Denník N

PS/Spolu sa podarilo to, čo okrem Fica naposledy dokázali len Mečiar a Dzurinda v roku 1998

Lídri PS a Spolu podpisujú dohodu o koalícii. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lídri PS a Spolu podpisujú dohodu o koalícii. Foto N – Tomáš Benedikovič

Budúca strana končiaceho prezidenta vznikne za úplne iných okolností, ako plánoval.

Víťazstvo koalície PS/Spolu nie je len porážkou Roberta Fica, ale aj odkazom pre jeho hlavného súpera posledných rokov. Andrej Kiska oznámil, že sa pokúsi založiť vlastnú stranu a zvíťaziť v parlamentných voľbách v čase, keď už Sulík a spol. očividne nie sú schopní byť hlavnou politickou silou. PS so Spolu síce v tom istom čase rástli, ale o číslach, aké získali počas týchto volieb, asi tak skoro reálne neuvažovali.

V tej situácii sa budúca Kiskova strana javila ako projekt, ktorý jediný dokáže zásadne zmeniť ovplyvniť budúcu podobu vlády. Dnes je kandidátka progresívcov zvolenou prezidentkou a koalícia so Spolu v týchto voľbách jasne najsilnejším zoskupením na Slovensku. Navyše s potenciálom ďalej rásť.

Len nedávno sme písali o tom, že po prelomení psychologickej hranice desiatich percent ich Slovensko začne brať omnoho vážnejšie. Vzápätí v prieskumoch predbehli SaS a stali sa faktickým lídrom opozície. No a teraz vo voľbách nová koalícia prekonala ďalšiu hranicu. Za 20 percentami sa pokojne môže skrývať efekt snehovej gule, keď ste už takí veľkí, že len vaša sila pritiahne nových voličov.

Dôležité na volebnom zisku PS/Spolu je, že od roku 1998 bola na Slovensku jediná strana, ktorá dokázala vo voľbách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie