Zahrada

Test 7 nejlepších trampolín: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší trampolíny

Která je ta nejlepší trampolína? Přece ta, která splní vaše představy a nároky, bude dlouho sloužit a na které si vaše děti nebo i vy užijete spoustu zábavy nebo třeba i cvičení. Trampolíny patří vedle houpaček a bazénů k nejoblíbenějšímu vybavení zahrad u rodinných domků. Tato vděčná atrakce dokáže zabavit a utahat i nejrozdováděnější děti a na své si v mnoha případech přijdou i rodiče. Zahrada ale není jediné místo, kam si lze pořídit trampolínu. Zajímavou možností jsou i bytové modely. Ale o tom všem se dozvíte v našem průvodci…

Kvalitní trampolíny nepatří k nejlevnějším záležitostem. Přesto lze najít modely, které za rozumnou cenu nabídnou dobré zpracování i životnost. Jen je třeba umět hledat a vědět, na co se při výběru této pomůcky zaměřit. S tím vám pomůžeme my. V našem článku najdete všechny nezbytné informace, které budete potřebovat, abyste dobře a výhodně nakoupili – a nemuseli později litovat vynaložených prostředků.

Pokusíme se přehledně shrnout vše, co je důležité. Parametry, vlastnosti i další faktory. Nasměrujeme vás k tomu, abyste dokázali porovnat kvalitu jednotlivých modelů a dokázali se správně rozhodnout, jakou trampolínu vlastně chcete a potřebujete. Nebo jakou si můžete dovolit vzhledem k prostorám či financím. Konkrétní volba už ale zůstane na vás. Doporučujeme vám ale, abyste si před zakoupením produkt proklepli v testech a recenzích trampolín na internetu.

Nejlepší trampolíny na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena
1.Marimex PREMIUM 305 cm

 Pro náročné 
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: 264 cm
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: 264 cm
Počet pružin: 56
Nosnost: 150 kg
⭐ 100 %do 5000 Kč Číst recenze
2.Marimex 366 cm

 Cena / kvalita 
Celkový průměr: 366 cm
Průměr skákací plochy: 318 cm
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: 260 cm
Počet pružin: 72
Nosnost: 150 kg
⭐ 100 %do 5000 Kč Číst recenze
3.Domyos Octogonal 300

 Nejlepší z Decathlonu 
Celkový průměr: 300 cm
Skákací plocha: 4,9 m2
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: -
Počet pružin: 64
Nosnost: 130 kg
- V souladu s normou NF EN71-14
⭐ 99 %do 5000 Kč Číst recenze
4.inSPORTline Flea PRO 430 cm

 Velký průměr 
Celkový průměr: 430 cm
Průměr skákací plochy: 382 cm
Ochranní síť: ANO (180 cm)
Výška včetně sítě: 260 cm
Počet pružin: 80
Nosnost: 150 kg
⭐ 98 %do 7500 Kč Číst recenze
5.nSPORTline Top Jump 305 cm

 Jedna z nejprodávanějších 
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: -
Ochranní síť: ANO (200 cm)
Výška včetně sítě: - cm
Počet pružin: 54
Nosnost: 100 (140) kg
- Splňuje normy EN-71 německé zkušebny TÜV NORD
⭐ 97 %do 8000 Kč Číst recenze
6.MASTER Super 426 cm
Celkový průměr: 426 cm
Průměr skákací plochy: - cm
Ochranní síť: ANO (180 cm)
Výška včetně sítě: - cm
Počet pružin: 96
Nosnost: 120 kg
⭐ 97 %do 15000 Kč Číst recenze
7.Aga SPORT EXCLUSIVE 305 cm
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: -
Ochranní síť: ANO
Výška včetně sítě: 256 cm
Počet pružin: 60
Nosnost: 180 kg
⭐ 95 %do 4000 Kč Číst recenze

Recenze trampolín Marimex

Marimex je vůbec možná nejžádanější výrobce trampolín na českém trhu. Nabízí klasické nadzemní, tak i zajímavé zapuštěné trampolíny v několika variantách a průměrech. Včetně ochranné sítě a schůdek zdarma. Výhodou je také možnost objednání náhradních dílů, jako jsou třeba pružiny nebo náhradní ochranné sítě. Tyto 3 trampolíny patří dlouhodobě mezi nejprodávanější na Marimex.cz:

Recenze trampolín od Decathlon

Decathlon má v nabídce aktuálně 4 venkovní trampolíny. Přičemž nejprodávanější je DOMYOS Octogonal 300 s odrazovou plochou 263 cm a nosností 130 kg. Stojí přibližně 4800 Kč. Pro náročnější zákazníky je tu trampolína s průměrem 365 cm, 72 pružinami a nosností 110 kg pod označením DOMYOS 365. Za nejlepší poměr cena / výkon by se dala považovat trampolína EXAGONAL 240 DOMYOS, kterou pořídíte již od 4500 Kč.

Jak vybrat trampolínu

Jaké druhy trampolín existují? Co vše se na nich dá provádět? Podle čeho se rozhodovat při výběru? To vše se dozvíte. Popíšeme všechny podstatné parametry, které byste měli zvážit. Zaměříme si i na příslušenství, bezpečnost, materiálové zpracování a další faktory.

Na závěr vám pomůžeme s rozhodováním, kolik za trampolínu utratit, představíme vám oblíbené a spolehlivé výrobce a zodpovíme otázky, na které nakupující často hledají odpovědi.

Podle čeho trampolínu vybírat?

Před samotným výběrem byste si měli ujasnit, co přesně hledáte – a taky co by měla trampolína rozhodně splňovat.

  • Kvalita a bezpečnost – Trampolína může být ukrutně zábavná, ale ošidná záležitost. Šetření za každou cenu se zde rozhodně nemusí vyplatit. Laciné trampolíny nemusejí mít dostatečné zabezpečení, nosnost a odolnost, což může vyústit i ve zranění při používání.
  • Způsob použití – Chcete trampolínu, na které budou skotačit děti, nebo ji chcete využívat i sami, třeba k populárnímu „jumpingu“? Při výběru je nutné zodpovědět si i otázky ohledně způsobu a intenzity používání.
  • Rozměry, nosnost – Málokdo má k dispozici neomezený prostor. A trampolínu je třeba vybírat i s ohledem na možnost uskladnění mimo sezónu. Další zásadní faktor je nosnost. Zvažte kdo, kolik osob a jak často budou trampolínu používat.
  • Umístění – Existují exteriérové, ale taky interiérové modely. Trampolínu tudíž můžete mít třeba i v bytě.
  • Cena – Kolik chcete za trampolínu utratit? Čím menší máte rozpočet, tím bedlivěji je třeba vybírat model s optimálním poměrem ceny a kvality.

zahradní trampolína

Základní typy trampolín podle umístění a použití

Začneme rozdělením trampolín na několik základních druhů. Toto rozdělení vám může pomoci zjistit, co vlastně potřebujete a po čem se v obchodě nebo na internetu porozhlédnout.

Zahradní trampolína

Venkovní trampolíny patří rozhodně k nejoblíbenějším a v drtivé většině jsou určeny pro děti, ale některé mají dostatečnou nosnost, aby si v nich mohli s ratolestmi zaskákat i dospělí. Kromě samotné odrazové plochy je základním a nutným vybavením ochranná síť, která celou trampolínu obkružuje. Bez ní je skákající ohrožen nepříjemným pádem. Důležitá je samozřejmě stabilita a odolnost konstrukce i ochranné sítě. Tyto trampolíny bývají i značně rozměrné, ale o tom až později.

Pevně zabudovaná trampolína

Zahradní trampolína obvykle stojí pouze na nohách a je ji možné kdykoli přemístit a mimo sezonu přechovávat uskladněnou kvůli prodloužení životnosti. Zajímavou alternativou je ale taky zapuštěná trampolína.

Tento typ nevyčnívá nad zem, ale je s ní v rovině (zapuštěný v hlubší díře). Řešení je to velmi elegantní a taky bezpečnější, ale má to jasnou nevýhodu – a tou je podstatně náročnější instalace. Nutnost výkopu a taky nemožnost trampolínu jen tak přemístit nebo odstranit. Hodí se tedy spíše na rozlehlé zahrady nebo dětská hřiště, kde opravdu najde dostatečné využití.

Domácí trampolína do bytu / interiéru

Bytové trampolíny jsou pochopitelně menší a taky nižší. Obvykle jde o modely pro velmi malé děti, např. do 30 kg. Součástí trampolíny nebývá ochranná síť, a tak je důležité na děti dohlížet. Jde o atraktivní hračku vhodnou do prostornějších bytů nebo rodinných domků. Při skákání se trampolína taky nemusí chovat dvakrát nejtišeji, zvažte tedy i blaho sousedů pod vámi.

Fitness trampolíny

Do teď jsme se věnovali především dětem, ale teď se zaměříme i na dospělé, kteří chtějí udělat něco pro svou kondici. Pomoci jim mohou fitness trampolíny určené např. pro tzv. „jumping“. Tato disciplína trochu připomíná aerobik na trampolíně a není bez zajímavosti, že jde o původní českou záležitost.

Trampolíny pro tyto účely mívají poměrně malý průměr, ale musejí být velmi odolné, výrazně tvrdší než dětské trampolíny a typicky jsou taky vybaveny speciálním madlem, kterého se cvičenec při jumpingu drží kvůli bezpečnosti. Tím odpadá potřeba ochranné sítě. Madlo by mělo být nastavitelné a odnímatelné. Dejte si pozor na laciné a podezřelé modely s nízkou nosností a špatnou kvalitou zpracování. Trampolína dostane při cvičení zabrat a pevné provedení je nezbytnost.

 

Trampolíny podle velikosti a tvaru

Pokud jde o velikost, nejmenší jsou očekávatelně dětské bytové trampolíny, ale i fitness trampolíny. U obou tipů se průměr pohybuje okolo 1 m až 140 cm. Nejčastější rozměr modelů pro jumping je 110 až 125 cm.

Když se přesuneme k venkovním modelům, zde patří k nejoblíbenějším modely o rozměru 305, 366 nebo 400 cm. Čím větší rozměr, tím větší zábava – to je jasné. Ale i zahrada má své hranice a jistě ji nebudete chtít celou zatarasit jenom trampolínou. Najděte tedy ten správný kompromis.

Pozor! Pamatujte na to, že kolem trampolíny musí být dostatečný volný prostor. Měl by jej tvořit alespoň metr široký okruh. Myslete taky na to, že výrobci uvádějí především celkový průměr (skákací plocha včetně pružin a konstrukce). Samotná skákací plocha bude menší min. o 30 cm.

Tvar

Zde záleží především na vašich preferencích, ale zdaleka nejoblíbenější jsou trampolíny kruhové. Fitness trampolíny pak mohou mít často tvar pravidelného více-úhelníku (šestiúhelník). Jiné tvary jsou poměrně výjimečné, nicméně lze se setkat i s obdélníkovými nebo čtvercovými modely.

Nosnost

Podle udané nosnosti si můžete udělat představu o kvalitě a odolnosti zpracování. Nenechte se zmást deklaracemi o možném počtu osob, protože taková vyjádření jsou naprosto vágní a nemají žádný význam. Zajímat by vás měla pouze hodnota v kilogramech. Rozpětí je zde velké.

Dětské bytové trampolíny mívají nejnižší nosnost. Třeba jen kolem 50 až 80 kg. Taky fitness modely mohou začínat na poměrně nízkých číslech – např. okolo 100 kg. To by ale mělo být minimum, i když třeba vážíte podstatně méně. Jde o potřebnou rezervu, za předpokladu, že na trampolíně budete intenzivně cvičit.

Pokud jde o rozměrnější venkovní modely, zde už je nosnost obvykle 150, 180 nebo i více kg. Výš se ale nosnost dostane spíš ve výjimečných případech.

trampolína pružiny

Další důležité parametry

Na co se při výběru ještě zaměřit?

  • Materiál – Konstrukce trampolíny by měla být pokud možno zhotovena z oceli. Toto provedení je sice těžší, ale podstatně odolnější než z jiných kovů, např. hliníku. Někdy se můžete setkat i s plastem. Pokud jde o venkovní trampolínu, měla by mít odrazová plocha ochranu proti UV záření a být odolná vůči vlhkosti. Všímejte si i kvality svařených spojů a dalších detailů.
  • Povrchová úprava – Konstrukce venkovní trampolíny musí být taky patřičně chráněna. Obvyklou úpravou je buď galvanizace, nebo prášková barva. Obě mají dobrou životnost a odolnost. Černá prášková barva je ale považována za vhodnější ze zdravotního a ekologického hlediska.
  • Pružiny – U pružin je důležitý materiál, počet i ochrana. Pokud jde o materiál, platí v podstatě totéž co u samotné konstrukce. V otázce počtu pružin nelze podat zcela jednoznačnou odpověď. Záleží totiž na rozměrech trampolíny. Počet pružin se může u rozměrných modelů vyšplhat i vysoko nad stovku. Počet okolo 80 až 90 pružin ale představuje nejčastější a ověřené řešení. Ochranu by pak měla tvořit precizně upevněná ochranná textilie např. z PVC. Měla by být nepromokavá, velmi odolná a nesmí se odhrnovat a odkrývat pružiny.
  • Ochranná síť – Důležitá je dostatečná výška a odolnost. Síť nesmí při nárazu povolit a v žádném případě nesmí dojít k převržení celé trampolíny. Proto je stabilita výrobku zásadní vlastností. Vstup by měl být řešen klasickým zipem, který je spolehlivější než suchý zip. Ten se může snadno rozpojit.

 

Ceny trampolín

V jaké ceně lze pořídit kvalitní trampolínu a jaké produkty očekávat ve třech základních cenových kategoriích?

Trampolíny do 3000 Kč

Pokud máte zájem o dětskou bytovou trampolínu, fitness trampolínu nebo o menší model na zahradu, máte šanci, že se vejdete do 3000 Kč, aniž byste museli vyloženě slevovat na požadované kvalitě provedení. Trampolín s nosností do cca 100 kg a průměrem max. do 200 cm je zde docela dostatek a nejspíš si vyberete. S větší zahradní trampolínou ale nepočítejte.

Trampolíny do 10 000 Kč

Velmi oblíbená kategorie. Vejde se sem naprostá většina nejprodávanějších trampolín současnosti. Pokud nejste obzvlášť nároční, jistě si vyberete. Najdete zde i rozměrné zahradní trampolíny do 4 m a nosnosti 160 až 180 kg. Kvalita zpracování může být i velmi dobrá.

Trampolíny nad 10 000 Kč

Špičkové a exkluzivní modely s vysokou nosností, potažmo zapuštěné modely, mohou stát i 15, 20, 30 tisíc – ba v některých případech ještě mnohem víc. Tyto trampolíny mohou mít rozměr 4 a více metrů a nosnost i 300 nebo víc kg. Tato kategorie vás osloví, pokud patříte mezi náročné zákazníky.

Nejlepší značky trampolín

U kterých výrobců dobře pořídíte? Kteří nabízejí luxusní výrobky špičkové kvality a kteří aspoň dobré zpracování za rozumnou cenu?

  • Marimex – Marimex nabízí velmi dobrý výběr trampolín s parádním poměrem ceny a kvality. Hned několik modelů této značky patří k nejprodávanějším a těší se výborným hodnocením v testech trampolín. Výběr zahrnuje především zahradní modely od 2,5 do cca 4 m. Trampolíny značky Marimex nakoupíte na Marimex.cz
  • InSportLine – Tato značka nabízí výběr fitness trampolín pro kondiční cvičení a jumping. Sortiment je opravdu značný a zahrnuje cenově dostupnější i velmi kvalitní kousky. Trampolíny značky Insportline koupíte na Insportline.cz
  • GoodJump – Trampolíny GoogJump patří k nejoblíbenějším. Ačkoli výběr není závratný, v oblasti zahradních modelů se tato značka řadí na špici. Většina výrobků se pohybuje v cenách od 4 do 6 tisíc korun.
  • Spartan – Spartan nabízí výběr zejména cenově dostupných zahradních, ale i fitness trampolín. V repertoáru má i několik zajímavých „nadměrných“ kousků.
  • Aga Sport Pro – Slušný výběr, velmi dobré zpracování a odpovídající cena. Trampolíny tohoto výrobce jsou zárukou kvality a spolehlivosti.

Video

Nejčastější otázky nakupujících

Jaké rozměry trampolín jsou nejoblíbenější?

Pokud jde o zahradní trampolíny, pak se největší oblibě těší modely o rozměru 305 nebo 366 cm. Setkat se ale můžete i s 4metrovými nebo většími výrobky. Fitness trampolíny mívají nejčastěji cca 112 až 122 cm.

Jaké jsou zásady bezpečnosti na trampolíně?

Bezpečnost zajišťuje především kvalita zpracování, ochranná síť a ochrana pružin. Trampolína musí být stabilně umístěna a děti musejí být pod dozorem. Důležitá je taky pravidelná údržba a kontrola stavu trampolíny.

Existují i trampolíny do interiéru?

Ano, v průvodci je zmiňujeme. Jde obvykle o malé trampolíny pro děti do cca 30 kg do bytu. Bývají skládací a bez ochranné sítě. Proto je nutné zajistit zvýšený dohled.

Je jumping účinné cvičení?

Jumping vychází do značné míry z aerobiku, ale pro mnoho lidí může být atraktivnější a zábavnější. Cvičení samotné je velmi účinné na budování především aerobní kondice a během hodiny lze spálit i 1500 kcal. Trampolína zároveň zajišťuje ochranu kloubů při doskocích, takže kyčle, kolena a kotníky jsou zatěžovány jen minimálně, zatímco svaly velmi intenzivně.

Nejprodávanější trampolíny na trhu

Toto jsou nejprodávanější trampolíny na základě dat portálu Heureka.cz

ProduktParametryHodnoceníCena
1.Marimex PREMIUM 305 cm

 Pro náročné 
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: 264 cm
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: 264 cm
Počet pružin: 56
Nosnost: 150 kg
⭐ 100 %do 5000 Kč Číst recenze
2.Marimex 366 cm

 Cena / kvalita 
Celkový průměr: 366 cm
Průměr skákací plochy: 318 cm
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: 260 cm
Počet pružin: 72
Nosnost: 150 kg
⭐ 100 %do 5000 Kč Číst recenze
3.Domyos Octogonal 300

 Nejlepší z Decathlonu 
Celkový průměr: 300 cm
Skákací plocha: 4,9 m2
Ochranní síť: vnitřní
Výška včetně sítě: -
Počet pružin: 64
Nosnost: 130 kg
- V souladu s normou NF EN71-14
⭐ 99 %do 5000 Kč Číst recenze
4.inSPORTline Flea PRO 430 cm

 Velký průměr 
Celkový průměr: 430 cm
Průměr skákací plochy: 382 cm
Ochranní síť: ANO (180 cm)
Výška včetně sítě: 260 cm
Počet pružin: 80
Nosnost: 150 kg
⭐ 98 %do 7500 Kč Číst recenze
5.nSPORTline Top Jump 305 cm

 Jedna z nejprodávanějších 
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: -
Ochranní síť: ANO (200 cm)
Výška včetně sítě: - cm
Počet pružin: 54
Nosnost: 100 (140) kg
- Splňuje normy EN-71 německé zkušebny TÜV NORD
⭐ 97 %do 8000 Kč Číst recenze
6.MASTER Super 426 cm
Celkový průměr: 426 cm
Průměr skákací plochy: - cm
Ochranní síť: ANO (180 cm)
Výška včetně sítě: - cm
Počet pružin: 96
Nosnost: 120 kg
⭐ 97 %do 15000 Kč Číst recenze
7.Aga SPORT EXCLUSIVE 305 cm
Celkový průměr: 305 cm
Průměr skákací plochy: -
Ochranní síť: ANO
Výška včetně sítě: 256 cm
Počet pružin: 60
Nosnost: 180 kg
⭐ 95 %do 4000 Kč Číst recenze
0 Sdílení