Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uvěřila nabídce na zhodnocení peněz. Nakonec kvůli dluhům skončila v exekuci

Bez peněz, často navíc s dluhy, bez naděje. Tak dnes a denně končí lidé, kteří podlehli nabídkám podvodníků lákajících na zhodnocení investic. Zločinů neustále přibývá, netrpí jen oběti, ale i jejich příbuzní. Přitom případy, jež řeší policisté, jsou zřejmě jen špičkou ledovce. Mnozí nešťastníci podvod ani neohlásí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Moje matka věří, že komunikuje s odborníky na kryptoměny. Ani o tom nechce moc mluvit, prý jí nikdo nevěří, ale ona ví, že slibované peníze dostane. Nevím, co dál,“ svěřila se investičnímu portálu Finex zoufalá dcera ženy, kterou podvodníci obrali o miliony korun. Skončila kvůli tomu s velkými dluhy v exekuci. Půjčovala si, aby dál mohla financovat nesmyslné a nereálné nabídky.

Jen loni kontaktovalo Finex kvůli kryptoměnovým podvodům 90 lidí, kteří přišli o víc než 10 milionů korun, přičemž největší podvod dosáhl sumy 3,5 milionu.

„Troufám si říct, že je to pouze jehla v kupce sena. Věřím, že mnoho z těch, kdo nám psali, že přišli o peníze, ve spoustě případů ani nepřizná, o kolik vlastně přišli. Finální číslo je tedy stoprocentně ještě vyšší,“ míní Matěj Bajer z portálu Finex.

Princip podvodů je stále stejný. Nabídka pohádkového zbohatnutí díky snadné investici do kryptoměn, cenných papírů a dalších instrumentů. Cílí většinou na nezkušené lidi, kteří se nedokážou orientovat v nynější informační záplavě, nezvládají nakoupit třeba bitcoin prostřednictvím směnárny či investovat do akcií pomocí brokera nebo fondu.

Investice předem prohraná

Podvodníci umí dovedně manipulovat s psychikou obětí, jsou v tom dokonce přímo školení. Nabízejí rychlé řešení vzniklého problému, který předem sami úmyslně způsobili, a díky tomu roztáčejí další spirálu lží a falešných příslibů, která z nešťastníků vysává další a další peníze na nesmyslné poplatky a provize.

Neštítí se vystupovat ani pod falešnou identitou pracovníků Interpolu či jiných policejních složek nebo specialistů bojujících s podvodníky a díky tomu mámí z podvedených další peníze.

Běžnou praxí je pak zneužívání známých tváří hvězd, influencerů a dalších osobností bez jejich vědomí k nekalému marketingu pro jejich pochybný záměr.

KVÍZ: Vybílí vám účet během chvilky. Poznáte podvod a umíte se mu ubránit?

Často operují s lákadlem zapomenuté softwarové peněženky. Kontaktují oběť, ať už písemně nebo telefonicky, s tím, že na nějaké softwarové peněžence či jiné platformě má peníze. Pokud si je ale chce vybrat, musí zaplatit určité procento z této sumy.

Problém nastává zpravidla až ve chvíli, kdy si chce investor své domnělé zisky vybrat. „Firmy pak požadují zaplacení různých poplatků: za výběr, za „anti-money laundering certificate“, daně atp. Psali nám lidé, že třeba poslali 100 tisíc Kč do podobné pochybné platformy, ale kvůli dalším platbám o 300 tisíc přišli,“ konstatuje Bajer.

Z policejních záznamů

Ženu z Přerovska oslovila její kamarádka. Ve skutečnosti šlo o zločince, který pod falešnou identitou nešťastnici vyzval, aby investovala peníze a zaslal jí odkaz, kam měla vyplnit údaje o svém účtu, e-mailu a zaslat i kopii osobního dokladu, což dotyčná bohužel udělala. Poté na svém účtu zaznamenala transakce, ale myslela si, že jde o převody související s investováním. Asi po týdnu zjistila, že se nemůže přihlásit na sociální sítě a e-mail. Zkontaktovala svoji banku a zjistila, že přišla o téměř 110 tisíc Kč, které měla na účtu a navíc neznámý pachatel sjednal jejím jménem úvěr a odčerpal dalších 730 tisíc Kč.

Jiné oběti podvodník po telefonu namluvil, že má u jisté společnosti na starém účtu s kybernetickou měnou téměř 17 tisíc dolarů. Překvapená žena muži uvěřila. S vidinou, že jí peníze pošle, postupovala podle jeho pokynů. Poskytla mu vzdálený přístup ke svému bankovnímu účtu a platební kartě. Pachatel nelenil a bez jejího vědomí uzavřel na ženu půjčku na 150 tisíc korun, kterou ihned vybral.

Ve světě investic stále platí a bude platit, že rozhodně není na světě mnoho lidí, kteří mají skutečný zájem na tom, abyste pohádkově zbohatli díky jejich úsilí. Možná váš syn či dcera, rodiče, partner, sotva někdo další. Je dobré si toto připomínat při četbě jakékoli nabídky slibující úžasné zhodnocení vašich peněz. Těmto lidem jde o něco úplně jiného: okrást vás.

„Peníze není prakticky ve stu procentech těchto případů možné získat zpátky. Na to by lidé měli myslet především,“ uzavírá a zároveň varuje Matěj Bajer.

Jak se chránit

  • Nikdy nikomu nesdělujte jakékoli osobní a citlivé údaje o vašem účtu, platební kartě nebo třeba seed k vašim kryptoměnám.
  • Ani zpráva na Messengeru od vaší matky vůbec nemusí být od ní, někdo jí mohl ukrást účet. Podvodníci umí napodobit jakýkoli e-mail i telefonní číslo.
  • Neklikejte na odkazy, dokud si předem neprověříte, že jde o bezpečnou adresu.
  • Pečlivě udržujte v bezpečí před hackery váš mobil a počítač, neotevírejte přílohy podezřelých mailů a sledujte adresy ve webovém prohlížeči.
  • Nepodnikejte žádné finanční transakce z připojení k veřejné wi-fi.
  • Zamezte komukoli v přístupu k vašemu počítači nebo mobilu.
  • Nenechte se vmanévrovat k neuváženému jednání neznámým člověkem na telefonu, ať už se vydává za kohokoli, třeba policistu nebo pracovníka banky. Pokud vás varuje, že hrozí újma vašim úsporám, nic nepodnikejte, dokud si vše pečlivě neověříte u banky, případně na policii.
  • Nikdy nikomu neumožněte vzdálený přístup do počítače.
  • Obloukem se vyhněte všem nabídkám provázených bombastickými reklamami slibujícími extrémně vysoké zhodnocení vašich investic, třeba 100 procent týdně.
  • Nereagujte na výzvy, že máte zapomenuté sumy v kryptoměnách na softwarové peněžence nebo prostě někde na síti.
  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Spořicí turismus je téměř národní hobby. Co je ale lepší?

14. května 2024

Po relativně dlouhé okurkové sezoně v oblasti spořicích účtů a stálosti jejich úrokových sazeb se...

Když tělo hovoří za duši. Signály těla vnímejte jako cenné informace o zdraví

20. května 2024

Premium Máte na den naplánováno hodně úkolů a obáváte se, že je nezvládnete? A zrovna vás ještě navíc...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT nebylo to pravé ořechové. Srdce ho táhlo k práci s kovem a dřevem

18. května 2024

Technická škola ho nebavila, stejně tak ho neoslovil ani víc adrenalinově zaměřený obor. Adrenalin...

Pokud zázračně nezbohatneme, vlastní zajištění na stáří je nezbytné, říká expertka

15. května 2024

Premium Důchod a příprava na něj je často skloňovaným tématem. Legendární tisícovka na penzijko už dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Díky životnímu pojištění můžete ušetřit na daních. Na co máte nárok

17. května 2024

Daňové zvýhodnění příspěvků na životní pojištění doznalo změn. Zatímco ještě za rok 2023 bylo možné...

Když tělo hovoří za duši. Signály těla vnímejte jako cenné informace o zdraví

20. května 2024

Premium Máte na den naplánováno hodně úkolů a obáváte se, že je nezvládnete? A zrovna vás ještě navíc...

Kvíz: Dovolená po vlastní ose. Co čekat v hotelu a co (ne)můžete reklamovat

19. května 2024

Stále častěji si Češi vybírají dovolené na vlastní pěst, během kterých zvládnou navštívit co...

IT nebylo to pravé ořechové. Srdce ho táhlo k práci s kovem a dřevem

18. května 2024

Technická škola ho nebavila, stejně tak ho neoslovil ani víc adrenalinově zaměřený obor. Adrenalin...

Pojištění bydlení: jak na to, abyste v případě škody dostali zaplaceno

17. května 2024

Premium Podle statistik České asociace pojišťoven má 65 procent Čechů pojištěnou domácnost a více než...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...