Hlavní obsah

Podivný metr v brankovišti? Německý gól uznán, český ne. Měl platit, míní Tomášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdřív nepopsatelná euforie z prvního českého gólu na domácím mistrovství světa, o pár minut později šok a zklamání. Trefa Ondřeje Paláta ze 39. minuty po trenérské výzvě Finů neplatila kvůli bránění Davida Tomáška v brankovišti. „Myslím, že měl platit,“ tvrdil Tomášek. Národní tým nakonec tolik smutnit nemusel, protože vyhrál 1:0 po nájezdech. Naopak Slováci po porážce 4:6 s Německem cítili křivdu, jelikož při podobné situaci jim video nepomohlo.

Uznaný gól Němců proti Slovensku a neuznaný gól Čechů proti FinskuVideo: Česká televize

 
Článek

Nejprve krátce ke Slovákům, kteří dostali úvodní gól z hole Kahuna po hraničním počínání Ehlize, jenž při snaze dorážet trefil brankáře Škorvánka do betonu. Puk nezasáhl, gólmana ano, přesto německý gól platil. Slovenský asistent Peter Frühauf se pak po zápase rozčiloval. „Podle toho, co jsme viděli na brífinku IIHF před turnajem, bylo tohle jasné bránění v zákroku v brankovišti,“ stěžoval si.

U Palátovy trefy se sudí Lotyš Ansons a Švéd Holm rozhodli opačně. Gól neuznali. K nepochopení většiny zaplněné O2 areny i samotných českých hráčů. „Před brankou vyplaval puk, šel jsem do dorážky. Člověka to do brankoviště vezme, jak je s beky. Ale přišlo mi, že jsem gólmanovi vůbec nepřekážel,“ mínil Tomášek, který nohou jemně brnkl do Säteriho.

Sestřih utkání ČR–FinskoVideo: Česká televize

„Ale puk byl za bránou, takže zákrok měl jít dozadu, pryč ode mě. Z našeho pohledu hodně na hraně. Všude by to měl být gól,“ poznamenal útočník švédského Färjestadu. Souhlasil s ním i autor neuznané branky Palát. „V NHL by to asi uznali, tady jsou jiná měřítka. Škoda, prostě se tak sudí rozhodli,“ prohodil forvard New Jersey. „Aspoň jsem si vyzkoušel radost z gólu, hezký pocit,“ usmál se.

Ondřej Palát slavil, gól však nakonec neplatil. Neviděl jsem tam moc nedovolené bránění, ale rozhodčí to tak posoudiliVideo: Sport.cz

Názory expertů na situaci se rozcházely. „Já bych spíš takové trefy uznával. Proto se hraje hokej,“ komentoval ve studiu MS HOKEJ na Sport.cz trenér Václav Varaďa. „Já to viděl jako hotový gól. Byl jsem přesvědčený, že ho rozhodčí uznají,“ souhlasil pro Sport.cz i bývalý útočník Jaroslav Bednář.

Odlišný pohled však přinesli experti ČT sport. „Nejdřív jsem byl v šoku, že si Finové berou výzvu. Nejdřív jsem si stoprocentně myslel, že gól bude uznán. Ale nakonec chápu, proč gól neplatí,“ líčil bývalý brankář Pavel Francouz. „Noha Davida Tomáška ovlivnila pohyb finského gólmana. Přepadl přes ni a nemohl se dostat do své pozice,“ tvrdil další z expertů David Pospíšil.

Každopádně je podivné, s jakým rozdílem sudí posoudili situaci v Ostravě a v Praze. Zatímco sporný německý gól, kde bylo bránění gólmanovi ještě výraznější, platil, českou euforii rozhodčí utnuli.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Národní tým se ale tímto momentem nepoložil a na úvod mistrovství zvítězil 1:0 po nájezdech. „Důležité je, že jsme se z toho nepodělali. Zůstali jsme trpěliví,“ oceňoval Tomášek. „Ohromně důležité vítězství, ukázali jsme týmovost, obětavost a srdce. Vydali jsme se na krev. Takhle můžeme porazit každého,“ doplnil 28letý centr.

  Švýcarsko - Německo dnes 16 : 20
20240523T16 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Německo
Švýcarsko vs. Německo
Švýcarsko
Německo
  Kanada - Slovensko dnes 16 : 20
20240523T16 : 20:00+0200
Kanada vs. Slovensko
Kanada vs. Slovensko
Kanada
Slovensko
  Švédsko - Finsko dnes 20 : 20
20240523T20 : 20:00+0200
Švédsko vs. Finsko
Švédsko vs. Finsko
Švédsko
Finsko
  USA - Česko dnes 20 : 20
20240523T20 : 20:00+0200
USA vs. Česko
USA vs. Česko
USA
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.