Denník N

Pomôžme chudobným deťom a zrušme plošné obedy zadarmo

Tisíce žiakov, ktoré vzhľadom na svoje špeciálne potreby, postihnutie či poruchy učenia potrebujú asistenciu v našich základných ba i špeciálnych školách, ju nedostanú ani budúci rok. Nie sú na to peniaze v rozpočte. Našli sa však na obedy „zadarmo,“ ktoré budú k dispozícii plošne pre všetkých | Denník N/Shooty

Autor je analytik INESS

O ekonómoch sa šíria všelijaké predsudky. Napríklad, že sú to sebeckí účtovníci, ktorí myslia len na peniaze. Určite sa nájdu medzi ekonómami aj takí, ale neplatí to na všetkých. Ja som ekonóm a dokážem sa aspoň trocha vcítiť do života chudobného dieťaťa, ktoré vyrastá v hrozných podmienkach a štatisticky nemá najmenšiu šancu sa z nich dostať. V skutočnosti dokážem tieto hrozné podmienky vyhodnotiť ešte „objektívnejšie“ ako samotné dieťa. To často ani netuší, „o čo prichádza“. Je uzatvorené v kultúrnej bubline miestneho života, ktorá nepozná koncepcie ako životná kariéra, plánovanie, čo sa stane o mesiac, o rok, alebo život mimo svojho dvora.

Ak je niekde potrebná sociálna politika, tak je to v takýchto prípadoch. Tie deti za svoj osud naozaj nemôžu a neplatia tu ani klasické mantry ako „každý si je strojcom svojho šťastia“ a „bez práce nie sú koláče“. Podľa niektorých odhadov je na Slovensku chudobou ohrozené každé piate dieťa z takmer pol milióna. To nutne neznamená, že žije vo vyššie opísaných hrozných podmienkach. Ale predpokladajme, že máme na základných školách okolo 90-tisíc chudobných detí, ktoré potrebujú pomoc. Ak započítame aj predškolské ročníky, dostaneme sa na číslo niečo nad 100-tisíc. Ako pomôcť týmto deťom?

Ako pomáhame chudobných deťom dnes

Pri každej analýze je najskôr potrebné poznať počiatočný stav. Ako štát dodatočne pomáha týmto chudobným deťom oproti štandardnej rodinnej politike? V súčasnosti štát poskytuje príspevky pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré môžu základné školy využiť na materiálne (pomôcky, učebnice) a nemateriálne (odmeny pre asistentov učiteľa, sociálnych pedagógov) účely. Ročne ide na túto politiku približne sedem miliónov eur.

V rámci pomoci žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia štát ešte dotuje takzvané rozvojové projekty, na ktoré ide zanedbateľná suma niekoľko desaťtisíc eur ročne.

Okrem toho štát poskytuje dotácie na stravu a pomôcky pre chudobné deti. Na stravu prispieva niečo viac ako osem miliónmi eur a na školské pomôcky skoro dvoma miliónmi eur. Chudobné troj- a štvorročné deti majú tiež nárok na materskú škôlku bez poplatkov (kam sa však z rôznych dôvodov nedostanú). A to je všetko. Štát dáva na zlepšenie situácie týchto najchudobnejších detí na Slovensku okolo 16 miliónov eur ročne. To sú stotiny percent rozpočtu verejnej správy. Na porovnanie, len na úrokoch zaplatil štát minulý rok 1 151 miliónov eur.

Do takto nastavenej sociálnej politiky prišlo nové opatrenie vlády,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obedy zadarmo

Komentáre

Teraz najčítanejšie