Denník N

George Soros: Európa, prosím, prebuď sa, kým nie je neskoro

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Súčasné vedenie Európskej únie pripomína politbyro v čase rozpadu Sovietskeho zväzu – pokračuje vo vydávaní rozkazov, akoby na nich stále záležalo.

Európa námesačne kráča do zabudnutia a ľudia v Európe sa musia zobudiť skôr, než bude príliš neskoro. Ak sa tak nestane, Európska únia sa vydá na cestu, akou sa vydal Sovietsky zväz v roku 1991. Zdá sa, že ani naši vodcovia, ani obyčajní občania zrejme nerozumejú tomu, že prežívame revolučný moment. Rozsah možností je veľmi široký a konečný výsledok je preto veľmi neistý.

Výhoda protieurópskych strán

Väčšina z nás predpokladá, že budúcnosť bude viac či menej pripomínať súčasnosť, ale nemusí to tak byť nevyhnutne. V svojom dlhom a udalosťami nabitom živote som bol svedkom mnohých období, ktoré nazývam radikálnou nerovnováhou. Práve v takomto období žijeme aj dnes.

Ďalším bodom, keď sa môže nerovnováha zmeniť, budú májové voľby do Európskeho parlamentu. Bohužiaľ, protieurópske sily budú mať pri hlasovaní konkurenčnú výhodu. A to hneď z niekoľkých dôvodov, vrátane zastaraného systému strán, ktorý prevláda vo väčšine európskych krajín, praktickej nemožnosti zmeny európskych zmlúv i nedostatku právnych nástrojov na disciplinovanie členských štátov, čo porušujú princípy, na ktorých bola Európska únia založená. Únia môže kandidátskym krajinám vnútiť svoje právne predpisy, ale nemá dostatočnú schopnosť vynútiť si, aby ich tie členské dodržiavali.

Zastaraný stranícky systém brzdí tých, čo chcú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie