Denník N

Mayová je dnes symbolom chaosu, nie je to však úplne spravodlivé

Theresa Mayová po oznámení demisie. Foto - TASR/AP
Theresa Mayová po oznámení demisie. Foto – TASR/AP

Mayovej nástupca bude rokovať s inou Európskou komisiou, kontrolovanou viac-menej iným Európskym parlamentom.

Britskú premiérku Theresu Mayovú obvykle opisujú ako veľmi vytrvalú až tvrdohlavú, ale nie práve komunikatívnu a kompromisom naladenú osobu. To prvé určite prispelo k tomu, že tak dlho skúšala presadiť dohodu o odchode svojej krajiny z Európskej únie.

To druhé tiež v nejakej miere prispelo k tomu, že neuspela. Mayovej zámery často nepoznali ani jej blízki spolupracovníci. A pridlho premiérke trvalo i to, aby si pripustila, že sa nezaobíde bez zdĺhavého osobného presvedčovania rebelujúcich poslancov vlastnej Konzervatívnej strany a opozície.

Je však pravdepodobné, že Mayovej chyby a povaha v jej neúspechu nehrali rozhodujúcu úlohu. Brexitovú dohodu vyrokovanú s Úniou by v britskom parlamente asi nepresadil ani oveľa charizmatickejší a komunikatívnejší líder. Veľmi sporné je aj to, že by ktokoľvek iný na čele Veľkej Británie dokázal vyrokovať zásadne lepšiu dohodu.

Presnejšie to však budeme vedieť až o dlhší čas. Až potom, ako niekto, možno po predčasných voľbách, Mayovú nahradí nielen na poste šéfa vládnucej Konzervatívnej strany,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie