Hlavní obsah

Exsparťan, zbraň Slavie pro derby. Hráči jako on nám chybí, přiznal Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomenete si ještě, že kopával i ve Spartě? Jméno slovenského univerzála Ivana Schranze je v posledních třech letech pevně spjato se Slavií. Střelec důležitých gólů a všestranný voják v jedné osobě se může v sobotním derby stát trumfem sešívaných, ač první krůčky na české fotbalové scéně dělal v dresu rivala. „Má typologii, která nám v týmu chybí,“ přiznal kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slávista Ivan Schranz (v červenobílém) střílí vedoucí branku proti Baníku Ostrava.

Článek

Třicetiletý Schranz jej donutil k pochvalným slovům sobotním výkonem proti Baníku. Při pětigólové demolici dvě branky připravil a tu úvodní vstřelil. Stylem, který Slavii dost možná při předchozích bodových ztrátách scházel.

Zpětnou přihrávku Jana Bořila z puntíku bez přípravy vyslal směrem mezi tři tyče, čímž nechal vyniknout gólmana Jakuba Markoviče. Místo schování obličeje do dlaní se ale vrhnul za odraženým míčem a hlavou otevřel skóre utkání. A že u toho (v rámci pravidel) zboural dva obránce Baníku? To mu bylo úplně jedno.

„Mám spíš pocit, že zbourali oni mě,“ culil se hrdina sobotního večera v Edenu. Ať už tomu bylo jakkoliv, podobně hladové vlčáky Trpišovský a spol. potřebují.

„To, s jakým důrazem šel do gólové situace, nám v předchozích týdnech chybělo. Celé mužstvo tím strhnul,“ tušil kouč Slavie. „Potřebujeme to od všech hráčů. Ivan je zkušený, prošel těžkými zápasy. Navíc má i emoční stabilitu i výbornou práci s prostorem,“ dodal Trpišovský.

I proto Schranze realizační tým sešívaných v minulosti využíval jako záplatu v případě nouze. Potřebujete wingbeka? Hrotového útočníka? Křídlo? Ať už byla otázka jakákoliv, odpovědí byl Schranz.

Teď slovenský bijec našel pevné místo v přední linii. Proti Baníku se oficiálně vyskytoval na pravé straně ofenzivy, jenže běhal všude. Na jeho pohyblivost a neustálé hledání volných světlíků mezi obránci Slezané nestačili.

Pro sešívané skvělá zpráva před derby. Milovníci statistik v řadách příznivců Slavie by pak mohli najít ještě jednu. Schranzovi se proti Spartě daří. Trefil se proti ní v kariéře již sedmkrát, čtyřikrát z toho v červenobílém dresu.

„Jako expert na Spartu se necítím,“ bránil se Schranz poté, co v duelu s odvěkým rivalem skóroval ve čtvrtfinále poháru, které nakonec ovládli Letenští. Čísla hovoří jinak. Na gólový apetit Schranze působí rudé dresy jako rudý hadr na býka.

Možná 21násobného slovenského reprezentanta podvědomě v duelech se Spartou žene kupředu podvědomá touha po pomstě. Coby jednadvacetiletý zelenáč na Letné půl roku hostoval z Trnavy. Nedostal ani čuchnout. Během jara 2015 naskočil do dvou pohárových utkání, v lize ani jednou. Nastupoval pouze za rezervu v již zaniklé Juniorské lize.

Po návratu na Slovensko se přes Duklu, kyperský Limassol, České Budějovice a Jablonec dostal do Slavie, v jejímž dresu může uštědřit bývalému zaměstnavateli direkt v cestě za obhajobou mistrovského titulu.