Pavel Zeman se vzdal funkce nejvyššího státního zástupce. Čelím tlakům Benešové, říká

Domácí Domácí
Aktualizováno 14. 5. 2021 17:46
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rezignoval ke 30. červnu na svou funkci. Za hlavní důvod označil tlak ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Uvedl, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Opoziční politici vyzvali, aby nového nejvyššího žalobce vybrala až příští vláda, Benešová však Zemanova nástupce chce vybrat co nejdříve.
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil svou rezignaci.
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil svou rezignaci. | Foto: ČTK

"V poslední době dochází ke zvýšenému tlaku od paní ministryně Benešové na moji osobu. Byl jsem sice zvyklý tyto útoky na moji osobu odrážet, ale poslední dobou vnímám, že mnoho času, ve kterém bych se měl věnovat Nejvyššímu státnímu zastupitelství, věnuji právě odrážení těchto půtek," sdělil na tiskové konferenci Pavel Zeman. 

"Nerad bych se pitval v podrobnostech. Některé věci myslím, že jsou už trochu za hranou, a to mě vedlo k přemýšlení o rezignaci," reagoval Zeman na dotaz o podílu ministryně Benešové na jeho rozhodnutí.

Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech. "To rozhodnutí ve mně nějakou dobu zrálo. Už minulý rok, kdy jsem podal kandidaturu na soudce evropského soudu ve Štrasburku, tak jsem do určité míry naznačil, že po těch deseti letech ve funkci bych chtěl jít dál, ale vykulminovalo to až později spory s exekutivou," popsal Zeman. Po své rezignaci podle svých slov i nadále zůstane na Nejvyšším státním zastupitelství.

Zemanovu rezignaci krátce před jeho brífinkem oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). "Vláda to vzala na vědomí, ale jednalo se pouze o bod k podání informace," řekl Havlíček. Podle něj se na pátečním jednání vlády o věci nemluvilo. Premiér Andrej Babiš později poděkoval Zemanovi za dlouholetou práci. Řekl, že neumí vyhodnotit, jak velkou roli hrál v odstoupení vztah s Benešovou. 

Zeman také uvedl, že chtěl na svůj post rezignovat už dříve, s rozhodnutím ale počkal i kvůli kauze Vrbětice. "Co se týče kauzy Vrbětice, nemám vůbec žádnou obavu z toho, že by se někde zasekla, poněvadž na ní pracuje příslušný dozorový státní zástupce krajského státního zastupitelství v Brně a nemám důvod pochybovat o tom, že by ta kauza nešla dál," dodal.

Ani kauza Čapí hnízdo není podle Zemana jeho odchodem v ohrožení. "Kauza Čapí hnízdo by v nejbližší době měla přijít na státní zastupitelství, ale já jsem na ní nepracoval sám a nikdy jsem nedával žádný pokyn k tomu, že se má nějakým způsobem vyřešit."

Bylo to pro mě překvapení, tvrdí Benešová

Marie Benešová označila zdůvodnění rezignace Pavla Zemana za laciné a zjednodušující. Deníku N sdělila, že státním zastupitelstvím nezasahuje do práce. Tvrdí však, že ji rezignace překvapila.

"Rezignace nejvyššího státního zástupce je pro mě překvapením a dozvěděla jsem se o ní v pátek ráno. Rozhodnutí Pavla Zemana nicméně respektuji," sdělila Benešová. "Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala a nebyla doručena na ministerstvo spravedlnosti, navíc Pavel Zeman do 30. června 2021 zůstává ve funkci. Jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně," dodala.

Benešová minulý týden hovořila o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu za to, že podle ní porušil zákon svým nedávným vystoupením na tiskové konferenci ke kauze Vrbětice. Zemana se v tomto případě zastal premiér Babiš. Zeman byl na jednání vlády i tiskovou konferenci pozván a informace měl od dozorového státního zastupitelství a rozsah informací s ním konzultoval.

Mandát nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana skončí ke 30. červnu. Vláda vzala informaci na vědomí. Ministryni spravedlnosti prý krok překvapil. | Video: DVTV

Nového nejvyššího státního zástupce chce Benešová navrhnout vládě co nejdříve, přestože opozice vyzývá k tomu, aby nejvyššího žalobce vybírala až příští vláda po podzimních volbách.

Pokud vláda do 30. června neurčí nového šéfa žalobců, povede Nejvyšší státní zastupitelství Zemanův první náměstek Igor Stříž. Nový nejvyšší státní zástupce by měl být podle Zemana nejlépe někdo ze současných žalobců, nikoliv člověk zvenčí. Nikoho konkrétního nechtěl jmenovat, aby mu nedal takzvaně polibek smrti.

Ferjenčík: Vláda ho k rezignaci "došikanovala"

Opoziční politici kritizovali tlak Benešové na nejvyššího žalobce opakovaně, podle nich by měla ve funkci skončit. "Rezignaci nejvyššího státní zástupce v době, kdy řešíme největší diplomatickou roztržku s Ruskem a do finále se blíží i kauza Čapí hnízdo, ve které hlavní roli hraje premiér, považujeme za vynucenou, a hlavně politicky motivovanou," řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

"Činnost vlády zásadně ohrožuje svobodu a nezávislost," reagoval na Zemanovo odstoupení předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Šéf ODS Petr Fiala zdůraznil potřebu ochránit nezávislost státního zastupitelství.

Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že rezignace je lidsky pochopitelná. "Tlak a často nepodložená kritika, která na něj byla vyvíjena ze strany ministryně Benešové a řady dalších, už zjevně překročila únosnou míru. Doufám, že za tím není snaha zamést některé šetřené velké kauzy pod koberec," řekl Výborný. Zemanova nástupce by podle lidovců měla jmenovat až nová vláda.

K tomu vyzvali Benešovou také Piráti. "Nejsem si jistý, že odstoupení Pavla Zemana bylo zodpovědným krokem. Není jasné, že nového nejvyššího státního zástupce nyní jmenují kompetentní osoby," myslí si Jakub Michálek (Piráti). Jeho stranický kolega Mikuláš Ferjenčík napsal, že Zemana k rezignaci současná vláda "došikanovala."

Šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojku rezignace překvapila. "Pokud jsou za rezignací politické tlaky, tak je to velmi smutné. Předpokládám, že by se tím mohl zabývat ústavně-právní výbor," uvedl.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na svém Twitteru Pavlu Zemanovi poděkoval za jeho práci pro Českou republiku. Zdůraznil i jeho účast v kauze Vrbětice. 

"Já sama jsem vnímala tlak na Pavla Zemana už nějakou dobu a říkala jsem si, jak dlouho to bude schopen ustát," řekla pro Českou televizi bývalá ministryně a poslankyně Helena Válková (za ANO). Podle ní je jeho odchod moudrým rozhodnutím.

Rozhodnutí Pavla Zemana ze stran uvítala KSČM, podle předsedy strany Vojtěcha Filipa nechal promlčet řadu "privatizačních zločinů". Zdeněk Ondráček mu zase zazlívá nedávná vyjádření ke kauze Vrbětice.

Šéfové Ústavního i Nejvyššího soudu Zemana oceňují

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že Zemanova odchodu lituje a jeho práce si velmi vážil. Podobně se vyjádřil také předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy.

"Pavel Zeman byl ve funkci nejvyššího státního zástupce nejdéle ze všech, více než deset let. S jeho érou zůstane spojeno výrazné posílení důvěryhodnosti i sebevědomí státního zastupitelství a za to mu patří poděkování," komentoval Zemanův krok prezident Unie státních zástupců Jan Lata. "S ohledem na současnou nestabilní společenskou a politickou situaci však načasování jeho rezignace nepovažuji za šťastné," doplnil. 

Osmačtyřicetiletý Pavel Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem Česka u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy