Seznam Zprávy přichází s investigativní podcastovou sérií Sekty CZ

Hana Holubová 6. května 2024

Kristina Ciroková s týmem podcastu 5:59 přináší sedmidílnou audio sérii o sektách působících v Česku. První díl už je k poslechu na zpravodajském webu Seznam Zprávy a v podcastových aplikacích v kanálu 5:59.

Po úspěšné investigativní podcastové sérii Slopné: Kdo je vrah?, která získala na Novinářské ceně  za rok 2023 Cenu veřejnosti a ocenění v kategorii Analyticko-investigativní žurnalistika, spojil tým podcastu 5:59 síly s další členkou investigativní redakce Seznam Zpráv, Kristinou Cirokovou.

„Mám radost, že Kristina svěřila týmu 5:59 do péče své víc než roční pátrání, které dokazuje, že Česko je lukrativním místem pro základny různých na hraně zákona balancujících sdružení,“ říká moderátorka Lenka Kabrhelová.

Investigativní novinářka Kristina Ciroková více než rok mapovala činnost různých sekt na území Česka. Natáčela s lidmi, jejichž příbuzní sektám propadli, stopovala jejich vůdce, mluvila s odborníky. Výsledky jejího vyšetřování si lidé mohou poslechnout vždy v pátek místo klasického dílu 5:59. Nicméně jedno mají všechny díly společné.

 „Při svém pátrání po vůdcích sekt a jejich metodách manipulace jsem narazila i na bezzubost státu a zákonů, které by leckdy měly oběti manipulace bránit nebo jim pomáhat ze sekt vystoupit, to se ale spíš neděje. A to ani v případě, kdy jsou ve hře děti a podezření na jejich psychické i fyzické týrání,“ upozorňuje Kristina Ciroková.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích