Hlavní obsah

V UFC se lobuje proti Procházkovi. Rus by měl jít o titul, tvrdí bývalý šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je už necelý rok bez zápasu a s jistotou k němu ani v nejbližší době nedojde. Bývalý šampion polotěžké váhy slavné organizace UFC Polák Jan Blachowicz přesto veřejně lobuje za odvetu se současným králem divize Alexem Pereirou. Ba co víc. Jednačtyřicetiletý veterán staví do pozadí i českého rivala Jiřího Procházku, kterého pro další titulovou bitvu odsouvá na vedlejší kolej. Vedení UFC bude patrně proti.

Sestřih utkání Jiří Procházka - Alex PereiraVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek

Je trochu s podivem, že si 41letý Blachowicz veřejně troufá mluvit do situace v polotěžké divizi, byť se do zápasu ještě nějaký ten měsíc nepodívá. Má operovaná obě ramena, podle svých slov bude připraven nejdříve na konci roku. „Každý den je o něco lepší, ale přesto potřebuji více času na zotavení a napravení, takže si myslím, že můj další zápas bude na konci roku, ne dříve. Čeká mě ještě dlouhá cesta, aby bylo vše stoprocentně v pořádku,“ svěřil se polský veterán pro Fanatics View.

Nutno říct, že forma nejlepšího polského bojovníka není zrovna oslnivá. Od roku 2021 stihl odbojovat čtyři duely, vyhrál pouze jediný. Naposledy bojoval loni v červenci proti současnému šampionovi Alexu Pereirovi, kterému podlehl těsně na body. Blachowicz byl přesvědčen o opaku, tento pocit v něm trvá. I proto si chce do budoucna vymodlit odvetu.

„Alex není lepší bojovník než já a věřím, že si zasloužím odvetu. Bojovali jsme spolu a stále věřím, že jsem zápas vyhrál, jenomže rozhodčí to viděli jinak,“ krčí rameny rodák z polského Těšína, který poukazuje na fakt, že Brazilcovy schopnosti následně vyřadily před limitem všechny soupeře. „Až se vrátím, věřím, že proti němu můžu bojovat ještě jednou.“

Blachowiczovi aktuálně patří čtvrtá pozice mezi zástupci polotěžké divize, zas tak daleko by od titulové šance nemusel být. Po návratu by se například nabízel souboj s trojkou Američanem Jamahalem Hillem, u nějž bude podstatné, jak dopadne červnový střet proti krajanovi Khalilu Rountreemu.

Houževnatý Polák se ale s jistotou nadcházejícího titulového zápasu nezúčastní. V době jeho probíhající rekonvalescence si Pereira střihne druhou obhajobu šampionského pásu, na jeho vyzyvatele se ale zatím s napětím čeká. A byť šestatřicetiletý Brazilec sám před nedávným galavečerem v jeho rodné zemi ukázal na českého rivala Jiřího Procházku, kterého loni v New Yorku porazil ve druhém kole na technický knokaut, přesto Blachowicz hází na stůl jiné jméno. To, které se zprvu zalíbilo i Pereirovi.

„Osobně by se mi líbilo, kdyby se Pereira utkal s Ankalajevem, protože je to pro něj podle mě nejtěžší soupeř. A jelikož já ještě nějakou dobu bojovat nebudu, vybral bych právě Magomeda. Chtěl bych vidět, jak by dopadl jejich zápas,“ nabízí variantu složení šampionského duelu.

I tak to vypadá, že výhodnější pozici hýčká právě Procházka, jehož odveta s Pereirou by mohla být zajímavější i pro vedení UFC, především marketingově. „Zatím je vše na stejném bodě, vůle po titulovém zápasu je. Momentálně řešíme definitivní odsouhlasení zápasu s Pereirou, následně pak termín a místo boje,“ informuje Sport.cz Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer. První souboj se přitom uskutečnil na jedné z nejvýdělečnějších akcí v historii slavné bojové ligy světa.

Také podle zahraničních médií se pracuje na termínu zápasu mezi Procházkou a Pereirou, nejčastěji se zmiňuje říjnový galavečer UFC 308 v Abú Dhabí, pro nějž loboval také zmíněný Rus Ankalajev. Hodně se zmiňují i ne zrovna nejlepší vztahy mezi vedením populární soutěže a právě Dagestáncem, který přitom o pás v minulosti už jednou bojoval. Proti Blachowiczovi v roce 2022 nepřesvědčil, čímž si na delší dobu u vedení UFC pod sebou podřízl větev.