The Capitals: Slovinská vláda seškrtala finance pro národní tiskovou agenturu

© EPA/FRANCISCO SECO

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


BALKÁN

LUBLAŇ

Slovinská vláda seškrtala finance pro národní tiskovou agenturu STA. Komunikační úřad vlády (UKOM) informoval, že nesplní podmínky kontraktu uzavřeného na letošní rok se slovinskou tiskovou agenturou STA. Úřad také avizoval, že nebude schopen uzavřít s agenturou novou smlouvu na rok 2021. STA neobdržela od úřadu financování za říjen, což podle vedení agentury ohrožuje její budoucí činnost. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

ZÁHŘEB

Plovoucí LNG terminál startuje. Chorvatská „LNG loď“ připlula do města Omišalj na ostrově Krk, kam dovezla první várku zkapalněného zemního plynu. Chorvatsko díky novému plovoucímu LNG terminálu získalo alternativní zdroj dodávek a vysloužilo si místo na světové „energetické mapě“, uvedl chorvatský ministr hospodářství a udržitelného rozvoje Tomislav Ćorić. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr).

SOFIE

Představitelé byznysu nejsou spokojeni s vládou. Dle průzkumu Bulharské obchodní komory (BIA), jedné z největších organizací reprezentující podnikatelský sektor, většina podnikatelů neschvaluje vládní protikrizové opatření a velmi malá část z nich je skutečně využila. Nejčastěji si respondenti stěžovali na neúměrné množství byrokracie a korupci. 71 % dotazovaných uvedlo, že si jejich společnost v porovnání s obdobím před dvanácti měsíci pohoršila. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

PODGORICA

Čína daruje více než 7 milionů eur na rekonstrukci černohorského mostu. Most Đurđevića Tara, jedna z hlavních turistických destinací v Černé hoře, se dočká rekonstrukce, a to díky finanční injekci ve výši 7,1 milionu eur od čínské agentury pro mezinárodní ekonomickou spolupráci. Uvedlo to černohorské ministerstvo pro dopravu a námořní záležitosti. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


ZÁPAD

BERLÍN

V Trevíru vjel automobil do pěší zóny, zemřelo pět osob. Ve městě Trevír včera zemřelo pět osob a 14 utrpělo zranění poté, co řidič automobilu typu SUV najel ve velké rychlosti do pěší zóny. Řidič vozu byl zatčen, podle policie byl opilý a patrně trpí duševní poruchou. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ | LONDÝN

Francie si klade podmínky pro potvrzení dohody mezi EU a Británií. Francie stvrdí dohodu o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií pouze v případě, že v ní budou zachovány francouzské požadavky, především pak v oblasti rybářství. V úterý to uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. (Claire Stam | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Svátky bez lyžování? Rakouská vláda rozhodla o uzavření horských hotelů a restaurací nejméně do poloviny měsíce ledna. Na druhou stranu, lyžařské vleky budou přes Vánoce fungovat, což vzbuzuje obavy ohledně ilegálního ubytovávání turistů. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

HAAG | VARŠAVA

Nizozemský parlament chce žalovat Polsko a Maďarsko. Dolní sněmovna nizozemského parlamentu přijala v úterý rezoluci, která ukládá vládě povinnost žalovat Polsko a Maďarsko u Soudního dvora EU za porušování principů právního státu. Rezoluce přichází v době unijního rozpočtového patu poté, co Maďarsko a Polsko vetovaly víceletý rozpočet a fond obnovy kvůli novému mechanismu, který provazuje čerpání peněz z evropské kasy s dodržováním principů právního státu. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)

LONDÝN

Británie začíná s očkováním proti covid-19. Vakcína společnosti Pfizer a BioNTech získala od britských úřadů licenci, země tak může začít s očkováním nejzranitelnějších skupin. Informoval o tom The Guardian. (EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Baltsko-severská spolupráce. Sven Sakkov, nově jmenovaný estonský velvyslanec ve Finsku, vidí Pobaltí a oblast severských zemí jako jednu entitu a je pro prohloubení a posílení jak ekonomické spolupráce, tak kooperace v oblasti obrany a posilování vlivu. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Opozice je proti reformě záchranného fondu ESM. Italské opoziční strany nadále odmítají reformu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Silvio Berlusconi, předseda opoziční strany Forza Italia, uvedl, že jeho straničtí kolegové budou v této otázce 9. prosince hlasovat proti. „Naše návrhy k reformě byly ignorovány,“ dodal. Matteo Salvini, předseda Ligy, se nechal slyšet, že „kdokoliv, kdo bude hlasovat ve prospěch reformy, ponechává budoucnost italských dětí v rukou byrokratů v Bruselu.“ (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

HDP se na předkoronavirovou hodnotu vrátí až v roce 2023. Podle poslední prognózy OECD zveřejněné v úterý 1. prosince se Španělsko dočká oživení ekonomiky a návratu na předpandemickou úroveň až v roce 2023. (EUROEFE)


VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ

Maďarský europoslanec nachytaný na večírku pro dospělé rezignuje. József Szàjer, poslanec Evropského parlamentu za maďarskou vládní stranu Fidesz, přiznal, že se v pátek účastnil sexuálního večírku v Bruselu. Té se měli podle médií účastnit převážně muži, mezi nimiž měli být kromě europoslance údajně také diplomaté. Zakázaný večírek pro dospělé v době lockdownu přerušila bruselská policie. Szàjer se za účast na večírku omluvil a potvrdil svou rezignaci na post europoslance, kterou ale avizoval ještě před tímto skandálem. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Zatčení oligarchy. Těžce ozbrojená policejní skupina provedla razii v kancelářích partnerů jedné z největších finančních skupin na Slovensku – Penty. Spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka vzala do vazby, čelí totiž obvinění z korupce a praní špinavých peněz. Skupina Penta ovládá mimo jiné podstatnou část slovenského zdravotnictví a ocitla se uprostřed hned několika velkých korupčních skandálů. Dle slovenského Denníku N je zatčení Haščáka pravděpodobně spojeno s policejními operacemi „Očistec“ a „Mlýny Boží“, které vedly k zadržení bývalého šéfa speciální prokuratury a bývalého šéfa policie. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář