Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O obhajobe kapitalizmu, ktorý dnes ukazuje svoju lepšiu tvár

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Týždenník The Economist je poctivý v tom, že keď prepukla finančná kríza v roku 2007, dlho a tvrdo kritizoval kapitalizmus za jeho štrukturálne zlyhania, banky za ich nezodpovednosť a vlády za ich nekompetentnosť.

Minulý týždeň však prišiel s obhajobou kapitalizmu, ktorému sa prekvapivo úspešne darí znižovať nezamestnanosť. Neustále ponosy na to, že ľudia strácajú kontrolu nad svojimi životmi, majú zle platenú prácu a žijú v obave, že moderné technológie ich pripravia o živobytie, sa ukazujú – prinajmenšom teraz – ako neopodstatnené.

„Kapitalizmus dáva prácu ľuďom oveľa rýchlejšie, než v nedávnej minulosti,“ píše. „Duch doby“, ktorý kapitalizmus obviňuje zo zbedačovania ľudstva, „stratil kontakt s dátami“. Tie sú totiž v rozpore s našimi pocitmi. V USA je nezamestnanosť na úrovni 3,6 % – najnižšia za pol storočie. To platí aj o rozvinutých štátoch združených v OECD, hoci s istou výnimkou Francúzska, Španielska a Talianska, aj tam sa však približuje k úrovni z roku 2005, keď bola mimoriadne nízka.

Príčiny tohto úspechu sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie