Denník N

Má 53 rokov a stále hrá prvú ligu. Aj pre hierarchiu sa mu v Japonsku boja naznačiť, aby skončil

Je to už taký folklór – vo svetových médiách sa každý rok objavuje správa o tom, ako s ním Jokohama opäť na rok predĺžila zmluvu.

Medzi profesionálmi debutoval pred tridsiatimi štyrmi rokmi, ale stále hrá. Útočník Jokohamy FC Kazujoši Miura sa v stredu stal najstarším hráčom v histórii prvej japonskej ligy, nastúpil vo veku 53 rokov. Proti ligovému lídrovi Kawasaki Frontale hral s kapitánskou páskou na ramene, jeho tím prehral 2:3.

Pred troma rokmi prekonal rekord slávneho Angličana Sira Stanleyho Matthewsa, prvého víťaza Zlatej lopty, ktorý dlho držal prvenstvo. Keď Matthews nastúpil za Stoke proti Fulhamu v roku 1965, mal 50 rokov a 5 dní.

„Necítim sa tak, že by som obehol takúto legendu. Možno som ho prekonal z hľadiska dlhovekosti, ale nikdy nebudem schopný porovnávať sa s ním štatisticky alebo kariérou, ktorú mal,“ povedal Miura.

Ten je však v Japonsku taký slávny ako Diego Maradona v Argentíne. „King Kazu“, ako ho prezývajú, sa stal superhviezdou v období, keď v krajine ešte ani nefungoval profesionálny futbal. Bol lídrom tamojšej reprezentácie, hral v talianskej Serii A za Janov (aj v Diname Záhreb). Ako jediný domáci hráč dokázal konkurovať v japonskej lige na začiatku deväťdesiatych rokov zahraničným hviezdam ako Zico, Gary Lineker či Pierre Littbarski.

Marketingový nástroj

Miura už teraz samozrejme nepodáva vrcholové výkony, ale zdá sa, že nikto mu nechce naznačiť, aby skončil.

Pred troma rokmi pricestovali na zápas (vtedy druholigovej) Jokohamy španielski novinári Felix Lill a Javier Sauras, ktorí pre Blizzard napísali: „Zápas objasnil realitu, ktorá je pri dvojminútových televíznych zostrihoch skrytá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie