

 
Článek

„Chyběla nám ovšem důraznější koncovka. Tu musíme do začátku mistrovství světa vylepšit. Celkově se mi ale náš herní projev líbil. Bojovali jsme až do konce. Příště si však musíme dávat větší pozor na oslabení,“ věděl třiatřicetiletý bek Anaheimu.

Gudase těšilo, že si Češi vypracovali hodně šancí. „Za to jsem rád. Tentokrát nám to střelecky nesedlo, avšak v dalších utkáních už nám tam určitě něco napadá,“ doufal.

Vzhledem k tomu, že se Anaheim neprobojoval v NHL do play off, měl nyní zhruba dvoutýdenní zápasovou pauzu. „Ale myslím, že jsem se do toho brzy dostal. Nastartoval mě tvrdý hit hned při prvním střídání. To je něco, co pro svoji pohodu na ledě potřebuju,“ usmál se Gudas.

Připustil, že si ještě zvyká na širší evropské kluziště. „Je to znát na úhlech odražených puků. Na všechno je trochu víc času, takže věřím, že se to projeví na přesnosti rozehrávek. Máme na vypilování ještě týden,“ ví dobře.

Čeští hokejisté se utkají s Finy znovu už za týden v Praze v zahajovacím duelu světového šampionátu. „V tomto směru to bylo hodně poučné utkání. Finové mají nesmírně nebezpečné protiútoky. Na to se budeme muset zaměřit,“ uvědomuje si Gudas. „Trenér nám to taky hned po zápase připomněl. Máme co zlepšovat, ale tempo hokeje jsme zvládli. Já jsem navzdory prohře viděl na naší straně spoustu pozitivních věcí,“ tvrdil.

Super, v kabině se mluví česky, zajásal Radko Gudas. Užívá si nejen v nároďáku, ale i roli mentora v Anaheimu.Video: Sport.cz

Spolupráci se sparťanem Michalem Kempným, s nímž nastoupil v obranné dvojici, si pochvaluje. „My jsme spolu v nároďáku hráli už v mládežnických kategoriích. A taky za Washington. Víme tudíž, co od sebe čekat. Dokážeme si na ledě vyhovět,“ má radost.

Do reprezentačního mužstva se Gudas vrátil po pěti letech. „Jsem za to moc rád. Hrát za nároďák považuju za velkou čest. Když můžu, tak pokaždé přijedu. Už zápas s Finskem pro mě byl velkým zážitkem. Kulisa byla v Brně skvělá. Navíc nás čeká šampionát před českými fandy. Zatím je to ale pořád jen příprava,“ upozornil.

Gudas věří, že se národní tým bude neustále zlepšovat. „Jsou tady i další kluci, kteří měli teď dlouhou herní přestávku. S dalšími zápasy půjdeme určitě postupně herně nahoru. Podstatné bude, v jaké formě budeme na mistrovství světa,“ uvědomuje si.

Dřív než s novináři si Gudas po střetnutí s Finy pohovořil se svým otcem Leem, který byl rovněž vynikajícím obráncem. „V hledišti byli i švagr a tchán. Snad si vychutnali zdejší atmosféru. Táta v Brně hrával a dobře si pamatuje, jakou kulisu umějí příznivci Komety vytvořit,“ připomněl.

Je zvědavý, jak trenéři reprezentačního celku rozloží síly v dalších dvou utkáních brněnského turnaje. V sobotu čekají Čechy v Brně Švédi, v neděli Švýcaři. „Mně by nevadilo nastoupit v obou zápasech,“ svěřil se Gudas.

Zatím chybí ve speciálních přesilovkových formacích. „Jsou tady hráči, kteří jsou zvyklí nastupovat v početní převaze. Nemám důvod se tam cpát. Když ale budou trenéři chtít využít moje tvrdé střely, bránit se rozhodně nebudu,“ říká.

Gudasovi nevadí, že v přípravě na domácí vrchol sezony je stále 37 hráčů. „Konkurence je dobrá věc. Tréninky jsou díky tomu v tak vysokém počtu docela svižné. Led se ale při nich ničí trochu rychleji,“ prozradil Gudas.

S některými reprezentačními parťáky se setkal v Brně vůbec poprvé. „Je to pro mě trochu taková poznávačka. Mě ale baví, kluci jsou šikovní,“ stihl už za několik dní zjistit.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.