Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Thomas vybojoval první vítězství na Giru, dál vede Pogačar

Francouz Benjamin Thomas vyhrál z úniku pátou etapu Gira d'Italia, v níž čtveřice uprchlíků zmařila očekávané vyhlídky na další souboj spurterů. Růžový dres lídra závodu uhájil Slovinec Tadej Pogačar, jenž dojel v hlavním pelotonu s odstupem jedenácti sekund. Český jezdec Jan Hirt stále drží osmou příčku.

Benjamin Thomas
zdroj: Reuters

Osmadvacetiletý Thomas, jenž má z dráhy bronzovou medaili v bodovacím závodě dvojic z olympijských her v Tokiu, v závěru 178 km dlouhé trasy přespurtoval Dána Michaela Valgrena a domácího Andreu Pietrobona a oslavil první etapový vavřín na Grand Tour. Zároveň ukončil dlouhé čekání stáje Cofidis na výhru, na kterou čekala od loňské Vuelty.

Peloton se uprchlíky, kteří zaútočili 77 km před cílem, v závěru marně snažil dojet. Tempo v něm udával mimo jiné i Hirtův kolega z týmu Soudal-Quick Step Josef Černý, na cílovou pásku ale balík dorazil s jedenáctisekundovou ztrátou. Spurt hlavního pole se všemi sprinterskými hvězdami vyhrál domácí Jonathan Milan, jenž ovládl úterní čtvrtou etapu a den předtím byl druhý.

Pogačar dojel na 29. místě a dál vede s náskokem 46 sekund před Britem Geraintem Thomasem. Hirt, jenž dnes byl klasifikován na 67. místě, ztrácí v průběžném pořadí 1:13 minuty. Černý dojel s odstupem 4:21.

Giro d'Italia - 5. etapa (Janov - Lucca, 178 km):

1. Thomas (Fr./Cofidis) 3:59:59, 2. Valgren (Dán./EF Education-EasyPost), 3. Pietrobon (It./Polti-Kometa) oba stejný čas, 4. Paleni (Fr./Groupama-FDJ) -3, 5. Milan (It./Lidl-Trek), 6. Ewan (Austr./Jayco-AlUla), ....67. Hirt všichni stejný čas, 149. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -4:21.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 19:19:15, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -46, 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -47, 4. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -55, 5. Rubio (Kol./Movistar) -56, 6. Fortunato (It./Astana-Qazaqstan) -1:07, ...8. Hirt -1:13, 162. Černý -47:58.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články