Rádio Expres FM a Classic Praha poslouchá týdně 187 tisíc lidí

Hana Holubová 12. ledna 2021

Rádio Expres FM alespoň jednou týdně poslouchá 102 tisíc lidí, stanici Classic Praha si pak alespoň jednou týdně pustí 85 tisíc posluchačů. V obou případech se jedná o obyvatele Prahy a Středočeského kraje ve věku 18 až 65 let. Vyplývá to z dat výzkumné agentury Ipsos, která pro Seznam.cz připravila průzkum poslechovosti obou rádiových stanic. Pravidelné měření totiž na tuzemském trhu aktuálně chybí. Data dále vykazují, že v druhé polovině roku 2020 prudce stoupla digitální konzumace obsahu na www.expresfm.cz a www.classicpraha.cz.

„Za poslední rok nejsou na tuzemském trhu dostupná žádná oficiální data poslechovosti rádií. Vzhledem k tomu, že jsme za uplynulých dvanáct měsíců poměrně výrazně proměnili hudební nabídku, spustili nové pořady, nasadili do vysílání nové moderátory a posílili zpravodajství, bylo pro nás důležité zjistit, jakou to u posluchačů vzbudilo odezvu,“ říká ředitel divize Zpravodajství a rádií Jakub Unger a dodává, že do playlistu Expres FM se nasadilo více hitů z rádiové hudební knihovny, které byly a stále jsou oblíbené mezi posluchači.

Vedle částečné změny hudebního zaměření prošla rádia Expres FM a Classic Praha v roce 2020 i programovou inovací. Nejvýraznější novinkou stanice Expres FM je nová ranní show s Milošem Pokorným Ranní klub, kterou mohou diváci naladit každý všední den od 7 do 10 hodin. Dle dat Ipsosu se právě Ranní klub stal nejznámějším pořadem rádia  ̶  poslouchá ho 31 % posluchačů  a jeho spontánní znalost je u 21 % lidí, podpořená pak 46 %. Kromě nové morning show byly přidány i exkluzivní pořady a původní zpravodajství a publicistika z produkce Seznam.cz. Rádio Classic Praha pak přivítalo novou moderátorku Ditu Hradeckou a návrat pořadu Slavná auditoria.

Stanicím se daří i v onlinu

Po spuštění nových webových stránek obou stanic a podcastových pořadů ve druhé půli roku 2020 prudce stoupla i digitální poslechovost obsahu obou rádií. Návštěvnost webů (www.expresfm.cz, www.classicpraha.cz) za prosinec 2020 činila 175 893 návštěv, což je třikrát více než za stejné období v předchozím roce. Obě stanice pak online poslouchalo v loni prosinci 68 710 lidí, což je také trojnásobek ve srovnání se stejným obdobím za rok 2019 (zdroj: Reporter Seznam.cz).

Další zajímavosti z výzkumu Ipsos, který probíhal v prosinci 2020:

  • 41 % posluchačů Expresu ho poslouchá ráno mezi 6:00 a 8:00, kdy také běží pořad Ranní klub, aspoň dvacet minut denně
  • 43 % posluchačů Expresu poslouchá rádio Expres FM v průběhu všedního dne aspoň jednu až dvě hodiny denně
  • 14 % posluchačů Expresu poslouchá rádio Expres FM o víkendu aspoň tři hodiny

O průzkumu:

Výzkum proběhl formou strukturovaného online rozhovoru na vzorku 1506 respondentů z Prahy a Středočeského kraje v období 16. 12. až 21. 12. 2020.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích