The Capitals: Praha a Vídeň soupeří o pořádání schůzky mezi Bidenem a Putinem

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

PRAHA / VÍDEŇ

Souboj metropolí. Poté co americký prezident Joe Biden navrhl osobní setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na neutrální půdě, Česko a Rakousko přispěchaly s nabídkou toto jednání uspořádat ve svých metropolích.

Vicepremiér české vlády v dočasné roli ministra zahraničí Jan Hamáček požádal české velvyslance v Moskvě a ve Washingtonu, aby Prahu jako místo jednání nabídli. Hlavní město má s tímto typem akce zkušenosti, v dubnu 2010 zde podepsali dohodu o snižování počtu jaderných zbraní tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz, Georgi Gotev | EURACTIV.com, Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Prohloubení vztahů s Indií na obzoru. Portugalské předsednictví EU se nechalo slyšet, že věří obnovení vyjednávání s Indií o obchodu a investicích na společném summitu v Portu 8. května. I když rozhovory začaly už v roce 2007, od roku 2013 se nikam neposouvaly. Jejich pokračování by znamenalo triumf portugalského předsednictví, které má tento cíl mezi svými prioritami. (Maria de Deus Rodrigues | Lusa.pt)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Díky lockdownu čistší ovzduší a tím i méně úmrtí. Francouzská zdravotnická agentura Santé publique France odhaduje, že díky pandemii a omezenému pohybu se snížil počet úmrtí způsobených znečištěním ovzduší, a to dokonce o několik tisíc. Vyplývá to ze středeční tiskové zprávy agentury.

Nešťastné číslo. Ve Francii již na covid-19 zemřelo více než 100 tisíc lidí. Uvádí to nedávná data Francouzského národního institutu pro zdraví a medicínský výzkum (Inserm). (Anne Damiani, Magdalena Pistorius| EURACTIV.fr)

BRUSEL

Opatrný návrat do normálu je na dohled. Belgický konzultační výbor ve středu rozhodl, že určitá protikoronavirová opatření budou „opatrně“ zmírněna. Skončí například zákaz cestování, otevřou se zahrádky restaurací a rozšíří se počet lidí, kteří se mohou setkávat. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LUCEMBURK

Únik facebookových dat od šéfa lucemburské vlády. Lucemburský premiér Xavier Bettel oznámil, že se stal jedním z více než půl miliardy uživatelů Facebooku z celého světa, a jedním ze 188 tisíc lucemburských uživatelů této sociální sítě, jejichž osobní data byla zneužita. Kvůli tomuto úniku se na počátku dubna objevily jejich údaje, jako jsou číslo mobilního telefonu, datum narození, celé jméno a facebooková identita, volně přístupné na internetu. (Anne Damiani | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Střet zájmů v řadách britských úředníků? Vysoce postavení úředníci z britské státní správy musí do konce tohoto týdne potvrdit či vyvrátit, zda mají ještě jinou práci, která by mohla být důvodem střetu zájmů. Za vším je lobbistický skandál, do něhož je zapojený i bývalý premiér David Cameron spolu s bývalým investičním bankéřem Lexem Greensillem. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Sezónní pracovníci se chystají do Finska i v době koronavirové. Navzdory pandemii se až 10 tisíc lidí převážně z Ukrajiny, Ruska a Thajska chystá v létě vyrazit na finská pole a do finských skleníků. Místní tomu nejsou příliš nakloněni kvůli obavě z dalšího šíření koronavirové nákazy. Organizátoři letních brigád nicméně ujišťují, že pracovníci i jejich hostitelé budou dostatečně chráněni před případným šířením viru. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

KODAŇ

Stop AstraZeneca. Dánská vláda včera oznámila, že úplně přestane očkovat vakcínou od společnosti AstraZeneca, a to především kvůli jejím vzácným, ale vážným vedlejším účinkům. Severská země se tak stane první v Evropě, která k tomuto kroku přistoupí. (EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Polsko bude očkovat vakcínou Johnson & Johnson. Polsko chce očkovat vakcínou od společnosti Johnson & Johnson, přestože se nyní čeká na její dodatečné prověření. Ještě před pozastavením dodávek Polsko obdrželo prvních 120 tisíc dávek, které budou v následujících dnech dodány do lokálních očkovacích center. (Anna Wolska | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Neziskové organizace kritizují vládu kvůli plánu obnovy. Maďarsko se chystá propásnout historickou šanci, peníze z unijního fondu obnovy totiž hodlá investovat nikoli do renovací budov, ale do neefektivního vytápění domů. Varují před tím místní neziskové organizace. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com a Telex)

BRATISLAVA

Vláda šíří zavádějící údaje o proočkovanosti. Slovenská vláda tvrdí, že první dávku vakcíny dostalo už 80 % seniorů v pečovatelských domech. Číslo ale neodpovídá skutečnosti, jak upozornili slovenští aktivisté na sociálních sítích. Ministerstvo práce následně přiznalo, že podíl naočkovaných se vztahuje nikoli ke všem obyvatelům pečovatelských služeb, ale jen k těm, kteří o očkování požádali. Reálná proočkovanost v sociálních službách dosahuje jen 38 %. (Barbara Zmušková | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM / ANKARA

Slovní přestřelka mezi Itálií a Tureckem. „Prohlášení italského premiéra je naprosto neslušné a hrubé,“ prohlásil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Reagoval tím na slova italského premiéra Maria Draghiho, který Erdogana nazval „diktátorem“. Stalo se tak kvůli skandálu „sofagate“, který vyvolala chybějící židle pro předsedkyni Komise při návštěvě Ankary minulý týden.

Podle tureckého prezidenta vnáší Draghiho slova „válečnou sekeru do vztahů mezi Itálií a Tureckem.“ O případu informovala turecká zpravodajská agentura Anadolu. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Rekordní dluh španělské veřejné správy. Zadlužení všech španělských veřejných administrativ se minulý rok vyšplhal na více než 83 miliard eur. Jde o rekordní částku, která o téměř 40 % procent převyšuje tu z roku 2016. Vyplývá to z dat španělské centrální banky. (EuroEFE)


BALKÁN

SOFIE

Času dost. Bulharsko by mělo nominovat čtyři nové žalobce do nově vznikajícího Úřadu evropského veřejného prokurátora (EPPO), dává si ale na čas. Bulharská justice uvedla, že se jmenováním žalobců zatím není kam spěchat.

Šéfka EPPO Laura Kövesiová požádala Bulharsko o vyslání čtyř nových kandidátů na post poté, co musela odmítnout předchozí skupinu adeptů. Neměli totiž žádnou zkušenost s vyšetřováním finančních zločinů či korupce, což by mělo být jejich hlavní náplní v novém unijním úřadě. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumunská vládní krize. Rumunský premiér Florin Citsu se rozhodl odvolat ministra zdravotnictví Vlada Voiculescua. Není totiž spokojen s tím, jak zvládá boj proti pandemii covid-19. Ministrovo odvolání však spustilo vládní krizi. Voiculescuova politická strana (USR PLUS) zůstane součástí vládní koalice jen za předpokladu, že dojde k výměně premiéra. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Národní plán obnovy slavnostně představen. Chorvatský premiér Andrej Plenković předložil poslancům národní plán obnovy, který má zemi odemknout přístup k financím z unijního fondu obnovy. Podle Plenkoviće plán pomůže Chorvatsku překonat současnou krizi. Více než polovinu přidělených peněz chce chorvatská vláda směřovat do zvyšování konkurenceschopnosti. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Slovinsko musí přidat v boji proti mezinárodní korupci. Nová zpráva OECD slovinskou vládu příliš nepotěší. Organizace upozorňuje, že vymáhání pravidel v oblasti boje proti mezinárodní korupci vázne, a navíc čelí politickým tlakům. Týká se to zejména Národního vyšetřovacího úřadu, který má řešení zahraniční korupce na starosti. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD / LUBLAŇ

Napětí roste. Neformální návrh slovinského premiéra Janeze Janši, podle kterého by bylo nejlepším řešením krize západního Balkánu přerýsování současných hranic, je výzvou ke znovuotevření konfliktu a návratu do 90. let. Myslí si to lídr srbských sociálních demokratů Rasim Ljajić. Janša měl údajně předat neformální návrh představitelům EU, sám slovinský premiér však tyto spekulace odmítá. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář