The Capitals: Bulharští politici vyzývají evropské lidovce, aby se zřekli Borisova

© БГНЕС

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


BALKÁN

SOFIE

Dopis pro EPP. Protivládní demonstrace v Bulharsku trvají již 62 dní, premiér Bojko Borisov se ale svého postu vzdát nehodlá. Bulharští politici proto otevřeným dopisem vyzývají Evropskou lidovou stranu (EPP), aby přestala podporovat premiérovu stranu GERB.

Autorem dopisu je europoslanec z řad EPP Radan Kanev, který poukázal, že strana GERB je v Bulharsku spojována s korupčními kauzami. V zemi podle něj nyní roste podpora levicových frakcí, neboť se na rozdíl od EPP postavily za demonstranty. Dopis již podepsalo 55 politiků, Kanev je však zatím jediným členem EPP na seznamu. (Georgi Gotev, EURECTIV Bulgaria)

BUKUREŠŤ

Nové zákony. Rumunská ministryně spravedlnosti na konci září představí několik nových legislativních návrhů, které mají upravit zákony týkající se soudnictví. Návrhy chce předložit po debatách s domácími institucemi i zahraničními partnery, jakými je např. Evropská komise a protikorupční orgán Rady Evropy GRECO. Kromě toho ministryně připravila další legislativní návrhy, které mají reagovat na doporučení Komise v rámci mechanismu pro spolupráci a ověřování (CVM). (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Risk je zisk? Otevření hranic a uvolnění restriktivních opatření se Chorvatsku vyplatilo. Podle premiéra Andreje Plenkoviće se díky tomu mohlo do země v létě vypravit sedm milionů turistů, s jejichž pomocí se chorvatský turistický ruch vyšplhal alespoň na 50 % loňského obratu. S uvolněním restrikcí se sice pojilo určité riziko, Plenković však ujišťuje, že vláda jednala na základě dat a predikcí expertů. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Peníze pro srbská média. EU vyčlenila 2,4 miliony eur na pomoc srbským médiím, které zasáhla koronavirová krize. Podporu budou čerpat ve formě grantů. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Německo „blafuje“, tvrdí Rusové. V úterý (8. září) si ruská vláda předvolala německého velvyslance a obvinila západoevropskou zemi z toho, že ve své reakci na otravu opozičníka Alexeje Navalného blafuje.

Jednání s velvyslancem je naplánováno na dnešek (9. září), a Moskva očekává, že Berlín předloží důkazy. Podle Rusů se jedná pouze pomluvy sloužící politické kampani.

Pomoc zdravotníkům. Kancléřka Angela Merkelová představila plán podpory pro lokální a státní zdravotnické orgány v hodnotě čtyř miliard eur, který pomůže zafinancovat 5 000 nových pracovních míst. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Rozpoznávání obličejů se osvědčilo. Na konci roku 2019 začalo rakouské ministerstvo vnitra testovat software pro rozpoznávání obličejů v bezpečnostních kamerových systémech. Zkušební období skončilo v srpnu, a ministerstvo se rozhodlo novinku používat dále. Software neumožňuje okamžitou identifikaci obličeje, ale porovnává kamerové záznamy s fotkami podezřelých v policejní databází. Systém byl zatím použit v 581 případech a pomohl k identifikaci 83 podezřelých. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Macron podporuje „rovné příležitosti“. Francouzský prezident Emmanuel Macron během úterní návštěvy střední školy v Auvergne oznámil, že podpoří systém, díky kterému budou mít děti ze sociálně znevýhodněného prostředí lepší přístup ke středoškolskému vzdělání. V současné době vláda podporuje 80 tisíc míst pro děti z chudých rodin, počet by se měl zvednout až na 200 tisíc.

„Republikáni slibují, že dají každému mladému člověku stejné příležitosti, nehledě na jeho místo narození, jméno či sociální zázemí,“ napsal prezident v průběhu návštěvy na Twitter. (Anne DAMIANI | EURACTIV.FR)

LONDÝN

Návrat přísných opatření. Britská vláda kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených zpřísní koronavirová opatření. Od 14. září se v Británii nebude moci sejít více než šest osob, a to jak na venkovních, tak na vnitřních akcích. Zákaz se nebude vztahovat na školy, pracoviště, svatby, pohřby a týmové sporty, organizátoři však budou muset dohlédnout na dodržování hygienických opatření. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Irsko přišlo o obchodní portfolio, do Komise míří McGuinnessová. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si do svého kabinetu místo bývalého komisaře Hogana, který rezignoval kvůli kauze Golfgate, vybrala irskou europoslankyni Mariead McGuinnessovou. Ta by měla získat finanční portfolio po komisaři Valdisi Dombrovskisovi, který se ujme vlivného obchodního portfolia. Komisaře ještě čeká slyšení před Evropským parlamentem, tzv. grilování. (EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Finský sýr hitem na ruském černém trhu. Omezení na hranicích mezi Finskem a Ruskem kvůli koronaviru zapříčinilo poněkud nečekaný fenomén. Ruští turisté ve Finsku dlouhodobě nakupovali místní sýr, se zákazem cest přes hranice se však tato pochoutka stala jedničkou na černém trhu. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Detaily záchranného plánu. První hrubé rysy plánu obnovy italské ekonomiky shrnuté v třicetistránkovém dokumentu má projednat mezirezortní výbor pro evropské záležitosti. Mezi hlavní cíle plánu patří digitalizace a inovace, zelená transformace, zdravotnictví, udržitelná infrastruktura, vzdělávání a výzkum, stejně jako sociální a teritoriální inkluze.

V oblasti digitalizace se Italové chtějí zaměřit především na 5G sítě a optická vlákna, v infrastruktuře pak na dokončení vysokorychlostní trati mezi Turínem a Lyonem. Podpora vzdělávání bude ve velké míře záviset na penězích z unijního fondu obnovy, to samé platí pro zdravotnictví. Vláda chce vytvořit více pracovních míst na jednotkách intenzivní péče, krize totiž poukázala na jejich nedostatek. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

ATHÉNY

Moria v plamenech. Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos zachvátil požár. Podle řeckých médií se tak stalo poté, co bylo 35 lidí žijících v táboře pozitivně testování na koronavirus. Zhruba 12 tisíc uprchlíků uteklo před požárem do okolních hor. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Další justiční reforma. Polské ministerstvo spravedlnosti chce seškrtat počet členů nejvyššího soudu ze současných 97 na 20 až 30 soudců. Informoval o tom deník Rzeczpospolita. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BUDAPEŠŤ

Těžké časy pro maďarskou ekonomiku. Maďarský HDP v porovnání s minulým čtvrtletím klesl o 14,5 %, zatímco průměrný pokles v EU se rovná 11,4 %. Maďarsko se tak stalo po Španělsku a Chorvatsku třetí ekonomicky nejzasaženější zemí v EU. Nezaměstnanost stoupla o 5,3 %, zatímco v EU se průměrně zvýšila o 2,7 %. Horších výsledků v nárůstu nezaměstnanosti, dosáhlo podle nových dat Eurostatu pouze Španělsko a Irsko. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Soudkyně Sabová popřela spekulace médií. Předsedkyně senátu Růžena Sabová popřela spekulace, že o zproštění viny dvou údajných objednavatelů vraždy novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenky, rozhodli dva členové senátu, kteří předsedkyni přehlasovali.

„Medializované informace o hlasování soudců o verdiktu ze 3. září jsou nepravdivé,“ uvedla Sabová v prohlášení. Informace o tom, jak senát hlasuje, jsou neveřejné. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Znepokojivá situace. „Situace v České republice je nyní znepokojivá. Data ukazují zvýšenou a rostoucí úroveň šíření infekce napříč mnoha kraji a okresy,“ upozornila česká kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO).

Premiér Andrej Babiš na varování reagoval kriticky. ČR je na tom podle něj v boji s koronavirem velmi dobře a WHO označil za organizaci, která „ani nevěděla, že je pandemie“. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)


INSTITUCE EU

Pakt stability a růstu se do hry jen tak nevrátí. Evropská unie na jaře umožnila členským státům napumpovat do svých ekonomik miliony eur, aby se vyrovnaly s náporem koronavirové krize. Dříve takový krok ze strany vlád nebyl možný, a to kvůli přísným pravidlům Paktu stability a růstu. Ta jsou však nyní rozvolněna a podle unijních diplomatů tak zůstanou až do roku 2021.

„Je tu široká shoda na tom, abychom nerušili stávající fiskální stimul,“ uvedl diplomat. Tématem se budou v pátek zabývat ministři financí. Země by podle diplomata mohly využívat fiskálních stimulů, dokud se situace nevrátí do normálu. Zlomovým bodem by mohlo být vynalezení vakcíny. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář