Hlavní obsah

Nádherný gól a posun Kováře do čela statistik. Leverkusen se blíží další trofeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvládli i sedmačtyřicátý krok. Fotbalisté Leverkusenu natáhli celosezonní sérii bez porážky o další zápas, v úvodním duelu semifinále Evropské ligy zvítězili 2:0 na půdě AS Řím. Páté čisté konto v soutěži zapsal český brankář Matěj Kovář, jenž se tak posunul do čela gólmanských statistik. A spolu s parťáky Adamem Hložkem a Patrikem Schickem, kteří duel strávili na lavičce, i o kus blíže druhé trofeji v sezoně.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Florian Wirtz (v popředí) z Leverkusenu se spoluhráči slaví první gól do sítě AS Řím.

Článek

Mediální konsenzus za hranicemi hovoří jednohlasně. Družina Xabiho Alonsa se s téměř stoprocentní pravděpodobností procpe do finále v Dublinu, kde se utká s lepším z dvojice Marseille–Atalanta (první zápas ve Francii skončil 1:1).

„Pokud by se Leverkusen nedostal do finále, byl by to šok,“ řekl reportér prestižního portálu kicker.de Stephan von Nocks, jenž duel sledoval přímo na místě. „Jednou nohou jsou v letadle do Dublinu,“ přidala italská Gazzetta dello Sport. „Leverkusen je perfektně vyladěná mašina,“ doplnila Corriere della Serra z téže země.

Není se čemu divit. Ono, když v sezoně neprohrajete 47 utkání, těžko se dá čekat, že v domácí odvetě prohospodaříte dvoubrankový náskok.

V Římě ho zařídily trefa zlatého dítěte německé kopané Floriana Wirtze a bomba o poznání zkušenějšího Roberta Andricha.

Která opravdu stála za to!

Devětadvacetiletý Němec za vápnem práskl do míče a poslal přímou zásilku pod víko. Pavoučí rodiny pobývající v růžku mezi tyčkou a břevnem se musely urychleně stěhovat. Dvoubrankové vítězství bylo zpečetěno.

„Ubojovali jsme to, skvělý výkon. Ukázali jsme disciplínu, rychlost a sílu. Moc to pro nás znamená,“ radoval se kouč Leverkusenu Alonso.

Španělský stratég nechal krajánky Hložka se Schickem sledovat duel jen z lavičky, jako obvykle v pohárech, ale do branky postavil dalšího reprezentanta Kováře. Ten se mu odvděčil čistým kontem. Pátým z deseti duelů. Společně s gólmanem AS a čtvrtečním soupeřem Mile Svilarem je tak v čele brankářských tabulek soutěže.

Cílem Leverkusenu je ale jednoznačně pohár pro vítěze Evropské ligy. Mistr současného ročníku bundesligy při otázkách ohledně treble, tedy tří trofejí v jedné sezoně, dlouho mlžil. Ve chvíli, kdy je kromě titulu zápas od finále EL a o zlato bude s jistotou bojovat i v domácím poháru, už je ale těžké odpověďmi na otázky zvídavých novinářů uhýbat.

„Treble? Jsme blízko,“ přiznal Alonso.

Po odvetě duelu s Římany, která je na programu příští čtvrtek, může být doslova na dosah ruky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.