Novinky - 12.01.2019 15:15

Prinesie Australian Open ôsmy titul Williamsovej a siedmy Federerov?

Zdroj: sita/Youtube

Grandslamový rekordér Švajčiar Roger Federer, Španiel Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič, Rumunka Simona Halepová, Američanka Serena Williamsová aj obhajkyňa titulu Dánka Caroline Wozniacka sú favoritmi úvodného grandslamového tenisového turnaja sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 62 500 000 AUD, tvrdý povrch vonku).

Zápasy 1. kola hlavných súťaží dvojhry sa začnú v pondelok 14. januára, turnaj sa skončí v nedeľu 27. januára. Šampióni vo dvojhre si odnesú po 4,1 mil. austrálskych dolárov. Celkovo si hráči rozdelia rekordných 62,5 mil. AUD v porovnaní s minuloročnou sumou 55 mil. AUD. Pred začiatkom turnaja došlo k podstatnej zmene v pravidlách, na základe ktorej nebudú musieť hráčky a hráči zvíťaziť v treťom, resp. piatom sete o dve hry. O víťazovi alebo víťazke stretnutia vo dvojhre bude za stavu 6:6 rozhodovať tzv. supertajbrejk. V ňom uspeje ten hráč, ktorý ako prvý dosiahne desať bodov. Svoje víťazstvo však musí potvrdiť dvojbodovým rozdielom.

Titul v singli mužov bude obhajovať šesťnásobný miestny víťaz Roger Federer, predtým v Melbourne uspel v rokoch 2004, 2006-07, 2010 a 2017-18. Tridsaťsedemročný Federer sa na úvodný grandslamový turnaj sezóny naladil víťazstvom na Hopmanovom pohári v austrálskom Perthe. Turnaj dvojčlenných miešaných reprezentačných družstiev ovládol po boku krajanky Belindy Bencicovej druhýkrát za sebou. V repríze vlaňajšieho finále zdolali nemecké duo Alexander Zverev, Angelique Kerberová. "Na svoje dva tituly z Melbourne po sebe, ktoré som dobyl už ako zrelý tridsiatnik, budem zrejme najviac spomínať z celej svojej kariéry. Nečakala som, že sa to vôbec môže stať, tento turnaj si užívam z roka na rok čoraz viac," uviedol Federer, cituje ho aj New York Times.

Okrem Federera majú na konte šesť singlových titulov aj Djokovič a legendárny Roy Emerson. Srb a Švajčiar zabojujú o šancu dostať sa na čelo poradia v počte miestnych titulov vo dvojhre. "S Arénou Roda Lavera v Melbourne prežívam dlhodobý milostný vzťah a verím, že to tak zostane čo najdlhšie," povedal Novak Djokovič po svojom šiestom triumfe na AO v roku 2016.

Karty chce zamiešať aj víťaz Australian Open z roku 2009 Španiel Rafael Nadal. Veľa však bude záležať na jeho aktuálnom zdravotnom stave. Zatiaľ posledný súťažný zápas odohral 11-násobný šampión Roland Garros Nadal v úvode vlaňajšieho septembra, keď skrečoval Argentínčanovi Juanovi Martínovi del Potrovi semifinálový duel na US Open. Práve Del Porto je najvýraznejšou stratou spomedzi tých hráčov, ktorí sa v úvode roka 2019 nepredstavia v Melbourne. Vysoký Argentínčan sa nestihol zotaviť zo zranenia kolena. Ťažké obdobie prežíva Brit Andy Murray. Päťnásobný finalista jediného grandslamu na južnej pologuli absolvoval v januári 2018 operáciu bedra a stále sa podľa vlastných slov nedokázal úplne zotaviť. Naďalej ho trápia bolesti, pre ktoré uvažuje nad koncom kariéry na tohtoročnom Wimbledone. "Bolesti ma sužujú už 20 mesiacov. Vyskúšal som všetko, aby sa stav môjho bedra zlepšil. Povedal som tímu, že budem bojovať až do Wimbledonu (1. - 14. júla). Tam by som chcel skončiť, ale nie som si stopercentne istý, či to dokážem," povedal v slzách na piatkovej tlačovej konferencii Murray.

Dominanciu šampiónov z uplynulých rokov sa budú snažiť narušiť mladé 'pušky' ako domáci Alex de Minaur a Nick Kyrgios, Grék Stefanos Tsitsipas, Chorvát Borna Čorič alebo Rus Karen Chačanov. Práve 22-ročný ruský tenista dokázal koncom minulého roka zdolať svetovú jednotku Djokoviča vo finále turnaja ATP Masters 1000 v Paríži. Prelomiť smolu na turnajoch "veľkej štvorky" sa pokúsi úradujúci víťaz koncoročného podujatia ATP Finals Alexander Zverev. Dvadsaťjedenročný Nemec napriek mnohým úspechom, vrátane troch titulov na turnajoch Masters 1000, ešte ani raz nepostúpil ďalej ako do štvrťfinále grandslamu.

Uplynulých osem grandslamových turnajov malo zakaždým inú víťazku, čo dokazuje mimoriadnu vyrovnanosť ženskej špičky. Serena Williamsová má pred sebou v Melbourne ďalšiu rekordnú métu. V prípade zisku 24. grandslamového titulu sa vyrovná na vrchole poradia v počte singlových triumfov na turnajoch veľkej štvorky legendárnej Austrálčanke Margaret Courtovej. Vlani túto príležitosť nevyužila vo dvoch prípadoch, keď neuspela vo finále Wimbledonu a US Open. Pred rokom Serena v Austrálii neštartovala pre popôrodné komplikácie. Tento rok môže zvýšiť počet singlových trofejí z Melbourne na osem. Obhajkyňa titulu Caroline Wozniacka nedokázala po vlaňajšom triumfe nadviazať na tento úspech, keď sa na zostávajúcich turnajoch GS nedostala ďalej ako do osemfinále. Bývalá svetová jednotka verí, že návrat na miesto, kde sa dočkala doposiaľ najväčšieho úspechu v kariére, ju môže nasmerovať k dobrým výkonom. Pred vlaňajším US Open diagnostikovali Wozniackej reumatoidnú artritídu. Choroba sa prejavuje aj opuchom svalov a kĺbov, ale pri včasnom diagnostikovaní sa dá liečiť a to je aj Wozniackej prípad.

Aktuálna ženská tenisová jednotka Simona Halepová z Rumunska sa na prípravnom turnaji WTA v austrálskom Sydney nedočkala úspešného návratu na kurty po zranení, keď v 2. kole podľahla domácej Ashleigh Bartyovej dvakrát 6:4. Dvadsaťsedemročná Halepová sa predtým naposledy predstavila na septembrovom turnaji v Pekingu. Po vlaňajšom finálovom sklamaní v Melbourne sa v júni Rumunka dočkala v Paríži vytúženého premiérového grandslamového titulu. V Melbourne sa napriek chýbajúcej zápasovej praxi pokúsi zabojovať o svoju druhú grandslamovú trofej. Medzi favoritky bude patriť aj šampiónka vlaňajšieho US Open Naomi Osaková. Dvadsaťjedenročná Japonka bude chcieť dokázať, že jej newyorský úspech nebol náhodný.

"Vlani som konečne dobyla grandslamový turnaj a odvtedy si môžem povedať, že som skutočná svetová jednotka. Psychicky som dobre zrelaxovala a snažila sa pripraviť čo najlepšie. Som motivovaná. Zatiaľ čo však vlani som hrala pred Melbourne 10 - 15 zápasov, teraz mám za sebou jediný. Dopriala som si dlhší oddych po zranení, takže uvidíme," cituje Halepovú portál WTA.

Až jedenásť tenistiek má šancu stať sa po Australian Open svetovou jednotkou rebríčka WTA. Pred začiatkom turnaja majú teoretickú šancu aj Wozniacka a Ruska Daria Kasatkinová, ktoré o ňu prídu v momente, kedy Halepová nastúpi na stretnutie 1. kola. Češka Petra Kvitová potrebuje minimálne postup do semifinále, jej krajanka Karolína Plíšková finálovú účasť. Postup do štvrťfinále by dal nádej Američanke Sloane Stephensovej a Osakovej. Aspoň účasť medzi najlepšou štvoricou potrebujú okrem Kvitovej aj Nemka Angelique Kerberová a Ukrajinka Elina Svitolinová. Postup do finále je nevyhnutnou podmienkou aj pre Kiki Bertensovú z Holandska. Bieloruska Arina Sobolenková musí zvíťaziť na turnaji a zároveň by Halepová nesmela postúpiť do 2. kola.

Slovenský tenis bude v hlavnej súťaži Australian Open reprezentovať pätica reprezentantov - Martin Kližan, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová a Viktória Kužmová. V kvalifikácii neuspeli ďalší štyria slovenskí zástupcovia - Andrej Martin, Lukáš Lacko, Filip Horanský a Jana Čepelová. Jozefovi Kovalíkovi odstránili pred Vianocami kostičku na boľavom zápästí a do súťažného diania sa vráti až v marci.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominika Cibulkova (@domicibulkova),

Finalistka Australian Open 2014 Cibulková nastúpi v 1. kole proti 29-ročnej Číňanke Šuaj Čang. Zverenka Mateja Liptáka Cibulková skončila v Melbourne vlani už v 1. kole, keď podľahla Estónke Kaie Kanepiovej hladko 2:6, 2:6. Pred úvodným grandslamom novej sezóny sa predstavila na turnaji WTA v austrálskom Sydney, v 1. kole nestačila na domácu Samanthu Stosurovú (6:3, 3:6, 4:6). Semifinalistku Wimbledonu 2017 Rybárikovú, momentálne 50. v rebríčku WTA, čaká v úvodnom kole 28-ročná Češka Petra Kvitová (8.), čerstvá šampiónka zo Sydney. Zatiaľ naposledy stáli na opačných stranách kurtu vlani v anglickom Birminghame, vo finále uspela Kvitová. Zverenka Petra Hubera si vlani vylepšila svoje miestne maximum, keď jej púť skončila až v osemfinále, v ktorom nestačila na neskoršiu víťazku Dánku Caroline Wozniacku (3:6, 0:6). Tohtoročnú sezónu odštartovala piešťanská rodáčka na turnaji WTA v austrálskom Brisbane, skončila hneď v 1. kole na rakete Chorvátky Donny Vekičovej (1:6, 2:6)

Dvadsaťročná Kužmová čaká v 1. kole premiérový vzájomný zápas proti Kozlovovej (97.). Momentálne 46. hráčka rebríčka WTA Kužmová sa v hlavnej súťaži v Melbourne predstaví druhýkrát. Pri vlaňajšej premiére skončila na úvodnej prekážke, keď v 1. kole nestačila na Belgičanku Elise Mertensovú (2:6, 1:6). Rodáčka z Košíc Kužmová sa na prvý grandslam sezóny naladila dobrými výsledkami na turnaji v Aucklande. Na Novom Zélande sa prebojovala až do semifinále, v ktorom podľahla Nemke Julii Görgesovej (1:6, 6:7 /6/). V druhom kole môže Kužmová naraziť na turnajovú šestku Ukrajinku Elinu Svitolinovú. Dvadsaťštyriročná Schmiedlová (77. v rebríčku WTA) sa s Mertensovou (12.) stretne prvýkrát v kariére. Rodáčka z Košíc Schmiedlová sa v Melbourne najďalej dostala v rokoch 2014 a 2015, keď prešla do 2. kola. Vlani stroskotala už v 1. kole, keď ju vyradila Ruska Daria Kasatkinovová po výsledku 0:6, 3:6. Zverenka Milana Martinca Schmiedlová sa pred úvodným turnajom veľkej štvorky v sezóne ukázala v dobrej forme. Na turnaji v Hobarte sa dostala až do finále, v ktorom podľahla Američanke Sofii Keninovej. "Túto finálovú účasť som vonkoncom nečakala. Som maximálne šťastná, že som si mohla zahrať vo finále," uviedla Schmiedlová na webe WTA.

Dvadsaťdeväťročnému Kližanovi patrí aktuálne 40. priečka v rebríčku ATP. Jeho súper Tsonga je po vynútenej zdravotnej prestávke až na 177. priečke. V 1. kole tohtoročného Australian Open ich čaká druhý vzájomný duel. Premiérovo na seba narazili pred siedmimi rokmi na US Open, v 2. kole uspel slovenský tenista po výsledku 6:4, 1:6, 6:1, 6:3. Zverenec Dominika Hrbatého Kližan sa na Australian Open dostal najďalej v roku 2014, keď sa jeho púť skončila v 3. kole. V prípade postupu do 2. kola ho pravdepodobne čaká duel so svetovou a nasadenou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom, ktorého v úvodnom kole preverí úspešný kvalifikant. Tento rok sa pred Melbourne rozhodol Kližan štartovať na turnaji v Sydney, kde v 2. kole nestačil na neskoršieho finalistu Taliana Andreasa Seppiho (6:7 /2/, 2:6).