All for Power Conference 2021: konference o realistické energetice

All for Power Conference 2021 (Foto: Rastislav Suchý) All for Power Conference 2021 (Foto: Rastislav Suchý)

Patnáctý ročník All for Power Conference je minulostí. Netradičně, ale kvůli epidemii nikoliv neočekávaně, proběhla již 15.-16. listopadu 2021 v pražském Clarion Congress Hotel. „Rád bych poděkoval všem partnerům a hojným účastníkům konference, kteří si i v nelehké době přišli poslechnout velmi zajímavé přednášky z oblasti energetiky a energetického strojírenství,“ uvedl za pořadatele Norbert Tuša ze společnosti AF POWER agency. Dvoudenní akce se účastnilo více jak 250 odborníků z řad firem, státní správy i diplomacie.

První den se tradičně hovořilo o plánované výstavbě nového bloku v Dukovanech a dalších novinkách v jaderné energetice včetně potenciálu malých modulárních reaktorů. Za investora (Skupinu ČEZ) vystoupil předseda představenstva a generální ředitel elektráren Temelín a Dukovany Petr Závodský. Jaký je stav přípravy EDU 5 pak pozorně sledovali zástupci všech tří potenciálních dodavatelů – EDF, KHNP a Westinghouse. Právní aspekty výstavby předestřel Petr Zákoucký z kanceláře AK Dentons a pohledy dodavatelského řetězce obchodní ředitel společnosti ŠKODA JS Miloš Mostecký a výkonný ředitel CPIA Josef Perlík.

POLEMIKA NAD SEK

Před obědem pak měli účastníci možnost vyslechnout polemický panel, kam směřuje a jak by měla vypadat Státní energetická koncepce ČR. Pohled tvůrce poslední koncepce zastupoval Pavel Šolc, člen představenstva společnosti ČEPS, byznysovou sféru Jiří Feist, člen představenstva EP Power Europe a ředitel pro strategii v EP Energy. Panel obohatili i bývalý ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, energetický expert Blahoslav Němeček z poradenského kolosu E&Y a bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Pod taktovkou moderátora Jana Žižky se pak rozjela debata, kterou bychom vám rádi zprostředkovali v dalším čísle časopisu All for Power.

Odpolední část prvního dne se pak detailněji zaměřila na servis jaderných elektráren a v podtónu se čile debatovalo i o možném prodloužení životnosti stávajících bloků v Temelíně a Dukovanech. Závěr tradičně obstaral exportní blok, ve kterém se hovořilo o financování energetiky a podpoře vývozu investičních celků. Posledním akordem pak byla večerní networkingová část s již osvědčenou ochutnávkou kvalitních moravských vín.

BAT, BREF, MODERNIZAČNÍ FOND

Druhý den zahájil Jan Kalina, který je od poloviny roku ředitelem Divize obnovitelná a klasická energetika ve společnosti ČEZ. Většina přednášek se tedy logicky zaměřovala na budoucnost klasických energetických zdrojů a přípravu investic v teplárenství, které je pod tvrdým tlakem evropských ekologizačních plánů. Za EP Infrastructure vystoupil ředitel Teplárenství David Onderek, skupinu SEV.EN ENERGY zastupoval Petr Karafiát, ředitel Environment & Engineering. A celé Teplárenské sdružení pak jeho ředitel Martin Hájek. Budoucnost velkých investičních celků pak nastínil v zajímavé přednášce Stanislav Kukučka, obchodní ředitel společnosti ŠKODA PRAHA a kompetence nejen v oblasti elektroenergetiky pak představil obchodní ředitel společnosti ORGREZ Rostislav Malý. Úplný závěr pak obstarala panelová diskuze, která se zaměřila na vizi energetiky, roli decentrálních zdrojů a akumulace, vývoj cen elektřiny a další aktuální témata. Vystoupili mj. Jan Palaščák ze Skupiny Amper, Jan Fousek za asociaci AKU-BAT, Ondřej Strecker ze společnosti ČEZ, za ÚJV Řež a ČVUT Monika Vitvarová, Richard Čada z ČSOB a Ivo Marcin se Státního fondu životního prostředí.