Do Seznam Zpráv nastupují fotoreportérské osobnosti: Neff a Mihaliček

Hana Holubová 3. února 2021

Zpravodajský web Seznam Zprávy staví silný fotoreportérský tým. Novými členy redakce se stali oceňovaní fotografové David Neff a Jan Mihaliček. Novým fotoeditorem je Adam Maršál. V redakčním týmu s nimi je Vojtěch Veškrna, který v Seznam Zprávách působí jako fotoreportér od roku 2019.

David Neff

Koncem roku 1989 vzbudila pozornost jeho reportáž z revoluce v Rumunsku, která byla i jeho první válečnou zkušeností. Od začátku devadesátých let pracoval v deníku MF DNES. Během svých zahraničních reportáží spolupracoval s americkou agenturou AP, jeho snímky vycházely ve světových novinách a časopisech. Později jeho fotografie přebírala francouzská agentura AFP. Pracoval například v obklíčeném Sarajevu během tamní občanské války, v bývalém Sovětském svazu, později podával svědectví o válečných konfliktech v Afghánistánu a Iráku.

Na svých soukromých cestách se věnoval street fotu, především na Kubě a v Asii. V posledních letech fotografoval i pro server iDnes.cz, Lidové noviny a časopis Téma.

Po utlumení zahraničních reportáží v důsledku ekonomické krize, se více zaměřil na portrétní fotografii významných osobností. Získal několik cen v soutěži Czech Press Photo, včetně Fotografie roku. Poslední ocenění dostal za soubor portrétů zdravotních sestřiček z covidária ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Sestřičky. Czech Press Photo, 2020, 2. místo v kategorii Portrét. Série fotografií z covidového oddělení pražské Fakultní nemocnici Bulovka zachycuje vyčerpané tváře zdravotních sestřiček poté, co po mnoha hodinách sundaly ochranné masky.

Kredit: Czech Press Photo

Jeptiška. Czech Press Photo, 1998. Fotografie roku. Snímek zachycuje situaci ve slovenské romské osadě Jarovnice, kde při povodni zemřelo několik desítek lidí. Ženě na snímku zemřely dvě děti.

Kredit: Czech Press Foto

Jan Mihaliček

Jeho fotografické začátky spadají do doby před rokem 1989. Fotografoval především komunitu československého skateboardingu a snowboardingu a od roku 1987 spolupracoval s několika samizdatovými projekty. Od prosince 1989 působil jako fotoreportér Lidových novin. Fotografoval nejen v Československu, ale i v mnoha dalších zemích světa. Po odchodu sovětských vojsk z našeho území procestoval s Jaromírem Štětinou Afghánistán, aby společně vytvořili sérii reportáží, jimiž jako první odhalili do té doby nepotvrzenou přítomnost ruských zajatců z afghánské války v Pákistánu. Prvních humanitárních cest do válečné Jugoslávie a do Náhorního Karabachu se zúčastnil s Nadací Lidových novin, z níž postupně vznikla respektovaná organizace Člověk v tísni. V roce 1994 patřil k členům přípravného týmu zpravodajského časopisu Týden a byl jedním z jeho fotografů. Za reportáž ze zatopené Ostravy v roce 1997 získal 1. cenu v soutěži Czech Press Photo.

Nyní se zabývá sociální tematikou jako fotograf i kameraman. V roce 2018 se stal jedním ze zakládajících členů fotografického spolku 400ASA, jehož cílem je znovuoživení českého fotografického dokumentu. Vznikl tak i jeho zatím poslední, stále se vytvářející soubor fotografií Romů z východního Slovenska, kde je hlavním tématem problematický přístup k pitné vodě.

Povodně na Moravě, Ostrava. Červenec 1997. Czech Press Photo, 1. cena v kategorii Reportáž.

Kredit: Czech Press Photo

Spící poutník během oslav Nanebevzetí Panní Marie v Czestochové. Srpen 2020. I tato největší polská katolická pouť byla ovlivněna restrikcemi spojenými s Covid-19.

Kredit: Jan Mihaliček

Adam Maršál

Reportér, fotograf a copywriter. Působil v Lidových novinách, stál u zrodu serveru Lidovky.cz. Tři roky pracoval jako reportér v Magazínu MF DNES. Po úspěšném ukončení studia na Právnické fakultě UK nastoupil do začínajícího lifestylového časopisu Maxim, který jako zástupce šéfredaktora, editor a redakční fotograf spoluvytvářel dvanáct let. V roce 2004 se vydal jako fotoreportér do Iráku. Od roku 2012 dokumentuje cesty týmu, který v rámci projektu „zam“ objevil méně známé bikové lokality v zemích jako Mongolsko, Ázerbájdžán nebo Tchaj-wan. Od roku 2014 se živil psaním a focením na volné noze, přispíval například do magazínů Welovecycling.com, Travel Digest, Muži v Česku a Reportér.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích